mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jangan biar ketaksuban hancurkan ummah

Masyarakat Islam mutakhir ini mendepani cabaran getir. Umat Islam ketinggalan dalam banyak bidang kemajuan dunia, bahkan sekarang ketara dengan pertelingkahan sesama sendiri.

Umat Islam seolah-olah berprasangka, menuduh dan menempelak satu sama lain. Di pentas antarabangsa, bumi Syria dan Yaman terus menumpahkan darah.

Terbaru, pertelingkahan di antara Iran dan Arab Saudi. Hal seperti ini membuatkan kita tertanya-tanya, di manakah persaudaraan, nilai kasih sayang dan kedamaian yang dianjurkan Islam?

Sebelumnya pertelingkahan di Mesir, Libya, Tunisia, Afghanistan dan Somalia. Ini adalah ujian getir sebagai natijah daripada pergeseran itu. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangkakan kira-kira 400,000 orang kebuluran di luar Kota Damsyik.

Kumpulan bersenjata terus berusaha menggempur Damsyik, tetapi yang jadi mangsa adalah orang awam. Dianggarkan lebih 2.5 juta kanak-kanak di Syria tidak bersekolah, manakala di Yaman dianggarkan 1.5 juta. Ini malapetaka besar.

Masyarakat Islam umumnya cukup kesal, bimbang dan sedih dengan hal ini.


Iran menuduh Turki memanjangkan perang saudara di Syria. - Foto ihsan http://www.iran-daily.com/

Amat dikhuatiri semua pihak yang bersengketa termasuk pihak membunuh dan terbunuh kedua-duanya akan masuk neraka seperti disabdakan Nabi SAW yang bermaksud:

Apabila dua orang Muslim berbunuh-bunuhan dengan pedang, maka pihak yang membunuh dan yang terbunuh kedua-duanya masuk neraka.

Abu Bakrah bertanya: Wahai Rasulullah, orang yang membunuh memanglah masuk neraka, tetapi bagaimana orang yang terbunuh pun masuk neraka?

Jawab Baginda: kerana ia berniat bersungguh-sungguh hendak membunuh lawannya." (Riwayat Bukhari).

Usah salahkan pihak lain

Banyak faktor menyebabkan pergeseran dan sengketa serta tidak perlu menyalahkan pihak lain terlebih dulu.

Pertama, taksub membuta tuli terhadap pendapat masing-masing. Sesetengah pihak anggap diri mereka betul.

Disebabkan taksub, mereka berdebat bahawa akidah mereka sahaja betul dan membawa kepada isu mengkafirkan orang lain (jadaliyyatul aqidah).

Dalam interaksi perbezaan pendapat sama ada mazhab atau ideologi politik, apa yang sangat penting ialah sikap terbuka. Biasa disebut di mana-mana seperti dinyatakan Imam Syafie, perbezaan pendapat dibolehkan dalam ruang yang mempunyai ijtihad bukan yang bersifat 'qati'e' (sudah tetap).

Imam Syafie menegaskan, pendapat kita betul, tetapi boleh jadi salah, begitu juga pendapat mereka salah, tetapi boleh jadi betul. Kedua-dua pihak sepatutnya meraikan adab perbezaan pendapat.

Allah berfirman SWT yang bermaksud: "Sebenarnya orang beriman itu adalah bersaudara..." (Surah al-Hujurat: 10)

Tidak sepatutnya mengatakan salah kepada pihak yang berbeza pendapat, tetapi sepatutnya menghormati pendapat berkenaan.

Sikap ini untuk mengelak cepat menghukum kafir terhadap orang lain. Nabi SAW bersabda mafhumnya: "Barangsiapa yang mengucapkan 'La Ilaha Illallah' (tidak ada sembahan yang berhak disembah kecuali Allah) maka dia masuk syurga." (Riwayat Ahmad)

Semua pihak seolah-olah terlalu melihat keburukan tanpa kebaikan. Dewasa ini masyarakat kita seolah-olah tidak menghayati manhaj (kaedah) ini, sehingga sesetengah daripada kita lantang apabila bercakap seperti segelintir pendakwah siber melalui sebaran laman sosial WhatsApp, Telegram, Twitter dan Facebook.

Masyarakat Islam diadu domba

Persengketaan juga disebabkan musuh Islam atau dalang dari luar negara melalui percaturan antarabangsa. Mereka melariskan penjualan senjata. Mereka tidak berperang, sebaliknya orang Islam berperang sesama sendiri.

Pendekatan ini sangat mudah. Masyarakat Islam diadu domba oleh mereka yang ingin lihat kemusnahan Islam. Alhamdulillah.

Walaupun kesengsaraan umat Islam berlaku pada peringkat antarabangsa, percikannya belum terkena kepada kita di Malaysia. Inilah yang perlu dielakkan.

Keindahan dan kelembutan yang ada pada Islam perlu dijelaskan. Jangan dipertikaikan keluwesan atau fleksibiliti yang ada pada Islam. Melihat kepada persekitaran kemasyarakatan hari ini, ukhuwah atau perpaduan sesama muslim perlu diperkuatkan.

Tekankan kepada perkara prinsip secara bersama. Perpaduan dan kesatuan inilah yang ditunggu umat Islam dewasa ini. Allah SWT berfirman maksudnya: "Dan hendaklah kamu bertolong-tolong membuat kebajikan dan takwa." (Surah al-Maidah: 2)

Al-Quran menganjurkan kita berbicara dan berinteraksi dengan lembut. Allah SWT apabila memerintahkan Nabi Musa AS dan Nabi Harun AS berdakwah kepada Firaun yang mengaku dirinya Tuhan, mereka diminta mengucapkan perkataan dengan lembut.

Rasulullah SAW sendiri ketika berdakwah di Taif, sekalipun dilontar dengan batu, Baginda SAW masih berdoa agar mereka diberikan petunjuk kerana mereka adalah kaum yang tidak mengetahui.

Baginda SAW merakamkan situasi ini mafhumnya: "Ya Allah, berilah petunjuk atas kaumku kerana sesungguhnya mereka belum mengetahui." (Riwayat Bukhari)

Ukhuwah perlu dikekalkan dan disebarkan oleh semua pihak. Usah terlalu fanatik. Kita perlu membudayakan panggilan antara satu sama lain sebagai 'ini saudara saya' dan 'ini orang kita' sebab mereka orang Islam dan Melayu tanpa mengira fahaman, mahu pun ideologi politik. Inilah pilihan yang signifikan untuk mendekatkan jurang sesama.

Dalam isu agama khususnya, semua pihak sesama Muslim boleh berpakat. Kita hendak lihat ukhuwah umat Islam ini seperti ukhuwah Muhajirin dan Ansar, Aus dan Khazraj di Madinah pada zaman Nabi SAW. Inilah Muslim.
Tags: taksub
Subscribe

Posts from This Journal “taksub” Tag

 • Ke mana hilangnya akhlak, budi mulia

  Hari ini, negara berdepan dengan isu pengurusan maklumat dalam kalangan pengikut laman sosial. Semuanya kerana faktor taksub dan fanatik yang tidak…

 • Bahaya pelampau rosak perpaduan ummah

  Sikap taksub sebabkan seseorang terkeluar Islam Kewujudan pelampau agama atau mereka yang mengada-adakan ajaran baru bukanlah perkara baru kerana…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments