mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mudarat kedua terbesar

SEGALA puji bagi ALLAH SWT yang telah mengharamkan hal-hal keji dan menegah manusia daripada mendekati sebab-sebab yang membawa ke arahnya, sebagai satu rahmat buat hamba-Nya demi memelihara mereka daripada segala yang boleh memudaratkan di dunia mahupun di akhirat.

Ketahuilah, antara perkara keji yang paling besar diharamkan ALLAH dalam al-Quran dan atas lisan Rasul-Nya adalah kekejian zina. Firman-Nya: "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan seburuk-buruk jalan." (Surah Al-Israa': 32)

MUDARAT ZINA

Ternyata mudarat akibat zina adalah seburuk-buruk mudarat yang menyalahi maslahat manusia untuk menjaga nasab, maruah dan kehormatan diri di samping membawa kepada permusuhan dan kebencian dalam kalangan manusia akibat pencabulan maruah isteri, anak perempuan, adik perempuan atau kakak serta ibu mereka, mudarat yang akan membawa kerosakan atas muka bumi.

Mudarat zina adalah mudarat kedua terbesar selepas dosa membunuh. Hal ini sebagaimana ALLAH kaitkan antara jenayah zina dengan jenayah membunuh dalam al-Quran dan sunnah.

Firman-Nya: "Dan juga mereka yang tidak menyembah sesuatu yang lain di samping ALLAH, dan tidak membunuh jiwa yang ALLAH haramkan membunuhnya, kecuali dengan jalan yang hak; dan tidak pula berzina; dan sesiapa melakukan yang demikian, akan mendapat balasan dosanya." (Surah Al-Furqaan: 68)

Lihat bagaimana ALLAH menyebutkan kesalahan zina sesudah dosa syirik dan membunuh dan dalam ayat berikutnya (ayat 69) ALLAH mengancam pelaku dosa-dosa tersebut dengan azab seksa yang dilipat gandakan sekiranya mereka tidak bertaubat dan beramal soleh.

Dalam ayat utama yang melarang zina, ALLAH berfirman: "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan seburuk-buruk jalan." (Surah Al-Israa’: 32)

ALLAH menjelaskan dalam ayat di atas, zina adalah perbuatan keji (faahisyah) yang menjurus kepada erti perbuatan yang sangat buruk dan hina. Lalu dijelaskan mengenai mudaratnya terhadap masyarakat ia adalah 'seburuk-buruk jalan'. Jalan yang membawa kepada kerosakan dan kepapaan di dunia, kehinaan dan malu di samping azab seksa di akhirat.

Buruknya perbuatan zina dapat dilihat pada beratnya hukuman hudud yang dikenakan atas pelakunya. Firman ALLAH: "Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat setiap seorang daripada keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap kedua mereka dalam menjalankan hukum ALLAH; jika benar kamu beriman kepada ALLAH dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan atas mereka itu sekumpulan daripada orang-orang yang beriman." (Surah Al-Nuur: 2)

Ayat di atas adalah ketetapan hukuman atas penzina yang belum berkahwin. Adapun mereka yang sudah berkahwin, hukuman atas mereka adalah rejam sampai mati sebagaimana yang sabit dalam hadis yang sahih.

Daripada sudut yang lain, ALLAH menjanjikan kejayaan hamba itu dengan menjaga kemaluannya daripada terjebak dalam zina. Tiada kejayaan tanpa memenuhi syarat tersebut. Firman ALLAH: "Telah berjaya orang yang beriman. Iaitu mereka yang solat dengan khusyuk."

Sehingga ke firman-Nya: "Dan mereka yang menjaga kemaluan mereka. Kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba yang mereka miliki; sesungguhnya mereka itu tidak tercela.

Kemudian, sesiapa yang mengingini selain daripada yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas." (Surah Al-Mu'minuun: 1-7)

PENGAJARAN DARIPADA AYAT

Ayat di atas mengandungi hal-hal

yang berikut:-

Kenyataan barang siapa tidak menjaga kemaluannya dia tidak akan berjaya

Barang siapa tidak menjaga kemaluannya akan tergolong dalam kalangan mereka yang tercela

Mereka yang tidak menjaga kemaluannya terdiri dalam kalangan golongan yang melampaui batas.

Ternyata orang yang berzina tidak akan berjaya, dicela dan termasuk dalam kalangan kelompok yang melampaui batas.

Sebagaimana ALLAH mencela perbuatan zina dan menjelaskan akibat buruknya di dunia dan akhirat, dalam masa yang sama ALLAH juga telah meletakkan batasan bagi mengelak manusia daripada terjebak dalam kancah dosa ini.

Dengan erti kata lain, dengan menjaga batasan sempadan ini ia akan memelihara seseorang individu itu daripada zina.

BATASAN BAGI MENGELAK ZINA

Batasan ini adalah:-

Pertama: Ditegakkan hukuman atas pesalah zina dengan disebat orang yang belum berkahwin dan dibuang daerah selama setahun sebagaimana yang ditetapkan dalam hadis sahih di samping direjam orang yang sudah berkahwin sehingga mati.

ALLAH mengingatkan agar hukuman berat ini jangan sampai membuatkan kita mengelak daripada melaksanakannya akibat belas kasihan terhadap mereka. Dan hendaklah hukuman ini dilaksanakan di hadapan khalayak ramai supaya menjadi pengajaran buat semua.

Kedua: ALLAH memerintahkan supaya menundukkan pandangan mata daripada melihat yang haram.

Diperintahkan supaya menjaga  pandangan mata kerana asas permulaan zina adalah dengan melihat.

Kerana itu ALLAH mendahulukan perintah menundukkan pandangan mata sebelum perintah menjaga kemaluan. Sebagaimana kebanyakan kebakaran api bermula dengan percikan api yang kecil, demikian juga zina yang bermula dengan pandangan 'tidak bersalah' sebelum terbit keinginan dalam hati dan kaki mengorak langkah.

Kerana itu barang siapa melepaskan pandangan matanya melihat yang haram, sungguh dia telah mendekatkan dirinya di tepian lembah kebinasaan.

Sabda Nabi SAW: "Wahai Ali, jangan kau turuti pandangan pertama dengan yang berikutnya kerana sesungguhnya yang pertama adalah bagi engkau manakala yang berikutnya tidak." (Riwayat Imam Ahmad. Sahih)

Apa yang dimaksudkan dengan pandangan pertama adalah pandangan yang berlaku secara tidak sengaja. Kerana itu pandangan pertama dimaafkan. Tetapi hendaklah orang tersebut segera mengalihkan pandangannya. Jika tidak, dia akan mendapat dosa.

Ketiga: Diperintahkan agar wanita menutup aurat mereka dengan memakai pakaian yang menepati ketetapan syarak. Di samping menutup aurat, pakaian tersebut hendaklah dipastikan tidak ketat dan tidak jarang.

Keempat: Islam melarang perbuatan khalwat lelaki dan perempuan yang bukan mahram kerana ia akan mengundang bisikan syaitan untuk mereka berdua melakukan hal-hal yang keji walau sehebat mana pun ketakwaan dan tahap pegangan agama mereka.

Sabda Nabi SAW: "Jangan seorang kamu berdua-duaan dengan seorang perempuan kecuali dengan adanya mahram." (Riwayat Bukhari & Muslim)

Kelima: Dilarang wanita bermusafir tanpa mahram. Keadaannya bermusafir tanpa ada lelaki mahram di sisinya akan mengundang bahaya atas dirinya mengenangkan keadaannya yang serba lemah dan mudah terpedaya dengan pelawaan pujuk rayu serigala-serigala manusia.

Keenam: Islam menegah wanita keluar rumah dalam keadaan 'tabarruj' menzahirkan kecantikan mereka dan memakai wangi-wangian. Ini semua kerana perbuatan sedemikian akan mengundang pandangan mata liar terhadapnya dan akhirnya membawa kepada perzinaan.

Semoga kita dikurniakan ketakwaan kepada ALLAH untuk menjauhi segala sebab-sebab yang membawa kepada dosa yang keji ini.

Tags: mudarat
Subscribe

Posts from This Journal “mudarat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments