mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Fokus dan Undang-Undang Tarikan

Manusia memiliki minda sedar (otak/akal) dan minda bawah sedar/minda segar (roh/jiwa). Minda sedar (otak/akal) digunakan untuk berfikir. Melalui minda sedar (otak/akal) kita boleh nampak apa yang kita fikirkan. Contohnya, cuba kita fikirkan tentang peti ais di rumah kita. Apabila kita berfikir tentang peti ais itu, kita dapat melihat/nampak imej peti ais di rumah kita itu. Iaitu bagaimana saiznya, apa yang ada di dalam peti ais itu dan sebagainya, tentang peti ais tersebut yang tidak ada di hadapan kita, pada waktu kita memikirkannya.

Kita boleh nampak imej yang difikirkan oleh minda sedar (otak/akal) kita itu, kerana otak kita mempunyai sel yang terlalu banyak, yang tidak terkira. Kerana itu setiap kali otak kita berfikir tentang sesuatu, otak kita akan melakukan asimilasi. Maknanya ketika kita berfikir, kita boleh bayangkan. Oleh sebab itu kita boleh kawal minda bawah sedar (otak/akal) kita untuk pilih fokus kita dalam mengejar matlamat dan tujuan hidup kita. Iaitu kita boleh kawal apa yang hendak dilihat oleh minda sedar (otak/akal) kita, yang di sebut fokus.

Setiap hari ada banyak perkara yang berlaku, dan orang yang bijak akan fokus untuk melihat apa yang dia mahu lihat sahaja. Iaitu apabila kita nampak sesuatu peristiwa yang kita tidak mahu lihat berlaku di hadapan kita, kita boleh mengawal minda sedar (otak/akal) kita, untuk tidak fokus kepada perkara itu, walaupun kita telah dan sedang melalui peristiwa itu.

Hal ini bermakna dunia dalaman kita kuat hingga berjaya mengawal dunia luaran kita, kita tidak mudah terpengaruh dengan persekitaran kita. Apabila kita menggunakan kuasa minda untuk fokus kepada yang positif sahaja, serta fokus kepada matlamat dan tujuan hidup kita sahaja, maka kita akan cepat mencapai apa yang kita cita-citakan.

Latih diri kita untuk fikir dan pandang kepada apa yang kita fokuskan sahaja, dengan cara ambil sehelai kertas berwarna putih yang dititiskan tompokan dakwat hitam di tengah-tengah kertas itu. Tumpukan pandangan kepada kertas putih itu berulang kali hingga akhirnya kita tidak nampak apa-apa lagi di sekeliling kertas putih itu, selain pandangan kita fokus kepada tompokan hitam itu. Orang yang berjaya ialah orang yang fokus kepada setiap tindakannya.

Apabila di tempat kerja kita memberikan fokus tumpuan sepenuhnya untuk memberikan manfaat sebanyak mungkin kepada kerja, pada waktu yang ditetapkan. Tetapi, apabila di rumah fokus tumpuan kita sepenuhnya kepada keluarga kita, tinggalkan segala masalah di pejabat dan berikan perhatian dan kasih sayang kepada ahli keluarga.

Fokus kita ada kaitan yang sangat rapat dengan satu konsep pemikiran yang disebut "undang-undang tarikan". "Undang-undang tarikan" bermakna kita akan menarik atau membenarkan situasi yang sama dalam sesuatu perkara itu menjadi kuat dan sama tenaga dalam tubuh kita. Contohnya, kalau kita geram dan marah kepada anak kita yang nakal, jangan putus asa. Terus mengharapkan dan berdoa yang baik-baik untuk anak kita supaya dia berubah meninggalkan perangai negatifnya.

Kalau kita buat perkara yang sama, akan dapat hasil yang sama. Apabila kita memarahi anak, kita sebut, "jangan buat bersepah", yang diterima oleh minda bawah sedar/minda segar (roh/jiwa) anak adalah "buat bersepah". Sebab itu semakin banyak kita mengulangi kata melarang anak "jangan buat bersepah", semakin kerap anak kita menyepahkan permainannya.

Oleh sebab itu, pilih perkataan positif, iaitu gantikan perkataan "jangan buat bersepah" kepada "kemas semula selepas bermain". Iaitu bagi tahu kepada anak, apa yang kita sebagai ibu atau ayahnya mahu, bukan bagi tahu kepada mereka apa larangan kita. Minda bawah sedar/minda segar (roh/jiwa) akan menerima maklumat arahan positif, (kemas selepas bermain).

Apabila kita pandang anak kita dengan pandangan negatif, contohnya nakal, dan diulangkan kata-kata itu beberapa kali, "undang-undang tarikan’"akan menarik perkara itu akan jadi, kerana itulah fokus hati/jiwa/roh (minda bawah sedar/minda segar). Apabila kita fokus kepada kenakalan anak, dia akan semakin nakal. Apabila kita fokus kepada sikap negatifnya, maka tenaga anak akan lemah sebab kita "menarik" tenaga negatifnya. Demikianlah kuasa "fokus" dan "tarikan" yang memberi kesan kepada kehidupan, sama ada positif atau negatif.

Pengalaman

Cuba tukar, pandang anak kita yang nakal itu dengan pandangan kasih sayang. Sebab "undang-undang tarikan" berfungsi menukar niat hati kita. Setiap kali kita fikir, emosi kita menentukan getaran dan gelombang jiwa kita. Sebab itu apabila kita hendak ubah suasana kita ubah emosi.

Banyak orang kata tidak boleh fikir positif sangat. Sebenarnya berfikir positif sahaja memang tidak akan berkesan. Sebab apabila kita berfikir ia tidak masuk dalam emosi, dan memang tidak menjadi apa yang kita fikirkan itu. Sebab itu kita ada dua jenis minda (minda sedar = akal) minda bawah sedar/minda segar = roh /jiwa/hati). Kalau kita bercakap tanpa masuk dalam hati kita, sesuatu perkara yang kita cakap itu tidak akan terjadi, walaupun kita mengucapkan kata-kata positif itu berulang kali, kerana kita tidak bercakap dari hati/jiwa.

Jaga emosi kita. Pandang anak dengan positif, dan berkatalah dari hati kita setiap hari, “saya memandang anak saya dengan positif dan saya mendoakan dia yang baik-baik sahaja”.

Doa dan kata-kata positif yang datang dari hati kita itu telah menambah tenaga kepada kepercayaan kita kepada anak kita, dan "undang-undang tarikan" menarik tenaga positif kepada anak kita, dan insya-Allah akan menambahkan semangat anak kita untuk hidup dengan lebih positif.

Ibu bapa yang ada anak-anak bermasalah tidak cemerlang akademiknya, tukar fokus kepada anak tersebut kepada kelebihan lain yang dimiliki oleh anak kita itu, seperti keceriaan anak, kesihatan anak, kebaikan anak, kerajinan anak, kreativiti anak dan pelbagai lagi sikap positif. Mungkin anak kita tidak cemerlang akademik, tetapi dia cemerlang akhlak dan hati budi, (rajin membantu kita dan sangat penyayang dan bertanggung jawab kepada keluarga dan adik beradiknya). Semua pengalaman negatif akan menjadi "tarikan" kepada kehidupan dan masa hadapan negatif kepada anak tersebut, begitulah sebaliknya.

Sebab itulah betapa besarnya impak "fokus" kita kepada sesuatu perkara. Jangan fokus kepada kelemahan tetapi fokus kepada kekuatan, kerana setiap manusia mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Fokus kepada apa yang kita hendak kepada anak kita itu yang kita dapat. Kalau fokus kepada kesalahannya, kita akan dapat nampak perangai tidak eloknya sahaja, kerana minda bawah sedar/minda segar kita akan lebih "menarik" unsur negatif anak sahaja.

Kita mesti suka "tangkap" anak kita buat perkara yang betul, bukan "tangkap" anak buat perkara yang salah, dan kita marah anak apabila didapati dia berbuat salah. Tetapi, kita tidak puji anak ketika anak berbuat baik, sebab itu untuk "menarik" perhatian ibu bapa, anak-anak akan berbuat perangai dan mencipta masalah. Oleh sebab itu kita mesti berfokus, tetapi hati-hati dalam memilih fokus, agar fokus kita itu tidak "menarik" unsur negatif. “Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak”. - Dr Muhaya Muhamad Utusan Malaysia Rencana Agama 21 Jun 2015

Tags: akal, jiwa, minda, roh
Subscribe

Posts from This Journal “akal” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments