mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ “Doa; Amalan Orang Beriman”

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 14 Ogos 2015: JAIS

“Doa; Amalan Orang Beriman”

Pada awal tahun baru masihi 2015, negara kita di Pantai Timur khasnya berhadapan dengan musibah yang sangat besar, yang tidak terjangkau oleh pemikiran kebanyakan daripada kita.

Dalam berhadapan dengan musibah yang besar ini, kita dikehendaki untuk :

1. Berhadapan dengan hati yang penuh keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT,

2. Meninggalkan hati yang penuh sangsi dan menggantikannya dengan sifat percayakan keadilan Allah SWT,

3. Membuang jauh-jauh lintasan yang datang dalam benak fikiran kita dan bisikan syaitan yang menghasut bahawa Allah telah menzalimi dan tidak berlaku adil terhadap hamba-hamba-Nya

Sebenarnya, musibah ini mengajar kita bahawa manusia itu tidak kuat, tidak hebat dan tidak berupaya melawan kekuasaan Allah.

Musibah ini perlu dipandang secara positif untuk meruntuhkan kesombongan dan keegoan manusia, bahawa semua pencapaian dan kejayaan yang diperolehi itu adalah dengan kehendak dan kuasa Allah.

Berdoa merupakan salah satu cara bagi melahirkan rasa rendah diri, ketundukan, kepatuhan dan menaruh harapan kepada Allah. Ia boleh membuang sifat bongkak, sombong dan ego dengan perintah Allah.

Doa adalah merupakan intipati kepada ibadat, kerana tujuan ibadat ialah untuk melahirkan manusia yang sentiasa menaruh harap kepada Allah dan sentiasa mempunyai sifat tawakkal serta merendah diri dengan Allah.

Dalam solat, puasa, zakat dan haji semuanya ada doa.

Hadis daripada Anas B. Malik RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Doa adalah otak kepada ibadat”. (Riwayat at-Tirmizi).

Sesungguhnya, tujuan kita berdoa ialah untuk menunjukkan perhambaan kita kepada Allah.

Sifat manusia seperti yang disebutkan oleh Allah dalam surah Hud ayat 9-10:  “Dan demi sesungguhnya! Jika Kami rasakan manusia sesuatu pemberian rahmat dari Kami kemudian Kami tarik balik pemberian itu daripadanya, dia amat berputus asa, lagi amat tidak bersyukur. Dan demi sesungguhnya! Jika Kami memberinya pula kesenangan setelah ia menderita kesusahan, tentulah ia akan berkata: “Telah hilang lenyaplah dariku segala kesusahan yang menimpaku”. Sesungguhnya ia riang gembira, lagi bermegah-megah (kepada orang ramai).

Hadis daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang ingin supaya Allah menerima doanya pada masa kesusahan dan malapetaka hendaklah ia sentiasa berdoa semasa senang dan ketika keadaan gembira.” (Riwayat at-Tirmizi).

Menginsafi dan menyedari kelemahan dan kekerdilan diri kita di hadapan Allah SWT. Maka kita hendaklah;

1. Mengeratkan hubungan dengan Allah SWT setiap masa dan ketika seperti mendirikan solat Fardu dan solat-solat sunat yang lain.

2. Hendaklah sentiasa berdoa memohon sama ada di waktu senang ataupun ketika susah dan menjadikan doa itu sebagai amalan harian kita.

3. Orang-orang yang beriman hendaklah membuat pengakuan diri kepada Allah SWT kerana hakikatnya manusia sangat berharap kepada rahmat dan keampunan Allah SWT.

4. Orang-orang yang beriman seharusnya tidak mudah kecewa dan putus asa dengan musibah yang menimpa, sebaliknya redha dengan ketentuan yang diterima.

“(Oleh kerana Allah Menguasai segala-galanya, maka) wahai umat manusia, kamulah yang sentiasa berhajat kepada Allah (dalam segala perkara), sedang Allah Dia lah sahaja yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji”. (Surah al-Fathir : 15).

Wallahualam.
Tags: doa, iman, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “doa” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments