mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rahsia manifestasi seni Islam - Kosmologi

Seni Islam dikenali sebagai manifestasi visual masyarakat Islam yang mempunyai pelbagai latar belakang dan budaya yang disatukan di bawah teduhan rahmat Allah SWT. Taburan masyarakat Islam yang tinggal di seluruh dunia dari Timur ke Barat telah memperkayakan warisan seni Islam dengan pelbagai teknik, warna, hiasan dan falsafah. Kepelbagaian ini dirangkumkan di bawah satu label jenama iaitu seni Islam.

Setiap masyarakat pada zaman dahulu mempunyai cara tersendiri dalam menyampaikan nasihat dan peringatan. Salah satu daripadanya ialah dalam bentuk visual dan kiasan yang mungkin sukar untuk ditafsirkan dan difahami oleh masyarakat moden hari ini. Kejayaan para pendakwah Islam menyampaikan sinaran wahyu kepada masyarakat tempatan dengan bijak dan halus tanpa menafikan kesemua budaya dan seni yang diamalkan oleh masyarakat di sesuatu tempat membantu mereka menyesuaikan diri, sekali gus memahami Islam secara berperingkat dan semula jadi.

Alam semesta hadiah terbesar Allah kepada seni Islam
Bahagian dalam kubah Masjid Sultan Ahmed di Istanbul, Turki.

Penyataan visual dalam bentuk seni bukan sahaja cantik di mata malah ia turut cantik di hati dengan memiliki maksud tersirat dan tersurat yang terdiri daripada ajaran Islam, nasihat, larangan dan falsafah yang diamalkan dalam sesebuah masyarakat. Ia juga antara medium yang boleh digunakan dalam berdakwah. Salah satu maksud yang sering digambarkan dalam karya seni Islam ialah alam semesta yang dijadikan oleh Allah.

Alam semesta atau istilah kosmologi yang digunakan dalam dunia penyelidikan merupakan hadiah terbesar dan terhebat yang Allah sediakan untuk kehidupan makhluk ciptaan-Nya seperti manusia, haiwan, tumbuhan dan banyak lagi. Penciptaan alam semesta banyak kali disebutkan dalam al-Quran.

Antaranya, Firman Allah dalam Surah al-A’raf, ayat 54 yang bermaksud: “Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, lalu Dia bersemayam di atas ‘arash (yang layak dengan kebesaran dan kesucian-Nya). Dia menghubungkan malam dengan siang yang mengiringinya dengan pantas (silih berganti) dan (Dia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintah-Nya. Ingatlah, urusan penciptaan dan pemerintahan hanyalah hak Allah. Maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam.”

Maklumat tentang kejadian alam semesta yang diwahyukan Allah ini diulang-ulang dalam penghasilan seni menggunakan rekaan visual dengan corak tumbuhan, lapisan dan warna. Sebagai contoh, dalam satu rekaan seni Islam yang dihasilkan di Iran dikenali sebagai iwan sering menggunakan latar berasaskan warna biru dan hamparan lingkaran tumbuhan berbunga menggambarkan langit dan bumi. Yang kedua, corak geometri yang mempunyai tujuh lapisan bagi menggambarkan lapisan langit yang dijadikan oleh Allah dan penggunaan warna kontra terang dan gelap seperti rekaan kain batik dalam menyatakan kejadian malam dan siang.

Terdapat juga corak ringkas yang menceritakan tentang peredaran bulan yang mengelilingi bumi dengan meletakkan corak besar di bahagian tengah dan dikelilingi corak yang lebih kecil di sekelilingnya.

Karya-karya seni Islam yang dihasilkan tidak memerlukan corak figura dalam penyampaian maksud seperti yang dituntut dalam ajaran Islam. Ini berlawanan dengan karya seni dari Barat yang memerlukan corak figura terutamanya manusia dalam menggambar dan menyampaikan penceritaan tentang kejadian alam semesta mengikut ajaran agama yang mereka anuti.

Tags: seni
Subscribe

Posts from This Journal “seni” Tag

 • Seni dan Sukan dalam Islam

  Kepentingan memanah dalam Islam SEBELUM dijadikan sebagai cabang olahraga yang dipertandingkan dalam arena sukan, memanah pada awalnya merupakan…

 • Kesenian islam dan Kesultanan Melayu

  Wujud hubungan Empayar Uthmaniyah-Kesultanan Melayu Dalam pameran persenjataan yang diadakan di Muzium Kesenian Islam, terdapat beberapa…

 • Kesenian Islam

  Kehebatan senjata Islam sepanjang zaman SENJATA dan perisai merupakan elemen yang sangat penting dalam sistem pertahanan sesebuah negara.…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments