mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ “Raja; Ketua Agama Islam Negeri”

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 04 Disember 2015:  JAIS

“Raja; Ketua Agama Islam Negeri”

institusi Raja telah memainkan peranan yang sangat penting di tanah air kita. Sejak bertapaknya Islam di Nusantara, Baginda adalah pelindung kepada rakyat, penyebar agama Islam ke wilayah-wilayah di seluruh Nusantara. Terdapat di kalangan sultan-sultan di Nusantara memiliki kehebatan dari segi ketakwaan kepada Allah dan kemahiran mentadbir wilayah. Kepintaran pendakwah pula membolehkan iman menyerap ke dalam jiwa Raja-raja.

Pendakwah mengislamkan Raja-raja dan rakyat pada zaman dahulu dengan kaedah tersebut ialah;

1. Memulakan dakwah kepada raja-raja secara langsung sebagaimana Maulana Abdul Aziz berdakwah kepada Parameswara.
2. Seterusnya berdakwah kepada putera-putera raja dan kerabat Diraja sebagaimana pengislaman Pangeran Cakrabuana, Putera Raja Pajajaran yang beragama Hindu.
3. Selanjutnya pendakwah-pendakwah itu sendiri mendirikan sebuah kerajaan Islam yang baru sebagaimana Sultan Syariful Hashim yang mendirikan Kerajaan Sulu.
4. Kebijaksanaan ulama-ulama wali songo iaitu bagaimana kejayaan mereka menyampaikan dakwah kepada pembesar-pembesar negeri mereka.

Setelah berlakunya pengislaman para raja, rakyat jelata pun turut memeluk agama Islam. Ketika itu masyarakat memiliki ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada Raja-raja mereka. Dengan itu, rakyat mudah di Islamkan apabila Raja telah menerima Islam. Selepas itu, gelaran raja ditukarkan kepada sultan. Para ulama Islam telah dilantik oleh sultan menjadi penasihat dan sentiasa berdamping rapat dengan baginda. Kesan daripada itu, maka lahirnya segolongan sultan yang memiliki peribadi yang soleh dan hebat dalam mentadbir kerajaan berlandaskan syariat Islamiah.

Jika ditanya pada orang-orang Syria tentang Sultan Nuruddin Al-Zanki, pasti mereka mengenalinya dan mengetahui sejarah sultan tersebut. Begitu juga sejarah Sultan Salahuddin Al-Ayyubi bagi orang Mesir, Sultan Muhammad AlFateh bagi orang Turki, seterusnya, masyarakat Islam di negara-negara lain juga amat memelihara sejarah Sultan-sultan mereka yang soleh.

Namun, perkara sedemikian mungkin tidak berlaku dalam masyarakat kita. Ramai di kalangan kita kurang mengetahui bahawa terdapat Sultan-sultan yang soleh di wilayah-wilayah Nusantara ini.

Buku berjudul “Sultan-sultan Soleh Di Nusantara” karya Hasanuddin Yusof, telah merungkai sejarah 24 orang sultan yang soleh pernah berkuasa memerintah kerajaan-kerajaan Islam di Nusantara.

Allah SWT melalui firmannya dalam surah an-Nahl ayat 97: “Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya Kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan”.

Menurut fakta sejarah, antara sultan yang terkemuka di Negeri Selangor adalah Sultan Sulaiman Shah, iaitu Sultan Selangor yang ke-5. Baginda seorang sultan yang warak dan amat mengasihi ulama. Baginda sentiasa mendapatkan pandangan dan nasihat daripada ulama dalam setiap perkara yang berkaitan dengan hal ehwal pentadbiran negeri dan penyebaran agama Islam.

Sebagaimana hadis daripada Abi Darda’ bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud; “Sesungguhnya, ulama adalah pewaris Nabi. Para Nabi tidak mewarisi dinar dan dirham, namun mereka mewariskan ilmu. Sesiapa yang mengambilnya (ilmu tersebut) bererti telah mengambil bahagian yang sempurna”. (Riwayat Abu Daud)

Sultan Sulaiman Shah sangat mengambil berat terhadap pengembangan ajaran Islam di Negeri Selangor. dan telah membina dua buah masjid, iaitu di Jugra yang dinamakan Masjid Sultan Alaeddin dan sebuah lagi di Kelang iaitu Masjid Sultan Sulaiman untuk memberi keselesaan bagi umat Islam menunaikan solat.

Baginda juga sering menyampaikan khutbah Jumaat, khutbah solat Idulfitr dan Idiladha di masjid-masjid di Negeri Selangor terutamanya di Masjid Diraja Sultan Alaeddin. Kerana minat yang mendalam terhadap ilmu-ilmu Islam, baginda sempat menulis beberapa buah kitab agama.

Bagi memantapkan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, baginda mengarang kitab yang masyhur antaranya bertajuk “Pohon Agama Bahagian Rukun Iman” dan Kitab tauhid yang berjudul “Melatih Kanak-kanak Lelaki dan Perempuan Agama Islam”. Kitab ini pernah dijadikan buku teks disekolah-sekolah agama di negeri Selangor. Sultan Sulaiman Shah juga telah mengarang beberapa buah puisi agama yang menarik dan dapat dijadikan panduan dan pengajaran kepada rakyat baginda

Tulisan-tulisan tersebut membuktikan bahawa baginda adalah seorang sultan yang menguasai ilmu pengetahuan agama yang tinggi. Baginda mangkat pada 31 Mei 1938 pada usia 72 tahun dan telah memerintah Negeri Selangor selama 40 tahun.

Sesungguhnya sumbangan Raja-raja Melayu kepada agama, bangsa dan tanah air amat mengagumkan seluruh rakyat jelata. Mereka menganggap bahawa pangkat yang disandang bukanlah satu kemegahan dan kebanggaan, tetapi ia adalah satu amanah dan tanggungjawab besar lagi mencabar. Semakin tinggi kepimpinan yang disandang, semakin banyaklah tanggungjawab yang mesti dipikul.

Oleh itu, kita sebagai rakyat sewajarnya mentaati sultan-sultan dan menghargai sumbangan serta menjunjung kasih atas pengorbanan mereka. Sebagaimana Allah SWT berfirman dalam surah an-Nisa’, ayat 59 : “Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) Rasul-Nya - jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya”.

Alhamdulillah, hari ini kita bersyukur kehadrat Allah SWT kerana Raja kita, D.Y.M.M. Sultan Idris Shah Ibni Al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj, Sultan Selangor Darul Ehsan, adalah seorang raja yang berjiwa rakyat, yang sentiasa mengambil berat tentang kemajuan dan kesejahteraan rakyat. Baginda tidak jemu bertitah menyeru rakyat supaya bersatu, mengelakkan sebarang persengketaan dan perbalahan serta fitnah memfitnah, menolak pelbagai ajaran dan fahaman sesat yang bercanggah dengan aliran Ahli Sunnah Wal Jamaah

Di bawah naungan baginda sebagai Ketua Agama, syiar Islam tambah bersinar, kesedaran rakyat terhadap ajaran agama amatlah dibanggakan. Contohnya, jumlah kutipan zakat telah bertambah dari tahun ke setahun, kesedaran berwakaf termasuk wakaf tunai disambut baik oleh rakyat. Masjid-masjid dan surau dibina begitu indah, sekolah-sekolah agama mendapat sambutan yang menggalakkan sama ada di peringkat rendah mahupun menengah.

Oleh itu, sewajarnya kita menyambut baik setiap saranan Duli Yang Maha Mulia sultan yang menyeru kepada mempererat persaudaraan dan memperkukuh perpaduan serta mengelak perpecahan. Bahkan, masjid hendaklah dijadikan tempat beribadat, bukan tempat mendatangkan masalah atau perbalahan sesama umat Islam. Hubungan mesra antara institusi Raja dengan rakyat yang sedia terjalin, hendaklah dipelihara dan dipertahankan daripada sebarang cabaran dan fitnah, supaya syiar Islam terus maju berkembang pesat, maruah umat Islam terbela, terpelihara dan negeri berada dalam aman dan makmur

Mengakhiri khutbah ini, marilah kita mempertingkatkan amal soleh ke arah yang diredai Allah SWT dengan menitikberatkan perkara-perkara berikut;

1. Kita hendaklah sentiasa mentaati perintah Allah dan Rasul-Nya. Seterusnya mentaati sultan dan para pemimpin yang adil dalam melaksanakan tanggungjawab dengan penuh amanah.
2. Kita hendaklah mensyukuri nikmat Allah yang kita kecapi sekarang dengan meningkatkan ketaqwaan dan amal soleh.
3. Umat Islam hendaklah berusaha memupuk sikap baik sangka terhadap orang lain dan mengikis sikap buruk sangka dan fitnah memfitnah.
4. Setiap rakyat negeri ini hendaklah berganding bahu mempertahankan institusi Raja yang sifatnya sebagai Ketua Agama, supaya dengan izin Allah, agama Islam dapat dipertahankan dan maruah orang Islam sentiasa terpelihara dan terbela.

“Katakanlah (Wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu”. (Surah ali-Imran : 26).

Wallahualam.
Tags: agama, ketua, khutbah, raja, sultan
Subscribe

Posts from This Journal “sultan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments