mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rapatkan saf, bekerja kerana Allah, rakyat

KONFLIK politik Kedah yang berlanjutan hampir dua minggu berakhir apabila Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berundur sebagai Menteri Besar negeri tersebut.

Jemaah Pemangku Sultan Kedah kemudian memperkenankan Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bakar Bata dilantik sebagai Menteri Besar yang baharu.

Kini bukan lagi masanya untuk berpolemik dan berkonfrontasi tetapi adalah masa untuk merapatkan saf dan barisan kepimpinan. Semua pihak perlu memilih untuk berjiwa besar mengutamakan perpaduan dan kepentingan rakyat.

Pucuk pimpinan mesti terus mempertahankan integriti sebagai pemimpin yang sentiasa berdiri teguh bersama rakyat serta terus memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada mereka, walaupun tanpa jawatan besar.

Semua pihak mesti terus bersama dalam membantu parti bagi mengekalkan UMNO untuk terus berkuasa di Kedah.

Islam sangat menekankan kepentingan hak-hak persaudaraan sesama Islam. Perpaduan umpama ‘gunung yang tinggi dapat diroboh dan lautan yang dalam dapat ditimbus’ atau ‘yang ringan sama dijinjing, yang berat sama dipikul’ memperjelaskan kepada kita akan kepentingannya.

Begitu juga Islam amat menekankan perpaduan dalam kalangan umatnya sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud; “Dan berpegang teguhlah kamu semua kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu berpecah belah.” (Surah Ali-Imran ayat 103)

Perpaduan adalah kunci kejayaan dan umat Islam juga digesa supaya memupuk rasa muhibah dan persaudaraan sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud; “Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara.” (Surah al-Hujurat ayat 10)

Rasulullah SAW merakamkan satu perumpamaan yang amat indah berkenaan kesatuan umat yang beriman dalam sabda baginda; “Bandingan orang mukmin yang saling menyayangi dan berlemah lembut sesama mereka seperti tubuh badan yang satu. Apabila satu anggota merasa sakit menyebabkan seluruh badan berjaga malam dan merasa demam.” ( Riwayat Ahmad)

Rasulullah SAW ialah ikon pemimpin sejagat yang turut diakui oleh dunia Barat, begitu juga para sahabat RA yang menjadi ikutan ummah sepanjang zaman. Sirah merakamkan semasa pelantikan Saidina Abu Bakar sebagai khalifah yang pertama, beliau mahu ketaatan diberikan kepadanya selama mana beliau taat kepada Allah dan RasulNya. (Khutbah sulung selepas pelantikan)

Sirah turut merakamkan peristiwa perlucutan jawatan Khalid al-Walid sebagai panglima perang yang digantikan dengan Abu Ubaidah. Namun sebagai seorang panglima yang berintegriti tinggi beliau mengatakan, “Aku berperang kerana Allah, bukan kerana Umar’.

Oleh itu, pemimpin Islam semestinya berlapang dada, mengamalkan keterbukaan, berunding secara objektif dan berusaha menimbulkan suasana pemikiran yang bebas, bertukar-tukar pandangan secara membina sehingga orang ramai merasa selesa ketika membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan kepentingan bersama.

Pemimpin boleh datang dan pergi tapi tetapi perjuangan untuk terus memberi khidmat kepada rakyat dan masyarakat akan tetap berlangsung.

Buat Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir sekalung penghargaan dan jasa mu dikenang. Untuk Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah, selamat menjalankan tugas dan semoga negeri Kedah maju jaya.   Tan Sri Dr Abdullah Md Zin Utusan Malaysia Rencana 11 Februari 2016 12:09 AM

Tags: kerja
Subscribe

Posts from This Journal “kerja” Tag

 • Khutbah Jumaat : Tuntutan Amanah Dalam Bekerja

  Petikan Khutbah Jumaat 04 Jun 2021M /32 Syawwal 1442H: JAIS Tuntutan Amanah Dalam Bekerja Seorang muslim hendaklah menjadikan seluruh kehidupannya…

 • Kerja sara keluarga ibadah mulia

  Manusia dijadikan Allah SWT untuk beribadah kepada-Nya seperti dijelaskan melalui firman yang bermaksud: "Tidaklah aku menciptakan jin dan…

 • Khutbah Jumaat: Audit diri

  Petikan khutbah Jumaat (22 Julai 2016 / 17 Syawal 1437 ) JAKIM 'Audit diri' Manusia merupakan makhluk ciptaan Allah S.W.T yang sungguh…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments