mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Undangan wajib dipenuhi, Berkongsi makanan dengan isteri

Undangan wajib dipenuhi
Sempena bulan Syawal ini, orang ramai mengambil kesempatan untuk menziarahi kaum keluarga dan rakan-rakan. Namun apabila sudah berkumpul beramai-ramai, mesti ada “sesi mengumpat”. Ia seperti terlalu sukar untuk dielakkan. Adakah boleh jika kita tidak pergi ke rumah orang lain kerana ingin menjaga lidah? Adakah termasuk dalam perkara yang memutuskan silaturahim? - Syira, Shah Alam.

UKE: Pergi ke majlis kenduri apabila dijemput adakalanya wajib dipenuhi dan adakalanya sunat pergi dan adakalanya tak perlu dipenuhi. Ia bergantung kepada bentuk kenduri dan pengisian yang ada di dalamnya.

Masalah yang anda ajukan ini lebih bersifat telahan daripada anda sendiri. Macam mana anda boleh tahu adanya sesi mengumpat di situ?

Adalah lebih afdal anda pergi, kemudian menikmati jamuan dan mengeratkan silaturahim sebagaimana yang disuruh agama. Jika anda dapati ada sesi mengumpat, maka anda janganlah campur dan tarik diri perlahan-lahan dari majlis tersebut. Bukannya terus membuat andaian awal sehingga tak mahu pergi memenuhi jemputan tersebut.

Nabi SAW pernah bersabda yang ertinya: “Hak Muslim pada Muslim yang lain ada enam iaitu: pertama, apabila engkau bertemu, berilah salam padanya. Kedua, apabila engkau diundang, penuhilah undangannya. Ketiga, apabila engkau diminta nasihat, berilah nasihat kepadanya. Keempat, apabila dia bersin lalu mengucapkan ‘Alhamdulillah’, doakanlah dia (dengan mengucapkan ‘Yarhamukallah’. Kelima, apabila dia sakit, jenguklah dia dan keenam, apabila dia meninggal dunia, iringilah jenazahnya. (HR. Muslim).

Antara hak yang harus ditunaikan oleh seorang Muslim kepada Muslim yang lain di dalam hadis ini adalah memenuhi undangan. Maka jika ada perbuatan yang anda sebutkan tadi ada di dalam majlis tersebut, maka bolehlah anda nasihati dan jika tidak berjaya, selepas makan jumpa tuan rumah dan tetamu yang lain, bersalam lebih kurang dan beredarlah.

Berkongsi makanan dengan isteri

Isteri saya suka mencicip atau mengambil sedikit makanan saya, baik dalam pinggan atau bungkusan. Ibu saya minta saya menegur perbuatan isteri kerana baginya, pantang orang tua dahulu si isteri buat begitu kerana seperti mahu mendahului suami, malah kurang beradab atas peranan suami. Tetapi saya rasa tidak ada masalah. Adakah saya salah dan hal ini ada dalam adab Islam?

- Ezman, Parit Buntar.

UKE: Biasalah orang tua penuh dengan pantang larang. Tak menjadi kesalahan berkongsi makanan dan minuman dengan isteri. Menjalani kehidupan sebagai suami isteri tidak ada yang lebih indah dan romantiknya apabila suami dan isteri tidak kekok untuk menikmati makanan dari satu bekas ataupun suami memakan makanan lebihan isteri dan sebaliknya.

Maka itu sudah cukup untuk membuktikan tiada lagi perasaan “tiada selera, jijik dan sebagainya” disebabkan cinta yang ikhlas dan suci sudah pun mantap dan berpadu.

Memanglah tindakan sedemikian tiadalah hinanya jika diamalkan kerana ia juga merupakan amalan junjungan besar Nabi SAW dengan para isteri baginda.

Ini dapat dibuktikan daripada hadis Saidatina Aishah RA yang menceritakan bahawa: “Aku minum air dari satu bekas, ketika itu aku sedang berhaid, lalu Nabi SAW mengambil bekas minumanku itu dan meletakkan mulut baginda pada tempat aku meletakkan mulut pada bekas tersebut.”

Paparan hadis ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa Nabi SAW tidak menjadikan bekas mulut isterinya sebagai jijik, walaupun ketika itu isteri baginda sedang haid. Bukan sekadar itu sahaja, bahkan jika diperhatikan kepada hadis lain, didapati baginda juga makan daripada kesan gigitan isteri.

“Aku menggigit sepotong daging, lalu sisa gigitan itu diambil oleh Nabi SAW, lalu baginda pun menggigitnya pada bahagian yang aku gigit tadi.”

Pesanan yang tak wajib dilaksanakan

Saya berasal daripada keluarga bukan Islam. Arwah emak, abang sulung, kakak yang kedua (arwah) dan saya, Alhamdulillah sudah menjadi Muslim yang taat. Hanya dua orang lagi kakak saya iaitu yang ketiga dan keempat masih bukan Islam. Ketika hidupnya, arwah ibu saya ada berpesan pada saya yang dia tidak mahu kakak-kakak saya yang bukan Islam menyentuh mayatnya apabila dia meninggal dunia nanti. Ketika abang sulung saya menghubungi saya memberitahu tentang kematian emak kami, saya pun menyampaikan amanah arwah emak kami itu. Malangnya kakak saya yang ketiga tidak boleh menerimanya. Saya dituduh berlagak alim dan Islam munafik. Saya pernah cuba telefon kakak saya yang ketiga itu namun tidak berjawab. Sekarang sepuluh tahun sudah berlalu, saya tidak pernah lagi berhubungan dengan kakak saya itu. Jadi saya sentiasa berfikir dan risau adakah akan diterima amalan saya ustaz? Mohon pencerahan.

- Puan Yati, Kuala Lumpur.

UKE: Puan Yati, bukan semua pesan si mati perlu dilaksanakan oleh waris atau orang yang dipesan untuk melaksanakannya. Dalam masalah anda ini, pesanan arwah emak anda ini termasuk dalam kategori yang tak perlu dilaksanakan kerana boleh mendatangkan implikasi yang lain.

Nah, sekarang anda nampak sendiri apa yang telah berlaku. Tidaklah menjadi kesalahan kalau yang bukan Islam memegang jenazah orang Islam. Malah, apabila kita melayan mereka dengan baik, mudah-mudahan terbuka pintu hati mereka terhadap Islam.

Apa pun perkara telah berlaku dan apa yang anda harus lakukan ialah mencari jalan supaya anda kembali bertaut kasih sayang dengan kakak anda. Jika anda telah berusaha untuk berbaik tetapi ditolak, maka janganlah terus membuang diri, sebaliknya berbuat baik seperti berkirim salam, memberi hadiah, menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) atau apa sahaja yang boleh menyambung silaturahim.

Tetapi jika dia tetap berdegil, maka urusan anda telah selesai. Hanya kakak anda yang masih bermasalah.

Insya-Allah, amalan anda diterima dan pastikan dalam masa yang sama, anda berusaha kembali rapat seperti dahulu. Buat kakak anda, saya nasihatkan sudah-sudahlah, buanglah yang keruh, ambil yang jernih.

Memutuskan silaturahim hukumnya haram dan dikira melakukan maksiat besar sehingga mendapat laknat daripada Allah SWT. Sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: “(Kalau kamu tidak memenuhi perintah) maka tidakkah kamu harus bimbang dan dikhuatirkan jika kamu dapat memegang kuasa, kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi, dan memutuskan hubungan silaturahim dengan kaum kerabat? (Orang-orang yang melakukan perkara-perkara yang tersebut) merekalah yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka, dan dibutakan penglihatannya.” (Surah Muhammad: 22-23).

Apatah lagi orang yang memutuskan silaturahim ini tidak masuk syurga, sebagaimana sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan.” (HR. Muslim).

Kuat berangan

Saya seorang yang kuat berangan sejak kecil lagi. Setiap masa saya akan berangan perkara yang bukan-bukan terutamanya diminati ramai lelaki kerana kecantikan dan kebijaksanaan saya, dipuji orang kerana ada kereta besar dan mendapat teman lelaki "mat saleh".

Namun, tabiat saya itu menyebabkan saya sering melakukan kesilapan kecil seperti lambat masuk parkir, tersadung apabila berjalan, terlebih cakap sebab hendak dianggap bagus dan tidak boleh fokus ditempat kerja. Apakah zikir, doa dan ayat al-Quran yang patut saya amalkan untuk menangkis sifat negatif ini.

- Lolita, Kuala Lumpur.

UKE: Pelik sungguh masalah anda ini. Mungkin anda menghadapi masalah selalu bermonolog. Saya mencadangkan agar anda bertemu dengan pakar untuk membantu menyelesaikan masalah anda.

Bagi amalan harian, saya cadangkan amalan berikut; Baca surah al-Rahman sekali selepas solat Subuh atau dua kali seminggu atau baca surah al-Jumuah setiap kali selepas solat Isyak atau baca ayat 200-201 surah al-A’raf (hembus pada air dan minum) atau baca surah al-Fatihah dan surah al-Nas setiap kali selepas solat.

- Utusan Malaysia Rencana Agama 9 Ogos 2015
Tags: jemputan, makan
Subscribe

Posts from This Journal “jemputan” Tag

 • Undangan walimah mesti dipenuhi

  Orang yang mengundang adalah mukallaf, merdeka serta sihat pemikirannya. Tidak dikhususkan kepada orang-orang kaya sahaja. Orang yang mengundang…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments