mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jangan ikut budaya bercanggah Islam

AGAK buntu jugalah ketika diminta menulis pasal Valentine’s Day. Maklumlah, sepanjang usia yang sudah masuk empat siri ini, tidak pernah pula menyambutnya, justeru ‘feel’ untuk membayangkan kegembiraan meraikan­nya memang tiada, cuma berdasarkan pengamatan dan pembacaan.

Bagi saya, tidak perlulah kita terikut-ikut budaya yang langsung tidak ada kena-mengena dengan umat Islam, apatah lagi hukum menyambutnya adalah haram! Adat manusia, makin ditegah, makin suka pula me­lakukannya, biarpun tanpa menge­tahui di sebalik sejarah sambutan hari berkenaan.

Sedar atau tidak, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya “To be my Valentine?”, itu bermakna dia meminta seseorang menjadi ‘Sang Maha Kuasa’, dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali semangat budaya pemujaan berhala bagi kaum Rom kuno.

Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian dinamakan Lupercalia iaitu upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13 hingga 18 Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno bernama Juno Februata.


Kira -kira 2000 penuntut universiti awam dan swasta mempamerkan kad 'Awas Jerat Valentine's Day' pada satu program anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Putrajaya, pada 2011. – UTUSAN

Valentine’s Day untuk orang Kristian pula demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine yang telah dibunuh pada 14 Februari. St. Valentine dikatakan sempat menulis sepucuk surat cinta kepada seorang gadis yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Va­lentinemu).

Jelas sekali meraikan sambutan Valentine’s Day atau Hari Kekasih bertentangan dengan syarak, malah Panel Kajian Akidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memutuskan amalan itu haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang dari 22 hingga 24 November 2005 juga memutuskan bahawa amalan meraikan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam, apatah lagi roh perayaan itu bercampur dengan perbuatan maksiat!

Kebiasaannya pada hari berke­naan, pasangan bercinta saling bertukar hadiah, menghadiri upacara tari-menari, mengadakan acara makan malam dengan disinari cahaya lilin, bertukar-tukar perasaan dan melafaz ikrar cinta di tempat-tempat privasi sehingga berkucupan dan akhirnya sanggup menggadaikan kehormatan diri sendiri demi membuktikan kesetiaan cinta kepada pasangan masing-masing.

Masyarakat tentunya tahu akibat merayakan Valentine’s Day iaitu salah satunya kecenderungan melahirkan anak luar nikah akibat hubung­an intim pada hari istimewa itu, namun persoalan besar timbul ialah apakah yang menyebabkan gejala negatif itu terus berlaku?

Menurut Presiden Persatuan Pegawai Psikologi Perkhidmatan Awam, Dr. Abdul Jalil Hassan, faktor-faktor keseronokan dan kesa­kitan mendorong masyarakat khususnya remaja untuk menyambut Valentine’s Day yang telah dikomersialkan sebagai ‘jenama’ melahirkan rasa kasih sayang.

“Dalam diri manusia ada naluri untuk disayangi dan menyayangi, justeru ini menjadi satu tarikan kuat untuk masyarakat khususnya remaja menyambut Valentine’s Day, apatah lagi hari tersebut dikomersialkan sebagai hari istimewa buat pasangan kekasih,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Katanya, tidak salah untuk seseorang menyatakan rasa kasih terhadap insan lain, malah dalam Islam juga menuntut umatnya menyemai sifat-sifat pengasih dan penya­yang, namun yang menjadi masalah ialah masyarakat kita kerap menyambut sesuatu hari itu dengan niat bersempena sambutan tertentu. Malang­nya, kita ‘malas’ membuat penyelidikan dan gemar terikut-ikut budaya Barat.

“Sebagai contoh, kita merayakan Hari Ibu. Biarpun dalam Islam, sepatutnya menyayangi ibu bukan pada hari tertentu, namun Hari Ibu diraikan khusus untuk meraikan ibu kita pada hari berkenaan dengan lebih istimewa.

“Begitu juga kasih sayang. Tak salah mengingati seseorang yang kita sayang dengan meraikan hari istimewa bersamanya tetapi yang salahnya kita turut sama meraikannya pada hari yang sudah dikhususkan bagi memperingati peristiwa atau figura yang bertentangan dengan agama Islam,” katanya.

Kecenderungan mengagung-agungkan budaya asing menyebabkan ramai dalam kalangan kita terutama remaja terpengaruh dengan sambutan yang bercanggah dengan agama dan adat malah jati diri.

“Jati diri terbentuk ketika remaja berusia lingkungan 15 hingga 16 tahun. Dalam tempoh itu, mereka le­bih dekat rakan sebaya dan apa jua pengaruh daripada kumpulan akan membentuk jati diri dan identiti.

“Sebagai remaja, rasa keterpu­nyaan atau keterikatan dalam satu-satu kumpulan mendorong mereka mengikut apa yang dilakukan ahli lain, dan sambutan Valentine’s Day juga tidak terkecuali sebagai ‘jenama’ yang perlu diraikan walaupun adakalanya mereka sedar amalan itu bukan budaya kita,” jelasnya.

Tags: valentine
Subscribe

Posts from This Journal “valentine” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments