mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hindari kesibukan yang sia-sia

DALAM kita sibuk memenuhi tuntutan pelbagai perkara, urusan dan tugas, sedarkah kita bahawa dunia semakin hampir ke penghujungnya sepertimana yang banyak digambarkan oleh Rasulullah SAW dalam hadis-hadis Baginda?

Melihat keadaan pada hari ini, manusia semakin sibuk dengan urusan dunia dan mengejar masa yang begitu pantas berlalu, sehingga 24 jam sehari dirasakan tidak cukup untuk melunaskan segala tuntutan, sebagaimana sabda Rasulullah SAW: “Tidak akan berlaku kiamat sehingga semakin berdekatan waktu (semakin singkat), masa setahun seperti sebulan, masa sebulan seperti seminggu, masa seminggu seperti sehari, dan masa sehari seperti sejam, dan masa sejam seperti seketika”. Hadis sahih riwayat at-Tirmizi.

Kesibukan sedia ada menjadi semakin meruncing apabila manusia terlalu sibuk melayan pelbagai fitnah yang disebarkan dengan hanya berbekalkan perkara tidak jelas yang boleh menimbulkan pelbagai persepsi serta tanggapan yang salah dan akhirnya membawa mereka kepada kekacauan, huru-hara, ketidakstabilan sehinggalah kepada permusuhan, dendam, perbalahan, pembunuhan hatta peperangan sesama umat Islam. Inilah fitnah-fitnah akhir zaman yang diibaratkan oleh Baginda SAW sebagai

kepingan-kepingan malam yang gelap gelita. Kesibukan manusia mencari harta dunia semata-mata, sehingga melupakan akhirat juga jelas digambarkan oleh Rasulullah SAW dalam sabda Baginda: “Kalaulah anak Adam (manusia) itu mempunyai dua lembah emas, pasti dia akan mencari lembah yang ketiga, dan tidak akan memenuhi tembolok anak Adam kecuali tanah, dan ALLAH menerima taubat sesiapa yang bertaubat.”
Inilah antara perkara yang dibimbangi oleh Nabi SAW terhadap umatnya, sesuai dengan sabda Baginda: “Demi ALLAH, bukanlah kefakiran yang aku bimbangkan ke atas kamu, tetapi aku bimbangkan ke atas kamu apabila dibentangkan dunia ke atas kamu, sebagaimana dibentangkan ke atas mereka (umat-umat terdahulu) sebelum kamu, kemudiannya kamu saling berlumba-lumba merebutnya sebagaimana mereka berlumba-lumba merebutnya, dan harta itu akan menyebabkan kamu binasa, sebagaimana harta itu telah menyebabkan mereka binasa”. Hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim.
Tidak cukup dengan itu, Rasulullah SAW turut menggambarkan bahawa akan terjadinya banyak tipu daya, sehingga orang yang jujur dianggap pembohong dan pembohong dianggap sebagai orang yang jujur.
Ilmu agama dan orang-orang yang benar-benar memahami agama juga semakin berkurang, sehingga ramai orang awam yang mengulas sesuatu perkara berkaitan urusan agama yang sebenarnya tidak layak untuknya. Sabda Nabi SAW: “Akan datang kepada manusia (umat akhir zaman) tahun-tahun yang penuh tipu daya, pembohong dianggap jujur dan orang yang jujur dianggap pembohong.
Pengkhianat diberikan amanah, dan orang yang amanah dianggap sebagai pengkhianat, dan Ruwaibidhoh bebas berkata-kata (urusan agama). Para sahabat bertanya: “Siapakah Ruwaibidhoh itu?” Baginda menjawab: “Orang yang bodoh berbicara tentang urusan masyarakat umum”. Hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim.
Dalam konteks ini, apakah yang patut kita lakukan? Atau apakah jalan keluar yang boleh kita lalui dalam menghadapi semua ‘kesibukan’ ini? Baginda juga berpesan supaya mereka menjauhi perkara yang tidak mereka
ketahui kebenarannya dengan menahan lidah sama ada kata-kata atau tulisan dari terus terjerumus ke lembah fitnah.
Sabda Rasulullah SAW: “Kekallah dalam rumahmu (dan tidak terlibat dengan fitnah), dan tahanlah lidahmu (dari berkata-kata apa yang tidak kamu ketahui kebenarannya), dan berpeganglah pada apa yang kamu (benarbenar) ketahuinya, dan hendaklah kamu fokuskan urusan dirimu, dan tinggalkanlah urusan awam (yang tidak berkaitan denganmu).
Hadis hasan riwayat Abu Daud. Sabda-sabda Baginda ini jelas menunjukkan bahawa pada zaman yang penuh dengan fitnah ini, jalan keluarnya adalah tidak melibatkan diri dalam fitnah yang melanda dan lebih menumpukan kepada amalan kebaikan yang boleh menambah bekalan kita di akhirat. Justeru, sibuklah mengejar dan menyeru kepada kebaikan demi reda ALLAH. Dr Asyraf Wajdi Dusuki Sinar Harian Kolumnis 27 Januari 2016
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments