mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Malaysiakini bersikap lepas tangan, Suka mengadu domba, tidak bertanggungjawab ke atas laporan

BUKAN kali pertama malah sudah banyak kali namun Malaysiakini tetap tidak dikenakan sebarang tindakan walaupun beberapa kali melaporkan berita palsu dan fitnah terhadap pemimpin negara dan agensi kerajaan. Mereka seolah-olah ‘kebal’ untuk me-lakukan perbuatan itu.

Terbaharu, Malaysiakini terus menunjukkan kebiadabannya apabila menyiarkan komen-komen yang menghina Islam dan para ulama melalui berita perdebatan antara Mufti Perlis Datuk Dr. Mohd.Asri Zainal Abidin dan Pengerusi Ahli Sunnah Wal Jamaah, Zamihan Mat Zin.

Mungkin Malaysiakini boleh memberi alasan mereka tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen itu tetapi adakah ini bermakna portal berita tersebut boleh ‘lepas tangan’ dan terlibat secara langsung bagi memporak-perandakan umat Islam?

Oleh itu, Awang berharap, pihak berkuasa akan memandang serius corak pemberitaan oleh Malaysiakini. Sudah sampai masanya tindakan tegas diambil bagi mengelakkan portal berita tersebut menjadikan ruangan komen pembacanya untuk melaksanakan agenda mereka.

Awang tidak mahu mengulas apa agenda Malaysiakini, biarlah rakyat menilai sendiri melalui komen-komen yang disiarkan terutamanya apabila menyentuh soal kerajaan dan umat Islam. Dalam hal ini, Awang fikir perlu ada keberanian pihak berkuasa untuk bertindak bagi mengelakkan Malaysiakini terus menjadi sebuah media yang bebas melakukan apa sahaja sehingga boleh menjejaskan perpaduan masyarakat di negara ini.

- Awang Selamat Utusan Malaysia Rencana 10 Februari 2016 6:20 PM


Suka mengadu domba, tidak bertanggungjawab ke atas laporan

KUALA LUMPUR 9 Feb. – Portal propembangkang Malaysiakini disifatkan sebagai suka mengadu domba dan tidak bertanggungjawab terhadap setiap laporan yang dikeluarkannya.

Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Muammar Gadafi Jamaluddin berkata, perkara tersebut terbukti apabila portal itu kerap mengeluarkan laporan isu perdebatan antara Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Waljamaah Malaysia (Aswaja) Zamihan Mat Zin dengan Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin, sejak Jumaat lalu.

“Malaysiakini sepatutnya berpegang teguh pada etika kewartawanan dan penerbitan dalam setiap berita yang dikeluarkan kerana tugas organisasi dan pengamal media bukan sekadar mendapatkan berita terkini atau sensasi semata-mata, sebaliknya turut bertanggungjawab memastikan kesan serta akibat laporan yang akan dikeluarkan itu.

“Lebih menyedihkan apabila Malaysiakini mengeluarkan kenya­taan pelbagai pihak tetapi tidak mahu bertanggungjawab atas be­rita tersebut. Ini jelas menunjukkan portal itu tidak memiliki integriti dalam setiap laporan yang dibuat,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali menasihatkan Malaysiakini supaya lebih berhati-hati dalam melaporkan sebarang berita yang berkaitan dengan sensitiviti agama dan ke­selamatan negara.

Siar komen menghina, biadab tanpa tapisan


CETAKAN skrin menunjukkan komen-komen pembaca yang mengandungi bahasa kesat dan biadab berhubung isu perbezaan pendapat antara Mohd. Asri Zainul Abidin dan Zamihan Mat Zin disiarkan Malaysiakini tanpa tapisan.

Katanya, Perkasa memang menyokong kebebasan media, amalan demokrasi dan hak asasi manusia tetapi apabila berkaitan dengan isu agama dan keselamatan, pengamal media perlu bersikap lebih bertanggungjawab.

“Tindakan Malaysiakini mengeluarkan kenyataan balas antara Zamihan dan Mohd. Asri itu secara jelas menunjukkan portal itu sengaja mahu membesarkan isu tersebut supaya menjadi perhatian ramai tetapi dalam masa yang sama bersikap ibarat ‘baling batu sembunyi tangan’.

“Pengamal media di Malaysiakini perlu menyedari kenyataan yang dikeluarkan itu berkaitan dengan nama dan imej Islam kerana melibatkan tokoh agama. Justeru, pihak berkuasa perlu memantau portal tersebut supaya tidak melampaui batas undang-undang,” katanya.Malaysiakini bersikap lepas tangan

KUALA LUMPUR 9 Feb. - Portal berita propembangkang, Malaysiakini, menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab apabila menyiarkan komen pembaca terhadap isu perbezaan pendapat antara Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin dan Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja), Zamihan Mat Zin tanpa sebarang tapisan.

Komen-komen yang disiarkan itu antaranya berunsur penghinaan terhadap keperibadian kedua-dua tokoh itu malah ada yang tergamak melemparkan kata-kata ke­sat terhadap mufti, ulama dan ustaz.

Selain itu, timbul tuduhan-tuduhan yang tidak diketahuinya kebenarannya seperti ‘syiah’, ‘wahabi’ dan ‘ahli bidaah’.

Lebih dikesali, hampir semua komen yang boleh mengakibatkan pandangan serong terhadap Islam dan ulama serta institusi mufti itu dipercayai ditulis oleh pembaca-pembaca Malaysiakini yang beragama Islam.

Semua penghinaan dan kebiadaban itu dapat dibaca dalam ruangan komen dua artikel bertajuk Zamihan mahu debat tertutup dengan Asri dan Asri nasihat Zamihan henti gelar ulama ‘anjing’ yang disiarkan Malaysiakini semalam.

Malangnya, Malaysiakini seolah-olah bersikap lepas tangan apabila membiarkan sahaja para pembacanya melemparkan kata-kata kesat terhadap dua tokoh tersebut.

Memang benar Malaysiakini memaparkan peringatan pada ruangan komen pembaca yang berbunyi seperti berikut:

“Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.”

Namun, timbul persoalan sama ada peringatan tersebut memadai bagi memastikan setiap komen pembaca Malaysiakini khususnya dalam isu melibatkan Mohd. Asri dan Zamihan tidak bercanggah dengan prinsip kesopanan dan kesusilaan yang terkandung dalam Rukun Negara.

Tags: laman sosial, media, portal
Subscribe

Posts from This Journal “laman sosial” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments