mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Istimewanya tetamu Tanah Suci

SEKALI lagi tetamu-tetamu Allah SWT dari seluruh pelosok dunia bersiap-sedia untuk menunaikan rukun Islam yang kelima. Ini adalah jemputan khusus buat insan-insan istimewa yang bakal bergelar haji dan hajah. Hal ini kerana tidak semua berkesempatan menunaikan fardu haji walaupun memiliki wang yang banyak dan keinginan yang meluap-luap untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci.


SEBAHAGIAN daripada petugas Tabung Haji dan petugas media melafazkan ikrar petugas haji pada Perlepasan Petugas Haji Ketiga Musim Haji 1436H di Kompleks TH, kelmarin. - BERNAMA

Dalam sebuah Riwayat al-Bazzar dan al-Tabarani, Baginda Nabi Muhammad SAW menyebutkan tentang kelebihan-kelebihan haji yang antara lain menjadi asbab memperoleh kebaikan dan menghapus kesa­lahan.

Allah SWT berfirman: “Hamba-Ku datang kepada-Ku dengan kusut masai dari segenap penjuru mengharapkan syurga-Ku. Kalau dosa mereka seperti bilangan pasir atau titisan air hujan atau buih di lautan nescaya Aku ampunkan.”

Sehubungan itu, para tetamu Allah dinasihatkan agar bersiap-sedia mental dan fizikal untuk menyempurnakan kerja-kerja haji dan ibadah lain semasa di Tanah Suci. Usah disia-siakan kesempatan yang ada dengan hanya solat di hotel tanpa berjemaah di Masjidil Haram. Rebutlah ganjaran pahala 100,000 kali ganda solat di dalamnya apatah lagi dengan menghadap ke arah Kaabah di depan mata.

Berusahalah untuk banyak-banyak memohon keampunan dan keredaan Ilahi di tempat-tempat yang mustajab doa di Tanah Haram tanpa rasa penat dan jemu.

Antaranya di Multazam, di belakang Makam Ibrahim, antara penjuru Yamani dan Hajarul Aswad, di Bukit Safa dan Marwah, di bawah Mizab yakni Pancuran Emas, di Padang Arafah, Muzdalifah, Mina dan banyak lagi seperti yang disebutkan dalam Kitab Jawami’ al-Doa. Berusahalah juga untuk memilih waktu-waktu yang mustajab doa seperti ketika sujud, di sepertiga malam, ketika dalam perjalanan dan lain-lain lagi.

Para tetamu Allah SWT juga diingatkan supaya tidak menyibukkan diri dengan berjalan dari sebuah kedai ke kedai yang lain untuk menjamu mata dan berbelanja, banyak berehat, membuang masa dan bersembang-sembang. Sebalik­nya diganti dengan banyak beriktikaf di masjid, beristighfar, khatam al-Quran, tawaf sunat, mengerjakan umrah serta pelbagai amal kebajikan lain yang dilipatgandakan ganjarannya juga sebagai persiapan untuk wukuf di Arafah dan menyelesaikan kerja-kerja haji yang lain.

Malah disebutkan dalam hadis Riwayat Bukhari yang mafhumnya: “Siapa yang melakukan haji tanpa membuat perkara fasik dan keji maka ia pulang selepas itu sama se­perti ia dilahirkan oleh ibunya.”

Oleh sebab itu juga tetamu-tetamu Allah SWT dinasihatkan supaya sentiasa bersangka baik dan mengharap bantuan dan pertolongan-Nya agar dipermudahkan segala urusan.

Ketika berada di Kota Suci Madinah sama ada sebelum haji ataupun sesudahnya, jagalah adab dan akhlak di samping Nabi SAW yang mulia. Berusahalah untuk dapat beriktikaf, solat dan berdoa di kawasan Raudah yang disifatkan sebagai antara taman-taman Syur­ga.

Usah terkesima dengan kenya­manan dan keseronokan di Kota Madinah sehingga lalai daripada mengerjakan solat berjemaah di Masjid Nabi yang dilipatgandakan pahalanya sebanyak 1,000 kali lebih baik berban­ding masjid-masjid yang lain selain Masjidil Haram.

Di sisi yang lain, bagi yang belum berpeluang menunaikan fardu haji, ambillah peluang dan kesempatan yang ada untuk mendalami ilmu berkaitan haji dan fardu ain yang lain sambil menunggu kuota haji untuk menjadi tetamunya.

Bagi yang belum menabung untuk ke Tanah Suci, bersungguh-sungguhlah menyimpan sedikit demi sedikit. Anggaplah simpanan di akaun Tabung Haji sebagai simpanan semata-mata bukan untuk digunakan semasa sesak dan kekurangan wang.

Bagi yang belum mendaftar bersegeralah mendaftarkan diri untuk menunaikan haji di Pejabat Tabung Haji yang berdekatan sambil memperbanyakkan bersedekah dan berdoa semoga segera dipilih suatu hari nanti.

Bagi yang lalai dan lengah serta sentiasa mencari seribu macam alasan untuk menunaikan fardu haji dalam keadaan sudah berkemampuan, diingatkan akan ancaman Allah SWT boleh jadi mati seperti matinya orang Yahudi dan Nasrani yakni dari sudut seksaannya seperti mana hadis Riwayat al-Tirmizi dan al-Baihaqi.

Oleh itu, usah hanya berseronok-seronok makan dan minum di majlis doa selamat kaum kerabat dan sahabat handai yang akan ke Tanah Suci tanpa mengambil endah kewajipan haji yang dipertanggungjawabkan kepada semua individu Muslim yang berkemampuan. Hal ini penting untuk difahami agar setiap Muslim meletakkan urusan mengerjakan haji lebih utama daripada keinginan-keinginan yang lain.

Tags: haji
Subscribe

Posts from This Journal “haji” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments