mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mudahkan urusan perkahwinan

SEGALA puji bagi ALLAH SWT berfirman: "Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, Dia menciptakan untuk kamu, isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan antara kamu perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi petunjuk-petunjuk bagi orang-orang yang berfikir." (Surah Al-Rom: 21)

Ketahuilah terdapat banyak maslahat di sebalik perkahwinan. Antaranya memelihara pasangan suami isteri ke kancah perzinaan. Melalui perkahwinan zuriat diperoleh bagi menambah bilangan umat dan memperkuatkannya.

Perkahwinan dapat mewujudkan kerjasama antara lelaki dan perempuan dalam hal-hal yang melibatkan kehidupan seharian. Wanita akan memperoleh melalui suami selaku penjaga nafkah hidupnya dan pengurusan hal-hal yang tidak mampu dilakukannya sendiri selaku wanita yang bersifat lemah. Lelaki pula akan memperoleh melalui isteri apa yang diperlukannya di rumah dan apa yang melibatkan penjagaan anak-anak.

TUJUAN PERKAHWINAN

Secara amnya, perkahwinan bukan bertujuan untuk memuaskan nafsu syahwat semata-mata. Matlamatnya lebih agung daripada itu. Ia adalah ikatan cinta, kasih sayang dan ketenangan jiwa. Di samping penyatuan antara dua hati bagi membina sebuah keluarga. Bahkan untuk membina sebuah masyarakat dan umat. Tujuan dan matlamat yang sangat mulia.

Berdasarkan matlamat-matlamat ini, syariat Islam menganjurkan perkahwinan dengan menggalakkan supaya dimudahkan jalannya dan menegah segala yang boleh merumitkannya. Cuma manusia dengan sikap buruk mereka ditambah dengan hasutan syaitan jin dan manusia telah meletakkan pelbagai rintangan dan halangan. Sehinggakan pada hari ini, perkahwinan menjadi antara perkara yang paling rumit untuk dilaksanakan.

MENYUSAHKAN PERKAHWINAN

Pertama: Menghalang wanita berkahwin walaupun dengan lelaki yang sekufu dengannya. Apabila seorang lelaki datang melamar, wali perempuan atau saudara-mara lain yang masuk campur dan menolak lamaran lelaki itu dengan pelbagai alasan batil seperti umur lelaki itu terlalu tua, terlalu miskin, terlalu berpegang pada agama atau si perempuan belum bersedia dan sebagainya.

Hakikatnya, calon lelaki tersebut tidak menepati selera mereka yang dangkal. Demikianlah ketika mana golongan tidak cerdik memegang sesuatu tanggungjawab, rosak jadinya.

Sebagai wali perempuan yang bertanggungjawab, sekiranya seorang lelaki yang sesuai datang meminang manakala si perempuan pula bersetuju, hendaklah si wali mengambil keputusan yang tegas dengan tidak membiarkan orang lain yang tidak bertanggungjawab masuk campur.

Sabda Nabi SAW: "Sekiranya datang seorang lelaki yang kamu redai agama dan akhlaknya maka kahwinkanlah dia; jika tidak, maka akan timbullah fitnah di atas muka bumi dan kerosakan yang besar." (Riwayat Tirmizi, hasan)

Sesungguhnya menghalang perempuan berkahwin dengan lelaki sekufu dengannya adalah perbuatan jenayah. Bahkan tiga jenayah, iaitu jenayah si wali tersebut atas dirinya dengan berlaku maksiat terhadap ALLAH dan Rasul-Nya. Jenayah atas si perempuan kerana menghalangnya daripada berkahwin dengan lelaki yang sekufu dengannya sehingga menyebabkan peluang yang datang terlepas. Ia juga jenayah atas si lelaki yang datang meminang kerana menghalangnya daripada memperoleh apa yang syarak perintahkan supaya diberi kepadanya.

Golongan wali seperti ini boleh dilucutkan hak mereka sebagai wali dengan diberikan kepada orang lain daripada kalangan saudara lelaki si perempuan. Bahkan sekiranya si wali tersebut mengulangi perbuatannya menghalang perkahwinan perempuan di bawah jagaannya, dia akan dihukum sebagai orang fasik, kurang iman dan kurang agama. Kesaksiannya tidak boleh diterima di sisi sebahagian ulama.

Kedua: Meletakkan harga mas kahwin tinggi. Sebahagian keluarga perempuan malah mungkin perempuan itu sendiri beranggapan harga mas kahwin yang tinggi mencerminkan status dan kedudukannya. Ia dijadikan sebagai kebanggaan tidak lain dan tidak bukan melainkan supaya menjadi bual bicara dan rasa kagum mereka tanpa memikirkan kesan buruknya.

Mereka tidak sedar perbuatan mereka menjadi contoh teladan yang buruk buat orang lain. Mereka membuatkan urusan perkahwinan menjadi mahal dan membebankan. Malah tingginya mas perkahwinan menyebabkan suami membenci isterinya dan banyak merungut.

Berbeza sekiranya harga mas kahwin dibiarkan rendah. Hal ini akan menyemarakkan kemesraan dan kasih sayang antara kedua pasangan suami isteri. Ia juga mengundang keberkatan dalam perkahwinan mereka.

Kata Umar Al-Khattab RA: "Janganlah kamu meninggikan mas perkahwinan; sekiranya ia adalah satu kemuliaan di dunia atau takwa di akhirat nescaya orang yang paling mendahului kalian adalah Nabi SAW."

Kata Imam Ibnu Al-Qayyim RH: "Berdasarkan keterangan hadis, sesungguhnya mas kahwin tidak ditetapkan jumlah minimumnya dan bahawasanya pemberian tepung gandum, cincin besi ataupun alas kaki sah dinamakan sebagai mas kahwin dan pernikahan menjadi halal dengannya. Ia juga mengandungi keterangan meninggikan mas perkahwinan ditegah dan ia menjadi antara sebab yang mengurangkan keberkatannya dan menjadikannya sukar."

Ketiga: Perkara tambahan yang diada-adakan masyarakat sehingga memberatkan bahu si suami untuk menyediakan kesemua permintaan tersebut.

Antaranya, berlebih-lebihan dalam membeli pakaian perkahwinan yang akan dipakai sekali sahaja. Dulang-dulang hantaran dengan bilangan-bilangan tertentu dan bahan-bahan tertentu yang tiada asasnya dalam agama Islam. Ia tidak lebih daripada agama warisan nenek moyang dengan kepercayaan khurafat yang tertentu. Pembaziran dalam penyediaan makan minum buat tetamu yang hadir dalam majlis perkahwinan. Penyediaan khemah secara berlebihan, angka bilangan tetamu yang tinggi, hiasan bilik pengantin, mengupah juru foto, juru mekap, kumpulan kompang, deejay, pelamin dan sebagainya. Ini semua langsung tidak memudahkan perkahwinan. Malah sebahagiannya jelas diambil daripada budaya dan agama lain yang bertentangan dengan agama Islam.

SURUHAN AGAMA DITINGGALKAN

Inilah akibatnya, apabila saranan agama supaya perkahwinan dimudahkan diabaikan. Akhirnya apa yang sepatutnya mudah bertukar susah didorong hawa nafsu dan kejahilan dijadikan panduan. Kesan buruknya dirasai semua pihak termasuk pengantin lelaki dan perempuan. Ketika melangkah ke alam rumah tangga, suami dikelilingi hutang menjerut.

Apabila masalah sosial seperti pergolakan rumah tangga, penceraian, zina dan kelahiran anak luar nikah bertambah, masih ada yang tertanya-tanya mengapa ia terjadi. Tiada keselamatan dan jalan keluar melainkan dengan kita kembali ke jalan agama yang benar. Semoga ALLAH memberi hidayah-Nya kita hidup beragama sejajar dengan sunnah Nabi SAW.

Tags: kahwin
Subscribe

Posts from This Journal “kahwin” Tag

 • Hidup berpasangan beri ketenangan

  MAKHLUK Allah SWT diciptakan berpasang-pasangan seperti firman-Nya yang bermaksud: "Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan semuanya…

 • Nusyuz undang kemurkaan ALLAH

  Nusyuz undang kemurkaan ALLAH FIRMAN ALLAH SWT: "Wanita-wanita yang kamu khuatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah…

 • Khutbah Jumaat: Sempurnakan agamamu

  Petikan Khutbah Jumaat: 31 Mac 2017 JAKIM Sempurnakan agamamu Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap telah memberi penekanan pentingnya…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments