mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rapatkan saf, kerja kerana Allah

KONFLIK politik Kedah telah berakhir. Jemaah Pemangku Sultan Kedah memperkenankan Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah, Ahli Dewan Undangan Negeri Bakar Bata dilantik sebagai Menteri Besar baharu.

Kini bukan lagi masanya untuk berpolemik dan berkonfrontasi, tetapi merupakan masa untuk merapatkan saf dan barisan kepimpinan. Semua pihak perlu memilih untuk berjiwa besar mengutamakan perpaduan dan kepentingan rakyat. Pucuk pimpinan mesti terus mempertahankan integriti sebagai pemimpin yang sentiasa berdiri teguh bersama rakyat serta terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada mereka, walaupun tanpa jawatan besar.

Islam sangat menekankan kepentingan hak-hak persaudaraan sesama Islam. Perpaduan umpama “gunung yang tinggi dapat dirobohkan dan lautan yang dalam dapat ditimbus, yang ringan sama dijinjing, yang berat sama dipikul“. Begitu juga Islam menekankan perpaduan dalam kalangan umat Islam sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dan berpegang teguhlah kamu semua kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu berpecah belah.”

Perpaduan adalah kunci kejayaan. Umat Islam digesa supaya memupuk rasa muhibah dan persaudaraan sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: “Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara,” (Surah al-Hujurat : 10)

Rasulullah SAW merakamkan satu perumpamaan yang amat cantik berkenaan kesatuan umat yang beriman dalam sabda baginda :

“Bandingan orang mukmin yang saling menyayangi dan berlemah lembut sesama mereka seperti tubuh badan yang satu, apabila satu anggota merasa sakit menyebabkan seluruh badan berjaga malam dan merasa demam,” - Riwayat Ahmad.

Begitu juga baginda memberikan beberapa garis panduan dalam memperkuatkan perpaduan dalam kalangan umat Islam sebagaimana sabda baginda yang bermaksud :

“Hubungan orang mukmin dengan mukmin yang lain seperti sebuah binaan yang saling kait mengait di antara satu sama lain,”- Riwayat Muttaq ‘Alaih).

Rasulullah SAW turut menambah : “Tidak sempurna iman seseorang kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia kasih terhadap dirinya sendiri,” - Riwayat Ahmad, Tirmizi dan al-Nasa’i.

IKON SEJAGAT

Rasulullah SAW merupakan ikon pemimpin sejagat yang turut diakui oleh dunia Barat, begitu juga para sahabat r.a. yang menjadi ikutan ummah sepanjang zaman. Sirah merakamkan semasa pelantikan Sayidina Abu Bakar sebagai khalifah pertama, beliau menyatakan dasar kepimpinannya dalam ucapan sulungnya seperti berikut:

“Wahai manusia, sekarang aku telah dilantik untuk menjaga urusan kamu, tetapi aku bukanlah orang yang lebih baik daripada kamu. Orang yang kuat di antara kamu, pada sisiku adalah lemah, sehingga hak si lemah aku tarik daripadanya. Orang yang lemah di antara kamu, pada sisiku adalah kuat, sebab aku ambil daripada si kuat haknya….. jika aku berlaku adil dalam urusanku, sokonglah aku. Tetapi jika aku berlaku salah, betulkanlah aku kembali ….. Taatlah kepadaku selama aku taat kepada Allah dan Rasulnya. Tetapi kalau aku melanggar perintah-Nya janganlah mengikuti aku lagi…..”.

Inilah akhlak yang dirakamkan oleh para sahabat r.a. di mana pemimpin adalah wakil kepada rakyat, tidak mungkin seseorang pemimpin boleh berdiri jika tidak disokong oleh rakyat dan tanpa keyakinan serta kepercayaan daripada rakyat, tidak mungkin seseorang pemimpin itu terus berkuasa. Rakyatlah yang menjadi hakimnya.

Sirah turut merakamkan peristiwa perlucutan jawatan Khalid al-Walid sebagai panglima perang yang digantikan dengan Abu Ubaidah. Namun sebagai seorang panglima yang berintegriti tinggi beliau mengatakan “aku berperang kerana Allah, bukan kerana Umar. Panggillah Panglima Abu Ubaidah dan sampaikan berita ini kepadanya.”

Oleh itu, pemimpin Islam semestinya berlapang dada, mengamalkan keterbukaan, berunding secara objektif dan berusaha menimbulkan suasana pemikiran yang bebas, bertukar-tukar pandangan secara membina sehingga orang ramai merasa selesa ketika membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan kepentingan bersama.

Pemimpin boleh datang dan pergi tetapi perjuangan untuk terus memberi khidmat kepada rakyat dan masyarakat akan tetap berlangsung. Apa yang penting adalah bersama menjalankan tugas yang diamanahkan kerana Allah. Setelah negara merdeka, perjuangan kita adalah untuk membangunkan negara, memodenkan negara dan seterusnya untuk mencapai status negara maju menjelang tahun 2020 serta membawa kehidupan yang lebih baik bagi semua.

Semua jawatan berbentuk sementara, seseorang pemimpin mengakhiri masa tugasnya dan pemimpin baharu akan hadir untuk melanjutkan tugas serta tanggungjawab tersebut. Pemimpin yang mengakhiri tugasnya pada masa yang sama mesti terus membantu rakyat walaupun tidak lagi memegang jawatan dalam kerajaan.

Negara akan menjadi lebih baik jika semua pihak berfungsi sebagai sebuah pasukan, saling lengkap melengkapi antara satu sama lain untuk mencapai kekuatan secara kolektif untuk manfaat bersama. Buat Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir sekalung penghargaan dan jasamu dikenang. Untuk Ahmad Bashah, selamat menjalankan tugas dan semoga negeri Kedah maju jaya. - Utusan Malaysia Rencana Agama 17 Februari 2016 4:00PM

Tags: leadership, pemimpin
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments