mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Masjid Tokyo kebanggaan warga Jepun

UMAT Islam sering menghadapi masalah mendapatkan makanan halal dan mencari tempat bersolat apabila berada di negara yang majoriti penduduknya bukan beragama  Islam.

Masalah ini turut dirasai rombongan pegawai dan mahasiswa institusi pengajian tinggi (IPT) Malaysia yang mengadakan lawatan sambil belajar ke Tokyo, Jepun baru-baru ini.

IPT yang terbabit sama dalam rombongan ini ialah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Tun Hussein Onn (UTHO). Turut serta ialah Universiti Malaysia Perlis (UMP), Universiti Malaysia Pahang (UMPH), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Industri Selangor (Unisel) dan Universiti Kuala Lumpur (UNIKL).

Antara pegawai yang terbabit dalam rombongan berkenaan ialah  Ketua Rombongan daripada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Fazlisyah Muslim, Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar, UKM, Prof Datin Noor Aziah Mohd Awal, Pegawai UKM, Prof Dato Ir Othman Abd Karim UKM, Naib Canselor, Unisel, Prof Dr Anuar Ahmad, Pegawai Unisel,  Latifah Abd Latif, Pegawai KPT, Faudziah M Din  dan pegawai USM, Mohd Norzulhairie Othman dan Hafiz Assad Zakaria.


Masjid Jamii Tokyo juga dikenali sebagai Masjid Tokyo terletak bersebelahan Pusat Kebudayaan Turki di Oyamacho, Shibuya, Tokyo

Mereka bernasib baik kerana berjaya menemui sebuah restoran masakan Melayu kampung yang dikenali sebagai Malay Asian Cuisine di Tokyo.

Menara masjid yang terletak di tengah Bandaraya Tokyo itu melapangkan dada kumpulan berkenaan kerana dapat menunaikan solat di situ. Berdasarkan sejarah yang dicatatkan, Masjid Jamii Tokyo yang juga dikenali sebagai Masjid Tokyo terletak bersebelahan Pusat Kebudayaan Turki di Oyamacho, Shibuya, Tokyo, Jepun.

Selepas Revolusi Oktober,  Bashkir dan imigran Tatar dari Rusia membina masjid terbesar di Jepun itu bersebelahan sebuah sekolah pada Mei 1938. Masjid berkenaan dibina atas arahan imam masjid iaitu Abdrresid Ibrahim dan Abdulhay Kurban Ali. Pada tahun 1986 masjid berkenaan diruntuhkan kerana beberapa struktur bangunannya sudah rosak. Atas arahan dan sokongan Diyanet Isleri Baskanligi, bangunan baru dibina semula pada 1998.

Seorang arkitek dikenali sebagai Muharrem Hilmi Senalp diberi tanggungjawab melukis pelan reka bentuk bangunan berasaskan ukiran kerajaan Islam Othman di Turki.

Kebanyakan bahan batu marmarnya diimport dari Turki. Pembinaan bangunan masjid itu siap sepenuhnya pada tahun 2000 dengan kos binaannya bernilai lebih kurang 1.5 bilion yen. Masjid Tokyo mempunai keluasan 734 meter persegi dan mempunyai satu tingkat bawah tanah dan tiga tingkat di atasnya menjadikan keluasan keseluruhannya mencecah 1,477 meter persegi.

Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni UKM, Noor Aziah berkata, pada mulanya rombongan kami berasa  bimbang kerana tidak tahu di mana tempat mahu menunaikan solat.

"Tiba-tiba kami ternampak sebuah  masjid dan  terus singgah di situ sambil menangguhkan makan tengah hari.

"Masjid di situ diuruskan masyarakat Islam keturunan Turki," katanya.

Menurutnya, di sekitar masjid tersebut terdapat beberapa orang Turki yang juga penjual makanan halal menjual kebab. Reka bentuk hiasan dalamannya kelihatan sangat menarik sepertimana yang terdapat di negara Turki.

Ketika berada di dalam masjid itu kebanyakan pengunjung akan berasa tenang. Noor Aziah berkata lagi, rombongan berkenaan menunaikan solat jamak qasar untuk  Zohor dan Asar.

"Dalam perjalanan menuju  ke Akademi Bomba Jepun di Tokyo kami ternampak menara masjid.

"Selesai lawatan kami terus ke sana. Terdapat kemudahan dengan adanya tempat wuduk, solat, dewan dan kafe," katanya.

Noor Aziah berkata, muazin baru selesai melaungkan azan dengan menggunakan pembesar suara.

Katanya kebanyakan rakyat Jepun bangga dengan bangunan masjid yang mempunyai reka bentuk dan ukiran yang cantik.

Tags: masjid
Subscribe

Posts from This Journal “masjid” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments