mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Menyantuni Orang Kelainan Upaya

Sedutan Teks Khutbah Jumaat 04 Disember 2015M/ 22 Safar 1437H JAWI

Menyantuni Orang Kelainan Upaya


Menjadi sunnatullah tidak semua manusia dilahirkan sempurna. Begitu juga manusia yang sempurna, mereka juga tiada jaminan kekal sedemikian hingga ke hujung usia. Kedua-dua kelompok ini termasuk dalam golongan yang lemah atau al-Dhu’afa’. Mereka juga walaupun tidak majoriti, tetap merupakan sebahagian daripada entiti masyarakat dan mendapat perhatian selayaknya dalam ajaran Islam.

Kisah Rasulullah SAW ketika Baginda masih di Makkah. Suatu ketika Baginda Rasul SAW didatangi oleh Abdullah bin Ummi Maktum RA, iaitu seorang sahabat yang cacat penglihatannya. Beliau datang bertujuan mempelajari ilmu agama sedang ketika itu Rasulullah SAW sibuk melayani para pembesar Quraisy dengan tujuan berdakwah kepada mereka. Melihat kehadiran Ibnu Ummi Maktum RA, Baginda SAW lalu memalingkan muka daripadanya kerana ingin menumpukan perhatian kepada para elit Quraisy tersebut.

Lantaran itu, Allah SWT mewahyukan Surah ‘Abasa bagi menegur tindakan Baginda tersebut: Maksudnya: “Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling. Kerana telah datang seorang buta kepadanya. Tahukah kamu barangkali dia ingin membersihkan dirinya (dari dosa). Atau dia (ingin) mendapatkan pengajaran, lalu pengajaran itu memberi manfaat kepadanya? Adapun orang yang merasa dirinya serba cukup. Maka kamu melayaninya. Padahal tidak ada (celaan) atasmu jika dia tidak membersihkan diri (beriman). Dan adapun orang yang datang kepadamu dengan bersegera (untuk mendapatkan pengajaran). Sedang ia takut kepada (Allah). Maka kamu mengabaikannya.” Ayat 1 hingga 10 tersebut merupakan suatu teguran yang tegas buat Baginda SAW.

Peristiwa ini menunjukkan kepada kita bahawa meskipun seseorang itu ada kecacatan tertentu, kita harus melayaninya seperti orang lain, lebih-lebih lagi jika mereka mendekati kita dengan tujuan untuk mendalami ilmu agama. Inilah apa yang diajarkan oleh Islam kepada ummatnya dalam menyantuni Orang Kelainan Upaya (OKU).

Antara perkara yang diberikan tumpuan oleh Islam ialah:

Pertama: Menyantuni Orang Kelainan Upaya (OKU) dalam urusan ibadah. Beribadah kepada Allah SWT adalah perkara pokok dalam ajaran Islam. Tidak ada pengecualian bagi setiap individu yang mukallaf, sama ada mereka insan sempurna atau kelainan upaya.

Hadith yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa’i daripada Abu Hurairah RA. Sabda Rasulullah SAW: ُكُ ْم ُكُ ْم بِالَّن ا ِس ف َلْي ُخَف ِفْ فَِإَّ ن فِيه ِمْ الَّ سقِيمَ وَال َّ ضعِي َف وَال ْكَبِيرَ فَِإذَا َصلَّ ى َأحَد ِإذَا َصلَّ ى َأحَد َ ل ِن َفْسِهِ ف َلْي ُطَو ِلْ مَا َشاء Bermaksud: “Apabila seseorang daripada kamu solat bersama orang ramai (menjadi imam), hendaklah dia meringankan (bacaan dalam solatnya) kerana dalam kalangan mereka terdapat orang yang sakit, orang yang lemah, dan orang yang tua. Tetapi jika salah seorang daripada kalian solat sendirian, maka dia boleh memperpanjang sekehendaknya.”

Kedua: Membantu dan mendahulukan urusan OKU. Kehadiran Orang Kelainan Upaya (OKU) adalah merupakan suatu Rahmat daripada Allah SWT. Dengan adanya orang buta, kita menghargai nikmat melihat. Dengan adanya orang pekak, kita mensyukuri nikmat mendengar. Dengan adanya orang bisu, kita mengerti nilai nikmat berbicara. Segala yang ada pada diri kita adalah anugerah daripada Allah SWT. Ia lebih bernilai apabila dikongsi berbanding hanya dinikmati seorang diri.

Kehadiran Orang Kelainan Upaya (OKU) bukanlah untuk dihina atau ditertawakan, namun untuk difahami dan dibantu. Apalah gunanya pancaindera sempurna yang ada pada kita andai kita gagal peka kepada keperluan mereka. Ia tidak memadai dengan hanya menyediakan kemudahan seperti tandas khas, tempat letak kereta khusus serta laluan tertentu kepada mereka tanpa sentuhan bantuan secara individu.

Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Abu Dawud daripada Jabir bin Abdillah RA: و ُ ف وَيَْدع رْدِ ُ ُ زْ ِجي ال َّ ضعِي َف وَي ُ ف فِي الْمَِسيرِ فَي عَلَيْهِ وَ َسَّل مَ يَتَخََّل ُ ُ َّ ه َصلَّ ى الل َّ هِ ل الل ُ سو كَانَ رَ ُ ل َه ُمْ Bermaksud: “Rasulullah SAW berada di belakang ketika dalam perjalanan. Baginda memimpin orang yang lemah, memboncengkan, serta menyeru (orang) membantu mereka.”

Ketiga: Mengiktiraf dan memberikan peranan yang selayaknya kepada OKU dan masyarakat. Meskipun terdapat kekurangan tertentu pada mereka, namun pada sudut yang lain, mereka dianugerahkan dengan bakat dan kebolehan yang luar biasa, bahkan mengatasi insan lain yang sempurna.

Sebagaimana riwayat Imam Abu Dawud menerusi hadith daripada Anas bin Malik RA: عَلَيْهِ وَ َسَّل مَ ا ْستَ ُ َّ ه و م عَلَى الْمَدِينَةِ مََّر تَيْنِ َّي َصلَّ ى الل ُ َأَّ ن الَّن بِ ِم مَ ْكت ُ خْلََف ابَْن أ Bermaksud: “Bahawasanya Nabi SAW pernah melantik Ibnu Ummi Maktum menggantikan Baginda mentadbir Madinah sebanyak dua kali.”

Melabuh tirai khutbah pada hari ini, khatib merumuskan bicara kepada beberapa butiran penting berikut:

Pertama: Kehadiran Orang Kelainan Upaya (OKU) dalam masyarakat adalah rahmat daripada Allah SWT kepada kita.

Kedua: Kasihilah OKU, santunilah mereka, dan bantulah keperluan ibadah dan kehidupan mereka terlebih dahulu berbanding diri kita sendiri.

Ketiga: Kita hendaklah mengiktiraf kelebihan yang ada pada mereka dan memberikan peranan yang selayaknya kepada mereka di dalam masyarakat.

Firman Allah SWT dalam surah al-Fath, ayat 17: Bermaksud: “Tidaklah menjadi salah kepada orang buta, dan tidaklah menjadi salah kepada orang tempang, dan tidaklah menjadi salah kepada orang sakit (tidak turut berperang, kerana masing-masing ada uzurnya). Dan (ingatlah), sesiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, akan dimasukkan ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, dan sesiapa yang berpaling ingkar, akan diseksa-Nya dengan azab yang tidak terperi sakitnya”.

Wallahualam.
Tags: khutbah, santun
Subscribe

Posts from This Journal “santun” Tag

 • Khutbah Jumaat : Asnaf Disantuni, Masa Depan Disinari

  Petikan Khutbah Jumaat : 12 Julai 2019M / 9 Zulkaedah 1440H JAWI Asnaf Disantuni, Masa Depan Disinari Golongan Asnaf adalah kumpulan anggota…

 • Dakwah tak akan berjaya tanpa berhemah

  Saya ada kekeliruan berkenaan dakwah terutama di Malaysia kerana saya lihat ada sebahagian pendakwah yang cakapnya kasar serta suka menghina orang…

 • Santuni keluarga

  MEMPERLAKUKAN isteri dengan baik merupakan perkara yang dianjurkan oleh syariat. Seorang suami wajib memperlakukan isterinya dengan baik serta…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments