mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Mahalnya Sebuah Keamanan

Sedutan Petikan Khutbah 5 Februari 2016M/ 26 Rabiulakhir 1437H JAWI

Mahalnya Sebuah Keamanan


Keamanan adalah satu nikmat yang amat berharga dan didambai oleh setiap manusia. Allah SWT menjadikan nikmat ini sebagai medium untuk kita berfikir dan mengambil iktibar agar dengannya iman kita kepadaNya semakin bertambah. Keamanan bererti kita bebas dari segala bentuk ancaman yang menggugat keharmonian.

Dengan keamanan, keselamatan akan terus terpelihara, keharmonian terbina dan yang paling utama Islam pasti akan terus dilindungi. Keamanan adalah asas utama dalam usaha untuk menegakkan agama Islam, memaju dan memakmurkan sesebuah negara.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah ayat 126 : Bermaksud : “Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berdo'a dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah (negeri Makkah) ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari berbagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat di antara mereka". Allah berfirman: "(Permohonanmu itu diterima) tetapi sesiapa yang kufur dan ingkar maka Aku akan beri juga ia bersenang-senang menikmati rezeki itu bagi sementara (di dunia), kemudian Aku memaksanya (dengan mengheretnya) ke azab neraka, dan (itulah) seburuk-buruk tempat kembali.”

Akidah umat islam di negara ini juga semakin sukar untuk dipertahankan. Wujudnya ajaran-ajaran sesat yang disebarkan oleh kumpulan-kumpulan tertentu sehingga berjaya mempengaruhi sesetengah dari umat Islam. Selain itu, mazhab-mazhab akidah selain dari ahli sunnah wal jamaah seperti Rafidhah, Muktazilah, Qadariah dan lain-lain sedang giat disebarkan. Apabila usaha mereka itu dipersoalkan atau disekat oleh pihak berkuasa, maka hak asasi manusia digunakan oleh mereka untuk mempertahankannya.

Suasana hidup yang aman damai di negara ini juga semakin digugat oleh pelbagai bentuk keganasan dan kezaliman. Kita bukan sahaja berhadapan dengan manusiamanusia bernafsu kebinatangan yang melakukan pelbagai jenayah seperti bunuh, ragut, rompak, serangan seksual, rasuah, pecah amanah dan sebagainya malah kita juga berdepan dengan jenayah doktrin atas nama jihad mempertahankan Islam.

Ingatlah pesanan Rasulullah SAW menerusi hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ibn Majah daripada Ibnu ‘Abbas RA : س ُ و فِي الد ِي ِن. ُّ يهَا الَّن ا ُُّ ل ُ َُأهْلَ َك مَ ْن كَانَ قَبْلـَكُ ْم الْغ و فِي الد ِي ِن، فَِإَّن ه لَُّ ُ يَا َأ ،ِإَّي اكُ ْم وَالْغ Bermaksud : “Wahai manusia, berhati-hatilah kalian dari sikap melampau dalam beragama, kerana sesungguhnya sikap seperti itulah yang telah menghancurkan umat sebelum kalian.”

Tanggungjawab tersebut bukan hanya terletak pada pihak berwajib semata-mata. Kitalah juga yang menjadi penyokong kebenaran, penegak undang-undang, pendokong kesatuan ummah.

Islam tidak melarang umatnya berjihad tetapi mestilah berdasarkan panduan al-Quran dan al-Hadith. Islam telah menetapkan bahawa peraturan semasa peperangan ialah antaranya tidak mencederakan orang awam, kanak-kanak, orang tua dan wanita.

Hayati firman Allah SWT di dalam surah al-Maaidah ayat 32 :Bermaksud : “Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu, Kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya, dan demi sesungguhnya, telah datang kepada mereka rasul-rasul Kami dengan membawa keterangan yang cukup terang; Kemudian, Sesungguhnya kebanyakan dari mereka sesudah itu, sungguh-sungguh menjadi orang-orang yang melampaui batas (melakukan kerosakan) di muka bumi.”

Mengakhiri khutbah pada hari ini, hayatilah beberapa kesimpulan sebagai pengajaran :

Pertama : Syukuri nikmat keamanan yang Allah kurniakan dengan berusaha memelihara serta mengekalkan keharmonian dan keselamatan setiap warganegara.

Kedua : Berusahalah untuk memahami dan menghayati akidah ahli sunnah wal jamaah sebagai pegangan hidup yang sebenar.

Ketiga : Islam tidak sekali-kali meredhai aktiviti keganasan yang hanya menghancurkan nikmat keamanan yang kita telah kecapi ini.

Firman Allah SWT di dalam surah an-Naml ayat 89 :  Bermaksud : “Sesiapa yang datang dengan kebajikan maka ia akan beroleh yang lebih baik daripadanya, dan mereka akan beroleh keamanan pada hari kiamat. Dan sesiapa yang datang membawa amal jahat (yang telah dikerjakannya) maka sudah tentu mereka akan mukanya ke dalam api neraka, (sambil dikatakan kepada mereka): Kamu tidak diberi melainkan balasan apa yang kamu telah lakukan.”

Wallahualam.

Tags: keamanan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “keamanan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments