mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Putus Asa Menghancur Kehidupan

Sedutan Khutbah (22 Januari 2016 / 12 Rabiul Akhir 1437H) JAWI

"Putus Asa Menghancur Kehidupan"

Sejak merdeka, Malaysia telah mempunyai satu rekod ekonomi terbaik di Asia. Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berkembang pada kadar purata 6.5% setahun selama hampir 50 tahun. Ekonomi negara yang dahulu secara tradisinya bersumberkan kekayaan alam semulajadi tetapi kini telah berkembang dalam sektor sains, pelancongan, perdagangan dan pelancongan perubatan.

Pencapaian cemerlang ini, antara lain telah disumbangkan melalui kecekapan agensi-agensi kawalan sempadan, khususnya Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan umumnya agensi-agensi pertahanan dan keselamatan yang terlibat secara khusus dalam mengawal pergerakan keluar-masuk dagangan.

Namun dalam jendela 2016 ini, usaha untuk mengekalkan kecemerlangan ini semakin mencabar terutama wujudnya isu ancaman pengganas dan jenayah terancang oleh kumpulan militan IS atau pengganas Daesh yang semakin bertambah dan nampak sukar dibanteras.

Fenomena ini sekaligus akan melahirkan kegusaran pelabur asing dan meningkatnya penglibatan golongan muda Islam untuk turut serta di dalam peperangan yang berlaku di Syria dan Iraq atas nama “jihad” dan “syahid”.

Fahaman radikal yang dibawa oleh golongan IS dan ideologinya yang tersasar menjadi ancaman dalam negara. Kebanyakan individu yang terpengaruh dengan fahaman ini adalah golongan yang rasa kecewa dan marah terhadap situasi semasa dalam negara, mahupun dunia sehingga mendorong mereka menyertai kumpulan pengganas.

Allah SWT telah menjelaskan di dalam Surah Yusuf ayat 87, Maksudnya: “Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya (Bunyamin) dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir"

Golongan yang tidak berputus asa membuktikan bahawa mereka mempunyai kepercayaan yang tinggi terhadap diri sendiri.

Islam menuntut umatnya agar mempunyai keyakinan dan kepercayaan kepada diri dan tidak putus asa dalam mencari rahmat dan hidayah Allah SWT.

Sebagai hamba Allah, adalah menjadi kewajipan kita untuk berusaha dan berikhtiar serta mencari penyelesaian terhadap masalah yang dihadapi. Inilah manifestasi orang beriman yang memiliki hubungan yang rapat dengan Allah SWT dan diberi kerahmatan.

Mereka tidak sesekali berputus asa dari rahmat Allah SWT, walaupun dilanda ujian yang sangat hebat kerana memperoleh ketenangan hati yang hanya percaya kepada Allah SWT.

Allah SWT menjelaskan di dalam surah al- Hijr ayat 52, Maksudnya: “Ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi Salam dengan berkata: Selamat sejahtera kepadamu! Dia berkata: Sesungguhnya kami berasa takut kepada kamu."

‘Wajilun’ di sini adalah kegoncangan hati kerana menyangka akan berlaku sesuatu yang buruk. Apabila seseorang bersangka buruk kepada Allah SWT, maka ia telah menghina diri sendiri dan bersedia untuk menerima keburukan yang difikirkannya. Ini jelas menolak segala bentuk positif yang diinginkan oleh Islam.

Sempena sambutan HARI KASTAM SEDUNIA KALI KE-34 Tahun 2016 ini juga, mimbar menyeru sidang Jumaat dan khususnya warga Jabatan Kastam Diraja Malaysia, supaya dapat menjadikan sambutan ini sebagai salah satu wadah untuk menyemarakkan obor semangat untuk berkhidmat mengikut prinsip-prinsip yang telah ditetapkan.

Manakala kepada semua agensi yang terlibat dalam kawalan sempadan negara, marilah kita sama-sama mengukuhkan kerjasama serta meningkatkan keupayaan diri masing-masing ke arah memperteguhkan tadbir urus terbaik dengan menjunjung nilai-nilai murni, beretika, adab sopan dan saling memahami.

Semoga dengan itu, kita dapat memberikan keberhasilan yang mensejahterakan rakyat. Secara tuntas, tindakan yang bersepadu amat perlu dilaksanakan dengan memberi kesedaran kepada semua pihak akan tanggungjawab menjaga keselamatan adalah tanggungjawab bersama. Ia bukan terletak di bahu kastam atau dalam kalangan anggota-anggota pertahanan dan keselamatan sahaja tanpa didokong oleh setiap individu rakyat negara ini.

Perjuangan mempertahankan keamanan dan keselamatan adalah sebahagian daripada ibadah dan tanda jihad kita di jalan Allah SWT.

Mengakhiri khutbah hari ini, marilah bersama-sama kita menghayati iaitu :

Pertama : Sikap tidak berputus asa dengan ujian yang menimpa menuntut kita untuk menjadi yang lebih baik.

Kedua : Sentiasa bersangka baik dan memohon pertolongan Allah SWT dalam segenap hal.

Ketiga : Amalkan sikap tidak berputus asa dan bersabar serta jauhi tindakan yang mengikut emosi dan hawa nafsu.

Firman Allah SWT di dalam surah al-An’am ayat 82:Maksudnya: “Orang yang beriman dan tidak mencampurkan iman mereka dengan kezaliman, bagi mereka itulah keamanan dan merekalah yang mendapat petunjuk.” (Surah al-Anaam:82).

Wallahualam.

Tags: ekonomi, kehidupan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “kehidupan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments