mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tunai umrah dengan tenang

Setiap tahun, kira-kira enam juta jemaah umrah dari seluruh dunia termasuk Malaysia berangkat ke Tanah Suci bagi menunaikan ibadah Umrah. Selain khusyuk mengerjakan ibadah, jemaah juga harus memberikan sepenuh tumpuan terhadap kesihatan mereka.

Walaupun vaksinasi merupakan sebahagian daripada syarat wajib untuk menunaikan umrah, ramai yang masih tidak sedar akan bahaya mengambil mudah tentang perkara ini.

Jemaah perlu ambil vaksin 
untuk elak Meningococcal Meningitis

JEMAAH umrah yang datang dari seluruh pelosok dunia, turut membawa pelbagai jenis penyakit. -Gambar hiasan -

Penyakit Meningococcal Meningitis merupakan satu penyakit berbahaya berpunca daripada jangkitan bakteria ‘Neisseria meningitidis’ yang boleh mengancam nyawa serta merebak dengan cepat, khususnya di tempat yang padat dan sesak seperti di Mekah.

Tambahan pula, penyakit ini juga 
boleh mengancam nyawa dalam masa hanya kurang 24 jam jika rawatan ditangguhkan.

Oleh itu,vaksinasi terhadap penyakit ini dikira wajib.


Pengurus Kanan Kesihatan Lembaga Tabung Haji, Abdullah Talib dalam satu temu bual dengan Utusan Malaysia pernah mengatakan ibadah haji dan umrah bukan sahaja perhimpunan ibadah tetapi boleh dianggap sebagai perhimpunan penyakit.

“Umat Islam seluruh dunia akan berhimpun serentak dalam satu masa dalam jumlah yang terlalu besar. Jemaah dari negara ini bukan senang untuk dipilih menjadi tetamu Allah, jadi kena bersiap sedia sepenuhnya terutama daripada segi kesihatan.


SETIAP jemaah umrah perlu mendapatkan suntikan vaksin bagi mengelakkan dijangkiti penyakit Meningococcal Meningitis. - Gambar hiasan

“Syarat Arab Saudi amat jelas, visa dan permit haji serta umrah hanya akan diberikan apabila jemaah itu telah mendapat suntikan vaksin,” katanya.

Cuaca musim umrah yang pelbagai juga turut mempengaruhi penyebaran penyakit, sebab itu para jemaah semasa menghadiri kursus-kursus haji dan umrah diingatkan supaya jangan mendedahkan diri terlalu lama kepada cuaca panas.

Jemaah dinasihatkan untuk mendapatkan vaksinasi dalam masa empat minggu sebelum tarikh perjalanan, mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) untuk perlindungan yang optimum.

Kumpulan berisiko tinggi seperti warga tua, wanita mengandung, kanak-kanak dan mereka yang menghidap penyakit kronik dan berbahaya turut perlu mengambil lebih langkah berjaga-jaga.

Dua jenis vaksinasi yang memberi perlindungan terhadap penyakit meningococcal adalah conjugate dan polysaccharide.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), vaksin conjugate mengurangkan risiko seseorang menjadi pembawa penyakit tersebut.

Di Malaysia, vaksin-vaksin ini boleh didapati di Tabung Haji, hospital kerajaan, Klinik Kesihatan, serta pusat-pusat perubatan dan klinik swasta.

Etika kebersihan semasa Umrah


 • Selalu amalkan rutin membasuh tangan menggunakan sabun anti-bakteria.

 • Berhati-hati jika berkongsi perkakas dapur, sudu dan garfu termasuk penyedut minuman.

 • Elakkan berkongsi pisau cukur dan gunakan pisau cukur pakai buang.

 • Elakkan menggunakan tangan untuk tujuan berkongsi makanan.

Tags: kesihatan, umrah
Subscribe

Posts from This Journal “umrah” Tag

 • 13 larangan ihram harus dijaga

  LARANGAN ihram merupakan satu daripada perkara wajib haji atau wajib umrah. Melanggarnya tidaklah membatalkan umrah atau haji tetapi dikenakan dam.…

 • Permasalahan hukum 
di Masjidil haram

  PERMASALAHAN hukum di Masjidilharam sering dihadapi oleh jemaah apabila mereka menunaikan ibadah haji atau umrah di Mekah. 1. Tidak berniat ihram…

 • Dam dalam 
ibadah haji, umrah

  DAM dalam ibadah haji dan umrah dari segi bahasa bermaksud darah manakala dari segi istilah pula bermaksud ibadah gantian yang merupakan binatang…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments