mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Jihad Harta

Sedutan Petikan Teks Khutbah Jumaat  21 Ogos 2015M/ 6 Zulkaedah 1436H JAWI

Jihad Harta

Mempunyai banyak harta bukanlah menandakan bahawa seseorang lebih dikasihi Allah SWT dan tidaklah bermakna mereka yang tidak memiliki harta itu dihina oleh Allah SWT.

Firman Allah dalam Surah Al-Fajr, ayat 15-17 Bermaksud : “Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya lalu dia dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan, maka dia akan berkata: "Tuhanku telah memuliakanku." Adapun bila Tuhannya mengujinya lalu membatasi rezekinya maka dia berkata: "Tuhanku menghinakanku".Sekali-kali tidak (demikian).”

Allah SWT mengurniakan harta yang melimpah ruah kepada firaun dan Qarun, sedang para nabi Allah hidup dalam keadaan sederhana. Walaupun begitu, Allah juga menjadikan Nabi Sulaiman AS dan sahabat Rasulullah SAW bernama Abdurrahman bin Auf kaya-raya sedang mereka dalam ketaatan kepadaNya.

Bagi mencapai erti taqwa dengan kekayaan yang dimiliki, setiap muslim wajib menyedari bahawa mereka perlu melakukan jihad harta. Allah SWT menegaskan bahawa mereka yang melakukan jihad dengan jiwa dan harta merupakan mukmin yang sebenar-benarnya.

Renungilah firman Allah SWT yang memuji orang-orang beriman yang berjihad dengan harta melalui Surah Al-Hujurat, ayat 15 : Bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu hanyalah orang-orang yang percaya (beriman) kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjuang (berjihad) dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah. Mereka itulah orang-orang yang benar.”

Lihat sahaja sifat pemurah Saidina Abu Bakar As-Siddiq dan Saidatina Khadijah binti Khuwailid yang membelanjakan seluruh harta kekayaan mereka demi perjuangan menegakkan kalimah Allah SWT di atas muka bumi ini.

Para sahabat yang lainnya juga menyumbangkan harta berbentuk kebun buah-buahan, perigi air, kenderaan dan sebagainya semata-mata demi meraih keredhaan Allah SWT.

Sifat bakhil dan kedekut yang menguasai hati menjadi punca mengapa umat Islam tidak melibatkan diri dalam jihad harta.

Sedarlah bahawa mereka yang membelanjakan harta di jalan Allah SWT, itulah orang yang merdeka, sedangkan mereka yang bakhil dan tamak sehingga tidak mahu membelanjakan harta mereka di jalanNya itulah menandakan mereka sebenarnya adalah hamba kepada harta dan wang ringgit, bukan hamba kepada Allah SWT yang sebenar.

Apabila mereka ditimpa musibah dan kesakitan, barulah mereka ingat kepada Allah SWT.

Di antara jihad harta yang kita dapat laksanakan ialah seperti berikut:

Pertama : Menunaikan zakat.

Zakat ialah mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syaratsyarat yang ditetapkan oleh syarak. Terdapat dua jenis zakat iaitu zakat harta dan zakat badan atau dikenali sebagai zakat fitrah.

Kedua : Melazimi sedekah.

Ketiga : Mewakafkan harta.

Keempat : Bantuan kepada golongan yang memerlukan.

Melalui hadith yang diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Abu Hurairah RA : Bermaksud : “Sesiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan hari kiamat. Sesiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup ke’aiban seorang muslim, nescaya Allah akan menutup ke’aibannya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa bersedia menolong hambaNya selagi mana dia suka menolong saudaranya.”

Renungilah beberapa pesanan ini :

Pertama : Harta bukanlah suatu kemuliaan. Ia merupakan suatu ujian keimanan seseorang. Lebih banyak harta, lebih besarlah ujiannya.

Kedua : Apa yang dilaburkan demi kebaikan dan di jalan Allah SWT, itulah bahagian kita di akhirat sana dan apa yang kita bakhilkan daripada harta kita, akhirnya ia akan kita tinggalkan atau menjadi milik orang lain.

Ketiga : Jihad harta boleh dilaksanakan melalui zakat, sedekah, wakaf, bantuan kepada yang memerlukan serta lain-lain cara yang dibenarkan syarak demi menggapai redha Allah SWT.

Hayatilah firman Allah SWT dalam surah Ali-Imran, ayat 180 : Bermaksud : “Jangan sekali-kali orang-orang yang bakhil dengan harta yang Allah berikan kepada mereka dari kurniaNya menyangka, bahwa kebakhilan itu baik bagi mereka. Sebenarnya kebakhilan itu adalah buruk bagi mereka. Harta yang mereka bakhilkan itu akan dikalungkan kelak di leher mereka di hari kiamat. Dan kepunyaan Allah-lah segala warisan (yang ada) di langit dan di bumi. Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan”

Wallahualam.
Tags: harta, jihad, khutbah, sedekah, zakat
Subscribe

Posts from This Journal “jihad” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments