mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Baca al-quran dengan terjemahannya , 5 teladan daripada Surah Al-Kahfi

Baca al-quran dengan terjemahannya

SAYA dengan al-Quran diibaratkan sebagai hubungan yang hadir tanpa perasaan. Ia umpama kewajiban yang perlu saya lunaskan sebagaimana wajibnya solat dan berpuasa ketika Ramadan.

Ketika menuntut di universiti, saya baca al-Quran setiap hari selepas solat Maghrib (sementara menanti masuknya waktu Isyak). Sejujurnya, saya tidak faham apa yang dibaca kerana membaca tanpa terjemahan.

Pada Ramadan ketika di tahun dua pengajian, saya membeli terjemahan al-Quran, alhamdulillah, saya berjaya menghabiskan bacaan namun, disebabkan membaca tanpa merujuk dengan sumber yang lain, saya tidak dapat memahami apa yang dibaca.

Namun saya terus membaca al-Quran, kerana saya ingat pesan ustazah di sekolah menengah: "Jika mahu ketenangan jiwa, bacalah al-Quran." Saya baca, dan semakin dekat dengan musim peperiksaan, makin kerap saya baca.

Sepanjang lima tahun pengajian, lima kali jugalah khatam al-Quran. Tapi, saya masih tidak faham apa yang dibaca, saya tidak dapat beramal dengan kandungan ayat suci tersebut.

Sebaik tamat pengajian dan masuk ke alam pekerjaan sehinggalah berumah tangga, al-Quran jadi semakin jauh dengan saya. Alasannya, saya sibuk. Saya hanya meluangkan masa membaca Surah Yasin pada malam Jumaat, dan surah-surah pendek yang lain bila berkelapangan.

Metodnya masih sama, membaca tanpa mengambil tahu apa makna bacaan tersebut. Membaca sekadar baca.

Penghujung 2009, saya jatuh sakit. Berbulan berulang alik ke hospital untuk rawatan. Sakit itu mengembalikan roh saya kepada Pencipta, ALLAH SWT. Saya sedar hanya Dia tempat mengadu dan memohon pertolongan.

Saya mula kembali membaca, bukan sahaja al-Quran, tetapi juga buku-buku keagamaan lain bagi menambahkan ilmu yang sekian lama telah saya pinggirkan. Saya juga mula menyertai program kerohanian dan bermula dengan penyertaan saya ke Konvensyen Bidadari 2012, saya mendapat inspirasi menjadikan al-Quran sebagai sahabat baik.

Bermula 2013, saya berazam untuk menghabiskan bacaan al-Quran berserta terjemahan sebanyak dua kali setahun. ALLAH izinkan, bukan dua tetapi tiga kali pada tahun tersebut. Saya juga berazam untuk menghafal surah-surah juzuk amma, namun hajat untuk menghafal surah-surah pada juzuk amma itu sering kali tertangguh. Sukar betul rasanya. Pada perkiraan saya, mungkin menghafal adalah sukar kerana saya tidak faham bahasa Arab. Lantas, harapan baru dalam hati adalah untuk belajar bahasa Arab al-Quran.

Saya cuba hafal 10 ayat pertama Surah Al-Kahfi dan setelah ditasmik, didapati bacaan saya agak lemah dari segi tajwid. Saya tekad, saya mesti belajar tajwid untuk melancarkan bacaan dan memudahkan saya menghafal.

Tahun 2015, saya berazam khatam al-Quran dan terjemahan sebanyak enam kali, iaitu khatam setiap dua bulan. Alhamdulillah, sehingga ke hari ini masih mengikut jadual yang ditetapkan. Saya juga mula menghafal ayat tertentu dalam al-Quran dan sekarang kembali menghafal juzuk amma.

Masalah yang saya hadapi adalah perkara tasmik. Apa yang saya lakukan untuk menghafal ialah, saya akan hafal, kemudian merekodkan bacaan saya dan mendengarkan kembali dan menyemak sama ada bacaan saya itu betul atau tidak dari segi hukumnya.

Kaedah ini mudah dan efektif, tetapi kurang memotivasikan. Saya perlukan guru untuk membantu hafal al-Quran. Setiap kali selepas bersolat, saya selitkan doa agar perjalanan saya untuk menghafal al-Quran dipermudahkan-Nya.

Sebagai seorang suri rumah, dengan tiga anak yang sedang membesar, cabaran utama saya adalah masa dan mobiliti. Dengan kemudahan internet, saya manfaatkan untuk mendekatkan diri saya dengan ALLAH dan al-Quran. Saya percaya al-Quran adalah satu-satunya sumber melembutkan hati dan membentuk sahsiah diri.

Suatu petang, saya masuk ke dapur untuk menyediakan makan malam. Tiba-tiba pintu diketuk dan terdapat seorang peminta sedekah di muka pintu. Saya beri semua wang yang berbaki dalam dompet, dan sebelum dia beredar, saya teringat akan kisah di dalam Surah Al-Insan, lantas bertanya kepadanya adakah sudah makan atau belum? Dia menjawab, belum.

Memandangkan saya baru siap memasak, saya bungkus sedikit makanan kepadanya. Dia kelihatan sangat bersyukur dan gembira, dan saya berharap anak-anak juga mengambil pelajaran daripada situasi tersebut.

Atas ibrah daripada al-Quran, saya berasakan jika tidak terdedah kepada pelajaran dalam al-Quran. Saya yakin, saya hanya akan memberi peminta sedekah itu RM2, dan baki selebihnya menyimpan untuk diri sendiri.


5 teladan daripada Surah Al-Kahfi

KISAH Nabi Musa AS dan Khidir adalah kisah menarik  dan banyak pengajaran yang boleh diambil daripadanya. Dalam hadis diriwayatkan Imam Al-Bukhari: "Semasa Musa berdiri di khalayak Bani Israel, datang seorang lelaki lalu beliau bertanya: "Adakah engkau mengetahui sesiapa yang lebih berilmu darimu?"

Jawab Nabi Musa: "Tidak." Lalu ALLAH memberi wahyu kepada Nabi Musa dengan menjawab: "Bahkan, hambaku Khidir (lebih berilmu darimu)." Lalu Musa bertanya bagaimana untuk menemuinya?

Hadis di atas bukanlah menunjukkan Nabi Musa sombong. Bahkan, Nabi Musa hanya bersangka beliaulah yang paling berilmu kerana kitab Taurat diturunkan kepada beliau.

Sambungan kepada kisah ini terdapat dalam Surah Al-Kahfi ayat 60 hingga ayat 82.

Antara lima pengajaran yang boleh diambil daripada Surah Al-Kahfi:-

1. Kesungguhan dalam menuntut ilmu
Ayat dalam Surah Al-Kahfi ayat 60 menerangkan kesungguhan Nabi Musa menempuh satu perjalanan yang jauh dan lama demi mencari seorang yang lebih alim daripadanya (Khidir) demi menuntut ilmu. Penuntut ilmu juga perlu mempunyai kesungguhan dalam menuntut ilmu. Hal ini kerana jika kita tidak bersungguh, ilmu kita tidak akan bertambah dan ia tidak akan membawa kita kepada kejayaan yang ingin dicapai.

2. Pengorbanan
Surah Al-Kahfi ayat 62 menjelaskan mengenai perjalanan untuk mencari Khidir bukanlah satu perjalanan yang mudah bagi Nabi Musa dan penemannya. Nabi Musa perlu menempuh kesusahan akibat kekurangan makanan, perjalanan yang sangat jauh dan meninggalkan keluarga demi menuntut ilmu. Begitu juga bagi penuntut ilmu, perlunya penuntut ilmu berkorban tenaga dan jiwa raga demi menuntut ilmu hingga berjaya menguasai ilmu tersebut.

3. Rendah diri
Dalam ayat 66 Surah Al-Kahfi ada menerangkan walaupun Musa mempunyai darjat yang lebih tinggi (seorang Rasul ‘ulul ‘azmi)  daripada Khidir. Namun baginda tetap merendah diri dan bertanya kepada Khidir dengan sopan untuk menimba ilmu daripadanya.  Seorang penuntut ilmu perlulah mempunyai sifat rendah diri kepada gurunya, walaupun insan yang berkongsi ilmu tersebut mungkin lebih rendah daripada kita. Al-Quran mengajar kita untuk merendah diri dan terus menghormati guru kita.

4. Taat kepada guru
Surah Al-Kahfi ayat 69 juga menerangkan Nabi Musa taat kepada syarat yang diletakkan gurunya, Khidir walaupun kedudukan Nabi Musa lebih tinggi daripadanya. Seorang penuntut ilmu perlu taat akan syarat dan memenuhi disiplin seorang penuntut ilmu untuk berjaya.

5. Bersabar
Musa berkata: "Janganlah engkau menghukum aku disebabkan aku lupa dan janganlah engkau membebani aku dengan sesuatu kesulitan dalam urusanku." (Surah Al-Kahfi: 73) Khidir melakukan tiga perkara yang pada mata Musa, ia bercanggah dengan hukum ALLAH. Apabila Musa mempersoalkan perkara tersebut, Khidir mengingatkan Musa mengenai perjanjian mereka. Nabi Musa terus bersabar dengan syarat yang diberikan oleh Khidir.

Penuntut ilmu juga perlu bersabar semasa menimba ilmu. Jangan sesekali mengalah dalam medan ilmu dan teruslah bersabar demi memetik mutiara ilmu di dada ilmuwan. Ada kalanya, guru akan melakukan perkara yang membuat kita hilang sabar semasa menuntut ilmu.

Ada juga situasi yang mana guru membuat perkara yang tidak wajar, namun penuntut ilmu haruslah "buang yang keruh, ambil yang jernih" daripada situasi tersebut.

Jangan diikuti perkara yang salah, dan terus konsisten dalam menuntut ilmu. Penuntut ilmu perlu sedar hakikat tidak semua guru sempurna, ada kalanya mereka juga melakukan kesilapan.

Demikianlah lima perkara yang dapat dipelajari daripada Surah Al-Kahfi. Semoga perkongsian ringkas ini memberi manfaat dunia dan akhirat buat pembaca. Ayuh kita terus berusaha menjadi penuntut ilmu di bawah lembayung qurani.

Berminat untuk mempelajari pengajaran daripada kehidupan Nabi Musa dengan lebih mendalam, anda dijemput untuk menghadiri seminar "Apabila Laut Terbelah: Ibrah Kisah Nabi Musa". Seminar ini mensyarahkan pengajaran daripada kehidupan Nabi Musa sejak kelahirannya hingga baginda menjadi seorang Rasul.  Maklumat lanjut, layari bit.ly/ibrahmusa atau hubungi kami di talian 03-8912 0898.
Tags: al-kahfi, al-quran
Subscribe

Posts from This Journal “al-quran” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments