mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hidup makin mencabar, kesabaran boleh tercabar

ANTARA yang membuatkan perasaan insan menjadi resah dan gelisah ialah apabila memikirkan kesulitan untuk meneruskan kehidupan hari-hari mendatang.

Apatah lagi bagi seorang suami atau ayah yang menjadi ketua keluarga, bukan hanya perlu berfikir perihal diri sendiri, tetapi juga isteri dan anak-anak di bawah tanggungannya.

Rumah kediaman, makan minum, pakaian, kenderaan, pendidikan anak-anak dan pelbagai lagi semuanya perlu kepada wang ringgit.Desakan hidup membuatkan ramai ibu bapa tidak dapat memenuhi permintaan anak.

Sebahagian orang tidak berhasrat pun untuk memiliki semua itu dalam bentuk yang serba mewah kerana untuk mendapatkan yang asas pun sudah terlalu perit baginya. Gaji tidak berubah, sedangkan kos hidup semakin bertambah.

Dalam masa sama, sebahagian orang pula terus mengacapi hidup senang dan mewah. Kekayaan melimpah ruah. Keresahan mereka bukan memikirkan bagaimana untuk mendapatkan wang bagi membayar sewa rumah, yuran sekolah, mengisi petrol, membayar tol, makan minum dan sebagainya.

Tetapi, mereka gelisah apabila ada jawatan yang terlepas, elaun keraian dipotong, rumah banglo kelima belum siap, kereta mewah kelapan belum sampai, nombor plat idaman disambar orang kenamaan, 'cable' kuat sudah tiada dan bermacam lagi perkara yang dirisaukan mereka.

Salahkah untuk menjadi kaya? Tentunya tidak! Kekayaan, jika dimiliki oleh insan mukmin yang bertakwa, kebaikannya juga akan dirasai oleh orang lain.

Apa yang tercela ialah apabila kekayaan yang dikecap diperoleh dengan cara yang salah, rasuah, penipuan, salah guna jawatan, merompak dan sebagainya. Lebih tercela apabila si penipu, si perasuah, si perompak berlagak suci seakan-akan tidak bersalah. Bila dipersoalkan, ada sahaja helah.

Bila dibawa bukti, dikatakan bukti itu telah diubah. Bila disuruh berhenti, diminta masa sedikit lagi. Terserahlah... segala pengaduan hanya diserah kepada ALLAH SWT.

Islam memerangi kemiskinan

Islam menyuruh kita mengeluarkan diri dari kemiskinan dan berlindung dari kefakiran. Sebab itu, antara doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW ialah: "Wahai ALLAH, sesungguhnya aku berlindung dengan-Mu daripada kekufuran dan kefakiran." (Riwayat Abu Daud)

Al-Quran mengarahkan kita untuk keluar mencari rezeki yang disediakan di segenap pelosok bumi ini.

Firman ALLAH: "Dialah yang menjadikan bumi untuk kamu yang mudah dijelajahi, maka jelajahilah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezeki-Nya. Dan hanya kepada-Nyalah kamu (kembali setelah) dibangkitkan." (Surah Al-Mulk: 15)

Bekerja, bukan  meminta

Bekerja adalah senjata pertama yang diajarkan Islam bagi memerangi kemiskinan. Bak kata pepatah: "Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang".

Begitu juga dengan wang ringgit. Ia tidak jatuh berterbangan dari langit lalu hanya ditadah oleh manusia. Kita perlu bekerja dan berusaha. Yakinlah bahawa ALLAH Maha Tahu untuk mengatur rezeki kepada hamba-hamba-Nya.

Bekerjalah lalu tawakal kepada-Nya. Jangan hanya duduk bersandar di rumah, lalu mengeluh mengapa duit tidak bertambah. Rasulullah SAW mengajar kita supaya bertindak terlebih dahulu sebelum berserah kepada ALLAH.

Baginda SAW pernah berpesan kepada seorang Arab Badwi yang membiarkan sahaja untanya tanpa diikat dengan alasan dia bertawakal kepada ALLAH. Lalu, Baginda SAW bersabda:

"Ikatlah dulu untamu itu kemudian baru engkau bertawakal." (Riwayat Al-Tirmizi, hadis hasan sahih)

Tawakal yang dilakukan sepenuh hati setelah berusaha juga sekuat diri, ia tidak akan dibiarkan sepi kerana ALLAH itu Maha Pemberi Rezeki.  Maka, usahlah dibimbangkan.

Rasulullah SAW berpesan: "Seandainya kalian bertawakal kepada ALLAH dengan sebenar-benar tawakal kepada-Nya, sungguh kalian akan diberikan rezeki oleh ALLAH sebagaimana Dia memberi rezeki kepada burung.

Pagi hari burung itu keluar dalam keadaan perut kosong, lalu pulang di waktu petang hari dalam keadaan kenyang." (Riwayat Al-Tirmizi, hadis hasan)

Di dalam hadis lain, Rasulullah SAW memuji mereka yang makan hasil daripada usaha sendiri. Sabda Baginda SAW:

"Tidak ada suatu makanan yang lebih baik bagi seseorang (selain) daripada apa yang dihasilkan oleh usaha tangannya sendiri." (Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW memuji orang yang berusaha mencari rezeki sendiri berbanding dengan hanya meminta-minta daripada orang lain. Rasulullah SAW mengingatkan: "Sungguh, seseorang dari kalian mengambil tali lalu membawa seikat kayu bakar di atas belakangnya, kemudian dia menjualnya sehingga dengannya ALLAH menjaga wajahnya (kehormatannya), itu lebih baik baginya daripada ia meminta-minta kepada orang lain, mereka memberinya atau tidak memberinya." (Riwayat Muslim)

Pekerjaan yang kita pilih sekarang sebagai sumber mencari pendapatan, lakukan dengan terbaik. Sentiasa tambahkan ilmu, kemahiran dan kepakaran. Kebiasaannya, kita akan dibayar setimpal dengan kemahiran dan kepakaran yang dimiliki. Semakin meningkat kemahiran dan kepakaran, mudah-mudahan meningkat juga pendapatan.

Kos naik, gaji kekal

Namun, realiti yang berlaku kita perlu akui. Ada sebahagian orang mereka sudah bekerja, namun pendapatan mereka masih belum mampu untuk membiayai keperluan asas kehidupan kerana kos sara hidup yang meningkat.

Harga barang-barang keperluan naik, tambang bas sekolah naik, sewa rumah naik, petrol naik, tol naik, tambang kenderaan awam naik dan pelbagai lagi yang naik dan bakal naik.

Apa yang turun? Hanya hujan yang turun bersama titisan air mata kesedihan dan keresahan.

Betapa ramai ibu bapa yang hati kecil mereka menangis kerana tidak mampu memberikan sedikit keselesaan kepada anak-anak mereka seperti orang lain. Teringin juga untuk melihat anak-anak tidur dalam bilik sendiri di rumah sendiri, dibawa makan juadah lazat di restoran hebat, pergi bercuti bersama keluarga sekali sekala, pakai pakaian yang cantik dan berkualiti dan sebagainya.

Namun, apakan daya, pendapatan yang ada dalam suasana kos sara hidup yang tinggi belum memungkinkan semua itu lagi. Bagi mendapatkan keperluan asas pun kadang-kadang perlu berhutang, apatah lagi berbelanja untuk itu.

Zakat banyak, tapi...

Justeru, selain anjuran untuk bekerja, apa lagi solusi yang Islam sediakan? Banyak lagi.

Antara yang paling ketara dan sepatutnya berkesan ialah pensyariatan zakat. Zakat memang diperuntukkan khusus bagi membantu mereka yang menghadapi masalah kewangan dan kesempitan hidup.

Jumlah kutipan zakat negara kita saban tahun mencatat ratusan juta ringgit. Terbukti, betapa syariat zakat ini mampu mengumpulkan jumlah wang yang begitu banyak bagi membantu asnaf terutamanya golongan fakir dan miskin.

Namun, mengapa kita masih lagi lihat dan dengar kisah-kisah sedih kehidupan masyarakat yang dihimpit kemiskinan dan kefakiran? Persoalan ini boleh mencetuskan lagi seribu satu persoalan dan jawapan lain.

Semoga ALLAH membantu mereka yang menguruskan urusan wang zakat ini agar benar-benar dapat membantu dan menjadi solusi kepada isu-isu kemiskinan dan kefakiran di negara kita.

Tidak enak rasanya institusi yang berkaitan dengan Islam terpalit dengan kritikan-kritikan yang kuat juga asasnya.

Sudahlah sesak dada kita melihat kepincangan dalam isu pengurusan harta negara belum lagi reda, maka janganlah institusi Islam yang menguruskan harta umat juga tercemar.

Jika dalam kehidupan yang semakin mencabar ini, yang di atas turut sama berasai keperitan seperti yang di bawah, kita tidak kisah. Namun, jika yang di bawah sahaja termengah-mengah dan resah, sedangkan yang di atas semakin bermewah dan megah, itu yang kita ambil kisah.

Lalu ada pula yang menyuruh buat dua tiga kerja, ubah gaya hidup, kurangkan belanja, kurangkan makan, kurangkan itu dan ini serta banyakkan bersabar, sedangkan yang menyuruh tidak nampak pun berubah, bagaimana untuk bersabar.

Sebab itu, jika ini yang berlaku dalam suasana kehidupan yang makin mencabar, kesabaran pun boleh tercabar.

Tags: cabaran, hidup, sabar
Subscribe

Posts from This Journal “hidup” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments