mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sebulan sudah berpuasa, masa untuk beraya bersama

SELEPAS sebulan berpuasa, umat Islam menyambut bulan Syawal dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri minggu ini. Bulan Ramadan pantas berlalu, bulan yang dikatakan penuh berkah, dilimpahi dengan kebaikan dan pahala buat umat Muslim. Ia penuh dengan unjuran persiapan keimanan, jasmani, keilmuan dan harta. Ini juga tidak bermakna persediaan ini dilakukan hanya pada bulan Ramadan namun ia satu kelangsungan secara berterusan.

Keunikan melaksanakan tanggungjawab berpuasa dan beraya terserlah di Malaysia. Negara yang dihuni masyarakat pelbagai etnik yang kaya dengan kepercayaan, amalan dan ritual; Malaysia melihat bagaimana masyarakat Islam menjadi contoh kepada yang lain dan tahap pemahaman masyarakat bukan Islam juga berbeza berbanding dengan negara lain.

Berpuasa di Malaysia tidak dilihat sebagai suatu yang luar biasa atau pelik bagi yang bukan Islam, memandangkan ia dilalui, dipelajari dan dinikmati bersama. Ada juga dalam kalangan masyarakat bukan Islam turut mengambil kesempatan berpuasa untuk bukan sahaja melalui amalan ini secara luaran tetapi lebih daripada itu memahami tuntutan mengapa ia menjadi praktis sepanjang bulan Ramadan.

Apa yang seringkali menjadi perhatian adalah apabila bermula Ramadan dan bagaimana ia berakhir. Suasana di kampung dan bandar jauh berbeza.

Di bandar, aktiviti Iftar tertumpu di restoran dan di hotel manakala di kampung, meriah di surau, madrasah dan masjid serta rumah masing-masing. Ada juga ziarah kumpulan tabligh yang mengindahkan suasana Ramadan di kampung-kampung yang bergemerlapan tatkala malam tujuh likur yang istimewa dengan pancaran cahaya menikam mata memandang.

Jika dahulu pelita menggunakan minyak serta diisi dalam buluh atau tin kini segalanya dimodenkan sewaktu 10 malam terakhir di bulan Ramadan. Ada yang menggunakan pelita kuasa elektrik dan bateri.

Inilah juga proses pemodenan sehingga keaslian luntur disebabkan oleh tuntutan manusia sendiri. Dulu, ada gendang atau meriam digunakan menandakan masuk waktu solat dan waktu berbuka puasa tetapi kini segalanya juga tinggal nostalgia.

Malahan, juadah di kampung ketara keenakan ketika ia dimasak bersama, baik dodol mahupun rendang dan ketupat sehingga bukan untuk jualan tetapi menjadi santapan bertukar makanan di musim perayaan ataupun kunjungan raya bersama rakan dan keluarga.

Kini suasana sebegitu dirindui. Raya dikomersialkan. Konsep ziarah dan kunjung mengunjung menjadi mesej kebanyakan iklan Hari Raya seolah-olah ia sesuatu yang kian pudar yang mahu dihidupkan semula.

Konsep ‘balik kampung’ agar generasi baharu memahami dan mahu memahami wajar diteruskan walau ada kekangan dan keterbatasan dalam persaingan kehidupan materialistik dan individualistik.

Bagi orang tua, apabila anjung rumah dipenuhi dengan anak, menantu dan cucu; apa lagi keseronokan Hari Raya yang mahu diberikan kepada mereka kerana mereka tidak mengharapkan wang ringgit tetapi kasih sayang membilang hari tua.

Apabila bersama-sama membakar lemang; membalut ketupat mahupun nasi himpit dan menyediakan kuahnya serta bersembahyang berjemaah dan bersiap menjelang sembahyang raya; itulah saat yang paling seronok bagi sebilangan dalam kalangan kita termasuk yang bukan Islam yang pernah merasai pengalaman itu.

Ini bukan untuk menidakkan mereka yang berniaga lemang, dodol dan rendang sewaktu musim perayaan tetapi ia bertujuan menjiwai kehidupan bersama dan menghormati tanggungjawab ‘bersama dalam satu keluarga besar’. Ia hanya ada di kampung dan molek jika diperkembangkan ke bandar-bandar kerana menjelang beberapa tahun lagi, yang hanya akan dapat dilihat kampung adalah ciptaan iklan dan sejarah silam semata-mata andai kata generasi muda melihat tidak ada kerelevanannya dalam konteks masyarakat moden yang budayanya luar biasa.

Saya khuatir budaya kunjung mengunjung akan kehilangan nilainya jika kita tidak membinanya dari sekarang kerana peredaran masa dan komunikasi di alam maya yang semakin membesar setiap hari. Ia ketara dengan kehilangan detik kita mengirim kad ucapan hari raya melalui pos yang kini lebih jelas di alam media sosial, melalui mesej pesanan ringkas (SMS) ataupun kumpulan WhatsApp seolah-olah ia sekadar menjadi ‘satu rutin tuntutan’ dan bukan dengan keinginan untuk melakukannya.

Memang mudah seolah-olah pengirim mahu menyatakan bahawa ucapan tidak lekang dari ingatan tetapi ini juga kesan dari pembentukan ketamadunan baharu yakni ‘tamadun media sosial’. Saya percaya waktu balik kampung, seorang pun tidak berani meninggalkan telefon bimbit di rumah untuk mencari ketenangan di kampung kerana kegelisahan yang akan wujud tanpa telefon bimbit. Ini realiti yang perlu dirungkai agar kehidupan kita tidak ditentukan oleh alam media baharu yang memberi kesan besar kepada komunikasi dan silaturahim dan tasamuh yang lahir dari nilai kemasyarakatan di alam dunia sebenar.

Juga menjadi harapan biar marhaban bukan sahaja akan kedengaran di televisyen dan radio tetapi berdendang dari rumah ke rumah kerana kesannya kepada nilai kejiranan yang pernah kita lalui. Dahulu berebut-rebut rumah siapa dahulu; kini tercari-cari rumah siapakah akan terlibat sama.

Menjelang Hari Raya, marilah sama-sama meraikan kepelbagaian dan tidak menjadikan ia sebagai tembok pemisah yang menghalang kemuafakatan, perpaduan, keharmonian mahupun persaudaraan. Memahami, hormat dan menerima kepelbagaian sebagai satu aset penting dalam kita menzahirkan iklim muhibbah dan aman sentiasa.

Kita perlu sama-sama bertanggungjawab untuk menyimpan dan memupuk serta mewarisi kesinambungan nilai keagamaan dan budaya di sebalik agama ataupun etnik kerana ia menyerikan kerencaman tanah air ini.

1 Syawal 1436 dijangka jatuh pada esok tetapi kesemuanya tertakluk kepada pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja selepas anak bulan Syawal dilihat pada hari ini. Sepantas masa berlalu, begitu juga dengan persediaan dan persiapan untuk menyambutnya.

Bagi umat Islam terutama rakan-rakan di Tanjung Malim; Universiti Sains Malaysia dan di mana sahaja anda berada, diucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri; raikan Hari Lebaran dalam kepelbagaian agar keunikannya di Malaysia terus kekal zaman berzaman. - Dr Sivamurugan Pandian Utusan Malaysia Rencana 16 Julai 2015

Tags: puasa, raya
Subscribe

Posts from This Journal “raya” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments