mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Perkenalkan, wakil rakyat saya orang dilaknat

Umpama sebuah restoran eksotik, pimpinan Parti Pekerja kini sedang ghairah menyajikan cerita politik yang begitu langka. Menunya bai’ah, talak tiga dan kafarah, sesuatu yang asing di tekak kita.

Ceritanya juga seperti perangkap yang terkena diri sendiri. Dulu, semasa melafaz dan menandatangani bai’ah itu tidak pula mereka pertikaikan. Tidak pula diheboh-hebohkan sebagai memperalatkan agama. Mereka bangga bahkan berebut-rebut untuk menjadi calon pilihan raya Pas.

Tapi sekarang, ceritanya sudah diterbalikkan. Dulu, sejak 2004 bai’ah adalah sumpah setia yang digeruni, tujuannya untuk menghalang wakil rakyat Pas melompat parti. Mereka berpegang pada bai’ah bahawa sesiapa yang keluar parti akan dilaknat oleh Allah dan Rasulnya serta ditambah bercerai talak tiga di Kelantan.

Kini, setelah keluar parti mereka mencari hujah dan pandangan yang paling meringankan. Bai’ah yang sebegitu serius ditebus dengan menjamu fakir miskin.

Begitulah, apabila agama dipolitikkan. Yang diyakini dan dipegang dahulu boleh berubah sesedap rasa, semudah menterbalikkan telapak tangan.

Anehnya mereka yang melanggarnya seperti berbangga dapat menconteng arang di muka sendiri. Mereka tanpa silu mengumumkan diri telah melanggar sumpah setia itu dan menebusnya dengan memberi makan orang miskin.

Setakat ini, sekurang-kurangnya 22 wakil rakyat Pas telah keluar parti menyertai Parti Pekerja pimpinan bekas Timbalan Presiden, Mohamad Sabu. Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr. Mohd. Hatta Ramli pula antara yang melafazkan taklik cerai talak tiga.

Setakat ini Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dan Ahli Parlimen Kota Raja, Dr. Mariah Mahmud yang telah menjamu fakir miskin bagi menebus bai’ah yang mereka lafazkan. Mereka mendakwa melanggar bai’ah yang dilafazkan ketika menjadi calon Pas sebelum ini bukan atas sebab kepentingan peribadi. Jadi, mereka menganggap telah menunaikan tanggungjawab masing-masing mengikut lunas-lunas Islam.

Agaknya pemimpin jenis apakah yang sanggup melanggar sumpah janji dilaknat oleh Allah dan Rasulnya? Dari segi hukum biarlah ulama yang mengulas atau mahkamah yang menentukan gugur atau tidak talak tiga pengucapnya.

Dari segi moral, bagaimanakah masyarakat boleh menerima pemimpin yang berkelakuan seperti ini, apatah lagi bakal memimpin mereka? Semudah itukah, dulu terikat, sekarang tidak?

Walaupun bai'ah itu sedang dicabar, kepemimpinan Pas dan ulamanya tetap berpegang teguh dengan maksud bai’ah tersebut. Wakil rakyat yang melanggarnya akan dilaknat dan bercerailah isteri masing-masing dengan talak tiga. Kenyataan terbaharu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan; “Selagi perjuangan Islam itu dibawa (Pas), tidak boleh khianat. Kalau dikhianati, dilaknat Allah, dilaknat Rasul, dilaknat semua yang melaknat”. Tidak timbul kafarah bagi menebus bai’ah.

Ketua Hakim Syarie dan Mufti Kelantan pun berpendirian mereka yang berbai'ah taklik talak tiga perlu merujuk ke mahkamah untuk mendapatkan keputusan muktamad. Tentu sekali tujuannya bukan untuk memporak-perandakan keluarga tetapi mencari jalan penyelesaian.

Atau seperti yang difahami, letaklah jawatan sebagai wakil rakyat. Jangan terus-terusan salahkan parti. Kamu juga dahulu yang sanggup bersumpah setia begitu.

Kesannya memang amat besar. Umum tertanya-tanya apakah pula kesannya kepada masyarakat yang mereka pimpin? Sekurang-kurangnya kepada ahli dan penyokong Pas yang berpegang kepada bai’ah itu, bagaimanakah mereka mahu menerima wakil rakyat yang diketahui dilaknat oleh Allah dan Rasulnya serta sekalian mereka yang melaknatnya? Bolehkah menyertai aktiviti wakil rakyat berstatus sebegini?

Yang jelas, kita sekarang dapat melihat betapa bersimpang-siurnya politikus serpihan Pas ini. Pendirian mereka tidak konsisten, jauh panggang daripada api jika dibandingkan dengan nilai pimpinan parti pujaan mereka, DAP.

Supremo DAP, Lim Kit Siang dan diperturunkan kepada anaknya, Lim Guan Eng sentiasa konsisten dengan pendirian parti mereka. Tidak boleh masa dahulu, tetap tidak boleh masa sekarang. Ini tidak, dahulu sokong hudud sekarang tolak hanya kerana sekutu tidak setuju.

Apakah orang yang sanggup melanggar janji apatah lagi yang melibatkan agama layak untuk diangkat sebagai pemimpin? Jika sumpah yang sebegitu berat boleh dilanggar, bagaimana pula dengan janji-janji biasa kepada rakyat?

Di mata umum, pemimpin jenis ini jelas boleh mengkhianati janji pada bila-bila masa yang mereka suka. Asal memenuhi selera, jalan saja.

Mereka sepatutnya menunjukkan contoh dan teladan. Sebagai pemimpin, mereka semestinya bertarung habis-habisan memperjuangkan kebajikan rakyat bukan menimbulkan kontroversi yang mengheret dan meresahkan masyarakat.

Tetapi sudah kepalang terlanjur. Kita semua terpaksa juga menghadapi perilaku wakil rakyat dan politikus yang sengaja tidak mahu menghentikan laku lancung itu. Mereka hanya mahu orang bertindak adil kepada mereka tetapi diri sendiri tidak pula mahu bertindak adil kepada orang lain. Salahnya kita juga yang mengiktiraf dan mengangkat kedudukan mereka.

- Zulkefli Hamzah Utusan Malaysia Rencana Agama 06 September 2015 12:47 AM
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments