mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pulanglah, Aidilfitri hanya setahun sekali

WALAUPUN berbaki seminggu lagi, semua orang sudah berkira-kira untuk balik kampung menyambut Hari Raya Aidilfitri. Pada waktu-waktu sebegini separuh hati dan jiwa sudah berada di kampung. Kecualilah mereka yang tidak ada kampung atau ada kampung halaman tetapi tidak suka balik kampung.

Yang merajuk dengan keluarga dan buah hati pun mahu balik beraya. Meskipun bertahun membawa hati lara, jiwa tetap bergejolak mahu balik setiap kali berkumandang lagu raya, Dari Jauh Kupohon Maaf dan Balik Kampung nyanyian Allahyarham Datuk Sudirman Arshad atau Musafir Di Aidilfitri dendangan Allahyarham S. Jibeng.

Semua orang mahu balik me­nyambut hari besar ini. Pendatang asing yang mencari rezeki di Malaysia pun awal-awal lagi sudah menempah tiket feri, bot, tongkang atau kapal terbang untuk balik. Pendatang asing tanpa izin (PATI) yang duduk secara haram di sini pun mahu ‘mudik lebaran.’

Bacalah dalam akhbar sehari dua ini, berapa banyak PATI yang ditahan ketika cuba menyusup keluar untuk kembali ke negara masing-masing. Semuanya mahu menyambut lebaran dengan keluarga dan sanak saudara. Pada hari-hari biasa yang ditangkap ialah pendatang yang cuba masuk ke negara ini. Bagaimanapun setiap kali menjelang musim perayaan keadaan menjadi sebaliknya.

Di sesetengah negara banyak juga tragedi yang menyebabkan kematian hanya kerana mahu balik kampung. Mereka berebut-rebut, berasak-asak dan bersesak-sesak menaiki pengangkutan awam seperti bas, bot, feri atau kereta api. Semuanya kerana tidak mahu menyambut hari raya di rumah sewa, stesen bas, di jeti atau di stesen kereta api.

Kopi Panas

KESESAKAN di Plaza Tol Karak adalah pemandangan biasa setiap kali musim perayaan apabila orang ramai mengambil peluang balik kampung. utusan/AZLAN HADI ABU BAKAR

Beberapa tahun dahulu, selalu berlaku kes pelatih di pusat-pusat pemulihan dadah merusuh sehingga membakar asrama menje­lang sambutan hari raya. Khabarnya sa­lah satu sebabnya kerana mahu keluar dan balik beraya! Biarlah dapat beraya sehari dengan keluarga pun tidak mengapa. Selepas itu ditangkap, didakwa dan dijatuhkan hukuman sekali lagi pun sudah tidak kisah. Janji dapat beraya.

Begitulah besarnya ‘dorongan’ balik kampung setiap kali tiba musim hari raya. Ramai rakan dan sanak saudara penulis yang tinggal di ibu kota sering bercerita bagaimana dia ‘membuang masa’ bukan berjam-jam, tetapi berbelas-belas jam di atas jalan raya atau lebuh raya setiap kali tiba Hari Raya Aidilfitri. Sebahagian memandu dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu. Sebahagian yang lain pula memandu dari ibu kota ke utara. Mereka sanggup meredah ‘kesengsaraan’ ini semata-mata mahu balik kampung.

Ibarat cerita ulang tayang setiap tahun, mereka tidak pernah serik untuk mengharung lagi kesesakan jalan raya atau lebuh raya pada tahun-tahun berikutnya. Memandu dalam keadaan jalan raya sesak sehingga berpuluh-puluh kilometer jauhnya sudah seperti satu ‘festival tahunan.’ Kemeriahan pesta lampu brek yang sebelum ini hanya dapat dilihat di ibu kota sudah dapat dilihat di sepanjang Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) atau jalan Persekutuan ke Kota Bharu.

Perjalanan yang panjang dan meletihkan itu menjadi satu ke­puasan apatah lagi jika dapat tiba sebelum waktu berbuka pada hari terakhir berpuasa. Lebih puas jika dapat berbuka beramai-ramai dengan ibu bapa dan adik-beradik. Atau sekurang-kurangnya tiba sebelum solat sunat Aidilfitri bermula.

Cerita perantau terpaksa beraya di dalam kereta di atas jalan raya berlaku setiap tahun. Sesetengah­nya tiba di kampung ketika sambutan sudah hampir memasuki hari raya kedua, walaupun bertolak sehari sebelumnya! Mereka tidak peduli berapa puluh jam terpaksa memandu kerana itu bukan satu masalah. Apa yang penting tiba di kampung halaman dengan selamat dan dapat beraya.

Hari raya bukan sebarangan hari. Hari besar ini diraikan sebagai hari kemenangan melawan hawa nafsu, hari penyatuan dan pengukuhan silaturahim. Hari ini menjadi lebih bermakna apabila dapat disambut bersama ayah dan bonda di kampung.

Keseronokan berhari raya adalah apabila dapat mengucup tangan kedua ibu bapa, bertemu adik-beradik, saudara-mara dan rakan taulan. Bertanya khabar sambil bermaaf-maafan apatah lagi kalau berpuluh tahun tidak bertemu adalah nikmat yang tiada bandingannya.

Justeru kepada mereka yang ada kampung, baliklah beraya tahun ini. Jangan ambil peduli ‘nasihat’ seorang pakar kewangan ‘hari raya, jangan balik kampung’ sebagai petua berjimat cermat. Anggaplah nasihat ini datangnya daripada orang yang tidak ada kampung dan tidak tahu betapa nikmatnya berhari raya di kampung!

Tags: aidilfitri
Subscribe

Posts from This Journal “aidilfitri” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments