mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hari Kekasih berunsur Kristian

KASIH SAYANG adalah antara anugerah Allah kepada sekalian makhluk di muka bumi ini. Dengan adanya perasaan tersebut, maka berputiklah rasa cinta di antara Nabi Adam dan Hawa. Seterusnya berkembang biaklah umat manusia dari dulu hinggalah sekarang.

Perasaan cinta adalah fitrah. Waima haiwan pun memilikinya. Sebab itu, jangan kita cuba mengusik anak-anak mereka melainkan kita bersedia menghadapi ibunya yang akan mempertahankan anak-anaknya daripada ‘ancaman’.

Bezanya, cinta manusia diikat dengan ijab dan kabul iaitu pernikahan sebelum hubungan kelamin dihalalkan kepada suami isteri. Ini bagi menjamin zuriat keturunan umat Islam terpelihara daripada terlibat perzinaan atau seks sebelum nikah yang akan melahirkan anak tidak sah taraf.

Antara ruang yang boleh menjerumuskan pasangan kekasih dalam maksiat yang berakhir dengan penzinaan adalah pergaulan bebas. Dalam istilah yang popular adalah menyambut Hari Kekasih (Valentine’s Day) pada tanggal 14 Februari.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 pada 22-24 November 2005 memutuskan amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.” (Riwayat Abu Daud)

Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang. Cuma kasih sayang yang diajar oleh Islam akan membawa umat atau individu kepada syurga Allah, bukannya neraka.

Sebab itu, seorang suami dan ayah yang sayangkan isteri serta anak-anaknya akan berusaha menyelamatkan mereka daripada api neraka. Ingatlah firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang-orang beriman! Peliharalah diri kamu dan ahli keluarga kamu daripada api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu...” (al-Tahrim: 6). Caranya adalah mentaati perintah Allah dan meninggalkan larang­an-Nya.

Kepada para gadis, jika teman lelaki anda sudah menunjukkan bibit-bibit ke arah maksiat dan neraka, bertindaklah. Jangan tunggu lagi. Sebaiknya angkat kaki dan carilah calon suami lain. Panduan mencari jodoh sudah disebut oleh Nabi Muhammad SAW menerusi sabdanya yang bermaksud: “Wanita itu dinikahi kerana empat faktor. Kerana hartanya, nasabnya, kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah wanita yang mempunyai agama, engkau akan beruntung.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Wanita juga perlu memilih lelaki yang soleh sebagai calon suami. Sebabnya lelaki ialah pemimpin rumah tangga. Beliau nakhoda yang memainkan peranan penting untuk memastikan bahtera yang membawa isteri dan anak-anak selamat dan bahagia. Selamat itu bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat.

Sebagai orang Islam, janganlah mudah terpengaruh de­ngan dakyah golongan musuh Islam yang menampakkan bahawa Hari Kekasih itu sebagai trend masa kini yang mesti disambut oleh pasangan kekasih.

Lelaki yang beriman sudah tentu akan memastikan bahawa bakal isterinya juga seorang yang memelihara tingkah laku dan akhlak daripada sebarang perlakuan maksiat. Apabila ini berlaku, baharulah mudah untuk kita melahirkan keluarga yang bahagia dan disulami dengan anak-anak yang soleh dan solehah. Seterusnya merealisasikan slogan baiti jannati (rumahku syurgaku). - Mohd Radzi Mohd Zin Utusan Malaysia Rencana 12 Februari 2016 6:25 PM

Tags: valentine
Subscribe

Posts from This Journal “valentine” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments