mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Serban bukan kewajipan

ADAKAH benar bahawa hadis menyatakan bahawa memakai serban adalah lebih baik daripada sekadar memakai kopiah dengan gandaan pahala 70 kali ganda?

JAWAPAN: Terdapat beberapa riwayat hadis tentang kelebihan memakai serban. Ada riwayat hadis yang menyebut tentang kelebihan memakai serban kerana ia seumpama mahkota bagi orang Arab. Ada riwayat hadis yang menyatakan bahawa solat dalam keadaan memakai serban lebih besar pahalanya daripada solat tanpa memakai serban.


Tidak perlu berbalah hanya kerana isu serban


Solat dikira sah sama ada dengan memakai serban atau tanpa serban.- GAMBAR HIASAN


Begitu pun, para ulama hadis berbeza pendapat dalam menilai status hadis-hadis ini. Namun, saya pasti bahawa Rasulullah SAW memang memakai serban. Cuma riwayat hadis tentang kelebihan memakai serban menjadi perbezaan pendapat para ulama.

Dalam hal ini, kita tidak perlu berbalah hanya kerana isu serban. Solat dikira sah dengan memakai serban atau tanpa serban. Kita dikira menutup aurat jika memakai serban atau tidak memakai serban. Maka memakai serban bukanlah satu kewajipan.

Jika yakin dengan hadis kelebihan memakai serban berdasarkan huraian para ulama yang kita rujuki, maka eloklah untuk kita memakai serban. Jika tidak yakin, maka tidak mengapa untuk tidak memakai serban.

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments