mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Makam para nabi , Jordan bumi anbia terakhir?

Jordan bumi anbia terakhir?

MUNGKINKAH Jordan menjadi satu-satunya bumi anbia terakhir? Apakah yang dimaksudkan bumi anbia terakhir? Kenapa begitu?

Tempoh 14 hari pada penghujung 2015 berada di sebahagian daripada tanah terkenal dalam sejarah dan tamadun Islam yang dahulunya dikenali sebagai Syam seolah-olah dirasakan begitu cepat berlalu. Kenapa begitu? Ia kerana wujudnya begitu banyak kesan peninggalan nabi dan rasul seperti makam, masjid, tempat kelahiran, tempat ibadat dan sebagainya yang mahu dilawati.

Perlu dipelihara elak musnah seperti di negara lain


TERSERGAM indah Kota Salahuddin Al-Ayubbi di Ajloun.

Dua minggu bukanlah tempoh masa yang mencukupi untuk berziarah ke tempat-tempat berkenaan kerana kebanyakan tempat berkenaan mengambil masa yang lama untuk sampai. Faktor ini disebabkan lokasinya yang terpencil, terletak di atas puncak bukit dan gunung selain kesukaran untuk mencari lantaran kurangnya maklumat dan kurang diketahui penduduk tempatan.

WARISAN 
SEMAKIN HILANGMAKAM Nabi Daud a.s. yang telah diambil alih oleh Israel.

Jordan dilihat satu-satunya benteng warisan anbia terakhir. Negara berkenaan mesti memelihara, memulihara dan mempromosi kesan-kesan peninggalan anbia ini. Jordan bertuah kerana masih memiliki banyak warisan Islam berharga ketika banyak khazanah Islam di negara-negara Islam yang lain satu persatu musnah dek kerana angkara perang, pemusnahan secara sengaja atas alasan menghindari perkara khurafat mahupun terbiar tanpa dipelihara.

Makam, rumah, masjid dan pelbagai sisa warisan milik para anbia sedang dan telah lenyap satu persatu sama ada disedari ataupun tidak sepertimana yang berlaku di bumi Anbia di Syria, Iraq, Yemen , Palestin dan Arab Saudi.

Di Palestin suasananya mungkin sedikit berbeza. Jika tidak lenyap kerana perang atau dimusnahkan, ia bakal lenyap diambil alih oleh pihak Yahudi Israel atas alasan kononnya warisan para anbia ini milik mereka lantaran ramainya nabi dan rasul dalam kalangan Bani Israel. Sebenarnya antara Bani Isarel dengan kaum Yahudi yang ada sekarang ini bukanlah daripada keturunan yang sama. Di Palestin, Makam Nabi Daud a.s., Nabi Yaakob a.s. dan sebahagian Makam Nabi Ibrahim a.s. di Hebron serta beberapa makam yang lain telah dikuasai Yahudi Israel dan umat Islam dilarang ke sini. Terkini pihak Yahudi Israel sedang giat mempertingkatkan usaha untuk menguasai al-Aqsa, masjid ketiga suci bagi umat Islam.
KOTA ARKEOLOGI PETRA

Maka, sekiranya makam para nabi dan rasul di Jordan lenyap, ada kemungkinan dunia Islam akan kehilangan warisan dan tamadun paling berharga iaitu bukti kehadiran nabi serta rasul utusan Allah menyampaikan risalah kebenaran kepada manusia. Lantas, apa yang tinggal di Jordan ini sewajarnya menjadi benteng terakhir warisan para nabi dan rasul yang perlu dipertahankan.BERHENTI seketika sambil menikmati teh panas dihidangkan oleh penjaga makam, Mohamad Ismail (kanan sekali) semasa dalam perjalanan ke Makam Nabi Harun a.s.

Antara makam yang masih terdapat di Jordan ialah Makam Nabi Yushak a.s., Nabi Yahya a.s., Nabi Sulaiman a.s., Nabi Ilyas a.s., Nabi Luth a.s., Nabi Khidir a.s., Nabi Hud a.s., Nabi Musa a.s. (mengikut kepercayaan penganut Kristian) dan ramai lagi. Makam yang dimaksudkan di sini bukanlah kubur yang menempatkan jenazah tetapi lebih merupakan tempat persinggahan mahupun tempat yang dipercayai ada kaitan dengan para nabi dan rasul semasa hayat mereka.

Perjalanan mencabar

Paling menarik ialah menjejaki Makam Nabi Harun a.s. yang terletak di dalam kawasan pelancongan terkenal di Petra, sejauh 320 kilometer dari bandar Amman. Makam baginda terletak tinggi di puncak gunung yang terpaksa mengambil masa kira-kira dua jam perjalanan dari bawah iaitu melalui tiga peringkat perjalanan.

Pertama dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda dan sepanjang perjalanan pada peringat ini dapat disaksikan makam di puncak gunung, pemandangan di kiri kanan jalan yang mengasyikkan dengan panorama perkampungan suku Badwi di sekitarnya selain kesan-kesan peninggalan sejarah.

Peringkat kedua ialah dengan berjalan kaki mendaki teres gunung berbahaya. Pada peringkat ini kami dibantu oleh dua ekor keldai dan seorang pembantu dari suku Badwi untuk memikul peralatan sehingga sampai ke kawasan seterusnya iaitu selepas kira-kira sejam perjalanan. Kekuatan fizikal dan semangat, kesesuaian kasut dan pakaian serta sedikit kemahiran mendaki sangat membantu.

Diri terasa kerdil melihat keldai berjalan, memanjat, meniti sambil sesekali melompat laluan berbatu tanpa menunjukkan rasa sukar, sakit dan letih tanpa henti sedangkan kami berhenti beberapa kali untuk melepaskan lelah, minum air dan mengambil nafas. Begitulah anugerah Allah Tuhan Maha Besar lagi Maha Pencipta kepada haiwan seperti keldai. Kami tiba di bahagian terakhir yang lebih mencabar untuk naik ke puncak. Kedinginan persekitaran dengan cuaca antara 5 hingga 10 darjah Celsius hilang seketika sewaktu menghirup teh yang dihidangkan Penjaga Makam, Mohamad Ismail, 55, yang tinggal di kaki gunung.

Di peringkat ketiga, kami akhirnya tiba di puncak seterusnya menziarahi Makam Nabi Harun a.s. selepas memanjat anak-anak tangga melalui celah-celah gunung iaitu selepas kira-kira 20 minit mendaki. Makamnya terletak di dalam sebuah bangunan batu sepertimana yang disaksikan dari bawah. Baginda adalah saudara Nabi Musa a.s. yang menjadi pembantu kepada Nabi Musa a.s. sewaktu menyampaikan dakwah kepada kaumnya. Nabi Harun a.s. wafat ketika berusia 122 tahun.


Makam para nabi

MAKAM Nabi Yahya a.s. pula terletak di Mukawer iaitu kira-kira dua jam perjalanan dari Amman dengan kenderaan melalui jalan raya. Panorama indah boleh dinikmati sepanjang perjalanan sama ada padang pasir mahupun ladang zaitun, selain pekan-pekan kecil masyarakat Arab Jordan.


Umat Islam perlu mengambil kesempatan melawat


MAKAM Nabi Sulaiman a.s. terletak di sebuah lembah di antara gunung-gunung tandus. Sebelum ini terdapat tanda makam di dalam bangunan berbatu ini namun ia sudah diruntuhkan.

Makam Nabi Yahya a.s. juga terletak di atas gunung iaitu kira-kira 1,300 meter dari paras laut. Mendaki merentasi teres jalan yang disediakan walaupun nampak mudah mampu menghadirkan kesukaran buat mereka yang kurang cergas ditambah pula dengan cuaca di bawah 10 darjah Celsius. Tidak ada sebarang tanda makam mahupun kuburan di puncaknya melainkan sisa runtuhan Rom. Baginda dikatakan dipenggal kepala di atas puncak gunung ini oleh kaumnya sendiri lantaran melarang perkahwinan sesama ahli keluarga rapat sepertimana yang ditegah oleh Islam.PAPAN tanda menuju Makam Nabi Sulaiman a.s. di Sarfah, berdekatan Kerak, Jordan.

Makam Nabi Sulaiman a.s. pula terletak di sebuah lembah di antara gunung-gunung tandus. Panorama di sini sememangnya indah dan memukau saujana mata memandang. Dahulu ada tanda makam di dalam bangunan berbatu ini namun ia sudah diruntuhkan. Nabi Sulaiman a.s. adalah anak kepada Nabi Daud a.s. dan dikenali kerana kehebatan baginda berkomunikasi dengan jin dan haiwan. Baginda wafat dalam keadaan duduk sambil memegang tongkat tanpa disedari rakyatnya buat beberapa ketika sehinggalah tongkat berkenaan patah dimakan anai-anai.

Selain makam, di Jordan juga terdapat Kota Salahuddin Al-Ayubbi, pahlawan Islam yang berjaya mengambil semula Jerusalem daripada pihak Tentera Salib di Adjloun; kota kaum Nabi Luth, sisa-sia runtuhan Empayar Rom dan Byzantine serta pelbagai lagi tanda dan sisa perjuangan para nabi dan rasul terdahulu.

INISIATIF

Tahniah kepada kerajaan Jordan yang mempunyai Jabatan Antikuitinya yang bertanggungjawab menguruskan warisan-warisan ini. Walau bagaimanapun, masih banyak lagi usaha yang perlu dilakukan terutamanya dari segi kebersihan. Pembinaan tandas dan surau, meletak papan tanda arah, meletak papan keterangan dan sebagainya dirasakan sangat perlu kerana membantu pelawat terutama umat Islam sedunia untuk mengenali dan menghayati perjuangan para nabi serta rasul terdahulu.PENULIS bergambar di hadapan Kota Salahuddin Al-Ayubbi di Ajloun

Dari puncak Gunung Nebo jelas kelihatan Laut Mati yang bersempadanan dengan Palestin dan Israel. Sesekali kedengaran bunyi senjata Yahudi membadai bumi dan rakyat Palestin. Cukuplah Palestin dibadai dan jangan sampai ia membadai Jordan, mudah-mudahan teguhlah Jordan sebagai benteng warisan anbia terakhir!

Tags: warisan
Subscribe

Posts from This Journal “warisan” Tag

 • Misteri Menara Chimney

  Melihat pembangunan Labuan hari ini sebagai hab gas dan minyak pasti ramai yang tidak menyangka, bahawa sejarah awal industri di wilayah ini bermula…

 • Tujuh panduan pengukuhan iman

  Tahun baru ini pekerja perlu meningkatkan semangat dengan azam untuk terus menjadi pekerja Muslim yang profesional serta berdaya saing. Ini antara…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments