mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kewajipan memelihara keamanan

ISLAM, agama yang sentiasa memelihara dan menjamin keamanan sejagat. Perkataan Islam diambil daripada perkataan al-Salam. Al-Salam adalah satu daripada nama ALLAH SWT yang indah.

Tidaklah lahir daripada perkataan tersebut melainkan ia melambangkan keamanan dan keselamatan. Nabi Muhammad SAW tidaklah diutuskan melainkan untuk merealisasikan keamanan di dunia dan seterusnya keselamatan di akhirat.

Firman ALLAH: "Kami tidak mengutuskan engkau (Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam." (Surah Al-Anbiya: 107)

Lihatlah kepada sejarah Arab itu sendiri sebelum kedatangan Islam. Pergaduhan dan peperangan antara kabilah berlaku hanya disebabkan perkara kecil.

Peperangan Basus berlarutan selama 40 tahun hanya kerana seekor unta.

Peperangan Dahis antara kabilah Dahis dan Ghubara' juga berlarutan selama 40 tahun hanya kerana masalah perlumbaan kuda.

(Lihat Al-Sirah Al-Nabawiyyah Abu Syahbah hlmn 93)

Keamanan mula muncul setelah kelahiran Nabi Muhammad SAW. Ketika Baginda SAW berumur 35 tahun dan saat diutuskan sebagai seorang rasul, berlaku banjir yang menyebabkan binaan Kaabah itu perlu dibaiki.

Setelah itu berlaku perselisihan siapakah yang layak untuk meletakkan Hajarulaswad di tempatnya.

Berlalu sehingga empat atau lima hari perselisihan mereka sehingga hampir-hampir menjadi perang. Akhirnya semua setuju dengan cadangan Abu Umaiyyah bin Al-Mughirah iaitu orang pertama yang masuk melalui pintu masjid ini dialah akan menjadi hakim.

Ternyata Baginda SAW insan yang dipersetujui oleh semua untuk menjadi hakim dalam perkara yang mereka perselisihkan. (Al-Rahiq Al-Makhtum hlm 67-68)

Berterusanlah keamanan dan keselamatan yang dibawa oleh Rasulullah SAW sehingga hari kiamat.

Salam penuh kebaikan

Ketika Nabi SAW sampai ke Madinah, Abdullah bin Salam menceritakan orang ramai berpusu-pusu menuju kepada Baginda SAW sambil melaung-laungkan: "Rasulullah SAW dah sampai." Maka beliau menuju ke sana untuk melihat. Terpandang sahaja wajah Rasulullah

SAW terus beliau berasakan wajah ini bukanlah wajah pembohong. Kemudian kata Abdullah bin Salam lagi perkara pertama yang beliau dengar daripada mulut Rasulullah SAW ialah: "Wahai sekalian manusia! Sebarkanlah salam, berilah makan, sambungkan perhubungan, solatlah kamu semua pada malam hari sedang manusia tidur nescaya kamu akan masuk syurga dengan sejahtera." (Riwayat Tirmizi, sahih)

Sesungguhnya ucapan salam (selamat dan sejahtera) adalah ciri agama yang indah. Suatu ucapan penuh kebaikan menyebabkan Yahudi dengki kepada Islam seperti disebut dalam hadis: "Tidaklah Yahudi itu berasa dengki kepada sesuatu lebih dari perasaan dengki mereka terhadap salam dan amin." (Riwayat Al-Bukhari, Al-Adab al-Mufrad 988, sahih)

Keamanan dan keselamatan adalah perkara dasar yang amat penting dalam pembinaan masyarakat dan negara.

Tanpanya negara tidak dapat dibangunkan bahkan menuju kehancuran. Lihat sahaja sekarang, kehancuran yang berlaku di Iraq dan Syria sebagai contoh yang tidak diketahui bilakah akan pulih seperti sebelumnya.

Oleh sebab tidak mahu berlaku seperti ini, Islam sejak kemunculannya mengajarkan dan menggariskan prinsip keamanan dan keselamatan yang wajib dipelajari dan diamalkan setiap individu yang beriman kepada ALLAH dan rasul-Nya.

Islam menjamin keamanan dan keselamatan dengan meletakkan prinsip asas yang wajib dipelihara setiap Muslim bermula daripada hubungannya dengan Penciptanya sehinggalah hubungannya sesama makhluk.

Hubungan dengan ALLAH

Hubungan inilah yang dinamakan aqidah dan keimanan kepada ALLAH. Seorang yang beriman kepada ALLAH dengan sebenar-benar keimanan dijamin ALLAH dengan ketenangan melalui firman-Nya: "(Iaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenang dengan mengingati ALLAH. Ingatlah, hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang." (Surah Al-Ra'd: 28)
ALLAH juga berfirman dalam Surah Al-An'am ayat 82. Kedua-dua ayat di atas menggambarkan kepada kita, dengan iman dan mengingati ALLAH menjadi punca keamanan dalam hati seseorang.

Apabila sesebuah masyarakat itu terbina daripada individu yang beriman kepada ALLAH, lahirlah keamanan dan daripada keamanan tersebut meningkatkan lagi kualiti hidup masyarakat. Sebaliknya jika masyarakat itu dibina daripada individu yang jauh daripada keimanan dan mengingati ALLAH maka tiadalah berasa aman lagi.

Hubungan sesama makhluk

Islam mengajar prinsip keamanan dan keselamatan dalam hubungan sesama manusia tidak kira sama ada sesama Muslim atau tidak. Islam mengajar supaya mewujudkan perhubungan yang baik yang akan mencapai reda ALLAH seterusnya mencapai kehidupan yang aman dan sejahtera.

Antara prinsip umum yang digariskan Islam dalam memelihara keharmonian dan menutup pintu yang boleh menimbulkan sebarang masalah, kegelisahan, ketakutan atau kebimbangan. Contohnya seperti hadis diriwayatkan dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW melarang daripada mengisyaratkan pedang atau besi tajam kepada saudaranya, sabdanya: "Sesiapa yang mengisyaratkan kepada saudaranya dengan besi yang tajam, malaikat akan melaknatnya." (Riwayat Tirmizi, hasan, sahih)

Jabir meriwayatkan dalam hadis: "Nabi SAW melarang membiarkan pedang terhunus." (Riwayat Tirmizi, hasan, gharib)

Hadis ini menjelaskan tidak dibenarkan bawa pedang atau parang tanpa memasukkannya ke dalam sarungnya. Bahkan Nabi SAW melarang menakut-nakutkan seseorang sama ada dalam keadaan bergurau atau tidak melalui sabdanya: "Jangan seseorang kamu mengambil tongkat saudaranya untuk bergurau atau bersungguh-sungguh, sesiapa yang mengambilnya hendaklah memulangkannya semula" (Riwayat Tirmizi, hasan)

Larangan ini kerana dengan melakukan perbuatan tersebut akan menimbulkan ketakutan atau kegelisahan kepada saudaranya yang kehilangan tongkat tersebut.

Dari sudut memelihara perhubungan antara agama ALLAH memerintahkan nabi-Nya untuk bersetuju atas sesuatu prinsip seperti firman ALLAH: "Katakanlah (Muhammad) wahai ahli kitab! Marilah kita menuju kepada satu kalimah (pegangan) yang sama antara kami dan kamu." (Surah Ali Imran: 64)

Menariknya, Islam tidak hanya mementingkan keamanan kepada manusia sahaja tetapi lebih daripada itu. Apabila Nabi SAW juga mengajarkan sahabat untuk tidak menakut-nakutkan haiwan dan menjamin keamanannya. Ketika mana Nabi SAW dan sahabat dalam perjalanan menuju ke Makkah dalam keadaan ihram ketika melintasi suatu kawasan 'Utsayah' terdapat seekor rusa yang cedera sedang berteduh di bawah sepohon pokok.

Nabi SAW perintahkan seorang sahabat supaya berdiri mengawal supaya semua jemaah melepasi kawasan itu dalam keadaan tidak menimbulkan ketakutan atau mengganggu rusa yang cedera tersebut. (Riwayat An-Nasaie, sahih)

Begitulah indahnya Islam, suatu agama yang sangat menginginkan keamanan dan keselamatan terhadap seluruh makhluk ALLAH. Apa yang dapat dinyatakan di sini hanya contoh yang masih sedikit untuk menggambarkan prinsip yang mulia ini.

Tetapi malang bagi umat ini apabila munculnya mereka yang mendakwa berjihad tetapi perilaku dan tindakan sedikit pun tidak menggambarkan akhlak dan keindahan Islam. Ini semua berlaku apabila hukum dan disiplin dalam berjihad tidak dipelajari dari sunnah Rasulullah SAW lalu terpalitlah keburukan itu kepada syariat yang indah ini.

Tags: keamanan, kewajipan
Subscribe

Posts from This Journal “keamanan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments