mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ “Gejala Fitnah Meruntuhkan Ummah”

Sedutan Khutbah Jumaat 22 Januari 2016: JAIS

“Gejala Fitnah Meruntuhkan Ummah”

Fitnah atau penyebaran fitnah ialah tuduhan atau tohmahan yang diada-adakan sama ada ia berbentuk , gambar, kisah-kisah dan sebagainya yang boleh memburukkan atau memalukan seseorang individu, sesebuah institusi atau kumpulan dan seumpamanya. Mudah berlaku sama ada melalui ucapan, khidmat pesanan ringkas (SMS), e-mail, laman sesawang atau blog, whatssap, facebook, instagram dan sebagainya.

Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 6:  “Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan”.

Kebijaksanaan dan kewarasan fikiran amat penting digunakan bagi memastikan tidak terpedaya dengan berita berunsur fitnah. Budaya menabur fitnah, menyebarkannya dan berkongsi fitnah dan istilah moden hari ini disebutkan “share” dan “like” adalah sesuatu yang keji dan amat dibenci oleh Islam sehingga ianya dikategorikan sebagai dosa besar.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nur ayat 19: “Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhantuduhan yang buruk dalam kalangan orang yang beriman, mereka akan beroleh azab yang amat pedih di dunia dan di akhirat dan Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui”.

Menabur fitnah dengan mengumpat dan sebagainya berlaku sama ada disedari atau tidak, termasuk dalam sikap buruk apabila seseorang menyebut atau menceritakan keburukan seseorang tanpa menyiasat terlebih dahulu. Penyebar berita biasanya menyebut "dengar khabar", "khabar angin" atau “viral”.

Antara ancaman dan dosa fitnah dan penabur fitnah yang disebutkan oleh al-Quran dan al-Sunnah ialah:

1. Penabur fitnah yang paling berbahaya dan berdosa besar bahkan tidak diterima menjadi saksi selama-lamanya ialah fitnah Qazaf (tuduhan zina tanpa saksi) sebagaimana firman Allah SWT dalam surah an-Nur ayat 4:
“Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka (penyebar fitnah) lapan puluh kali sebat, dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya, kerana mereka adalah orang-orang yang fasik”.

2. Penabur fitnah dan pengumpat disifatkan sebagai sekeji-keji manusia. Hadis daripada Abdul Rahman Bin Ghanmin RA bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sekeji-keji manusia ialah mereka yang berjalan menabur fitnah, mereka yang melaga-lagakan di antara insan yang berkasih sayang dan mereka yang mencari-cari kesalahan terhadap orang yang tidak bersalah”. (Riwayat Imam Ahmad).

3. Menabur fitnah dan mengumpat diumpamakan seperti memakan daging saudaranya sendiri.

Sesungguhnya manusia yang waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 12 yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada sangkaan, kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah berdosa; janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang”.

4. Penghasut, pengadu domba dan batu api akan disiksa di dalam kubur. Hadis daripada Ibn Abbas RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:“Sesungguhnya mereka berdua (penabur fitnah dan pengumpat) di azab dan tidaklah mereka berdua di azab disebabkan dosa-dosa besar yang mereka lakukan tetapi disebabkan salah seorang mereka tidak berselindung ketika membuang air kecil dan seorang lagi memecah belahkan masyarakat dengan berjalan menabur fitnah”. (Riwayat Al-Bukhari).

Selain ancaman dan dosa fitnah serta penabur fitnah sebagaimana yang disebutkan oleh syarak, fitnah juga turut membawa keburukan dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara.

Antaranya ialah:

1. Dosa pembuat dan penyebar fitnah disifatkan sebagai dosa sesama manusia. Dosa ini tidak akan diampunkan kecuali orang yang difitnah memaafkan perbuatan tersebut.

2. Fitnah memecahbelahkan rumahtangga dan merosakkan masyarakat. Kerana fitnah, hubungan adik beradik, suami isteri, jiran tetangga dan sebagainya akan hancur dan membawa kepada permusuhan yang berkekalan. Bahkan perbuatan menyebar fitnah diumpamakan sebagai api yang marak membakar tanah gambut atau seperti api dalam sekam kerana ia cepat merebak sehingga akhirnya menjadi jerebu atau debu yang beterbangan yang menyusah dan menyakitkan orang ramai serta merugikan negara.

3. Fitnah adalah suatu perbuatan yang hina disebarkan bertujuan memburukkan individu atau kumpulan. Ianya tidak ubah seperti kata pepatah “baling batu, sembunyi tangan”, “ibarat menggunting dalam lipatan” dan juga “ibarat duri dalam daging”.

4. Budaya membuat dan menyebar fitnah boleh menganggu gugat kestabilan dan keamanan Negara. Oleh itu, usah biarkan diri, keluarga dan masyarakat sekeliling menjadi alat atau ejen pembuat dan penyebar fitnah yang boleh menimbulkan huru-hara dan mengancam kestabilan sesebuah negara.

5. Fitnah boleh mengakibatkan jatuhnya maruah seseorang individu dan perkumpulan. Begitu juga ia boleh menyebabkan seseorang yang tidak bersalah dihukumkan sebagai bersalah.

Pengajaran dan taujihat yang dapat kita sarankan daripada khutbah hari ini adalah:

1. Umat Islam hendaklah menghindarkan diri dari budaya jahat menabur fitnah kerana ianya adalah sikap yang amat keji dan bakal meruntuhkan keharmonian rumahtangga, merosakkan masyarakat dan menjejaskan kestabilan serta keamanan Negara.

2. Setiap individu Muslim Wajib memperhalusi setiap berita yang diterima terutamanya khabar atau berita yang dilabel sebagai "khabar angin" atau "dengar khabar" supaya tidak terbabit dalam kancah berita berunsur fitnah bahkan hendaklah memadamkannya serta-merta.

3. Umat Islam hendaklah menyedari bahawa segala persengketaan dan kekeliruan tidak akan dapat diselesaikan apabila merebaknya gejala menabur fitnah Bahkan ianya boleh meruntuhkan ummah dan negara.

“Sebenarnya orang-orang Yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”. (Surah Al-Hujuraat: 10).

Wallahualam.

Tags: fitnah, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “fitnah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments