mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rasuah burukkan isu buruh asing

MINTA maaflah kalau Kunta Kinte kata, bahas pasal perantauan dan pekerja asing ni tak akan habis selagi ada bulan dan matahari. Bukan apa, tapi sebab penghijrahan adalah penentuan Tuhan dan sebahagian daripada hukum alam.

Allah berfirman, manusia dijadikan daripada berbagai kaum dan bangsa dan kita diperintah supaya berkenal-kenalan dan berbaik-baik.

Allah suruh kita bertaburan di atas muka bumi untuk cari kejayaan sambil ingat kepadaNya.

Cuma kita sahaja tak berapa ambil tahu. Bila kita tak tahu, kita tak boleh fikir dengan betul. Bila tak boleh fikir dengan betul, kita mudah jadi emosional. Mudah cakap, macam ini sajalah.

Sejak zaman berzaman bumi yang hari ini kita panggil Malaysia adalah bumi perantau dan pengembara.

Kedudukan kita sebagai sebuah semenanjung yang terletak antara dua angin jadikan kita tempat laluan, persinggahan dan perkampungan sejak zaman berzaman. Ada yang datang melalui jalan darat, tapi lebih banyak dengan jalan laut.

Tengok saja keliling kita. Macam-macam ada. Melayu, Cina, Baba dan Nyonya, India, Serani dan macam-macam lagi. Macam-macam agama dan kepercayaan ada. Begitu juga bahasa, adat resam dan budaya.

Kita terlalu terbuka

Masalah kita hari ini adalah kita terlalu terbuka dalam hal penghijrahan. Kita sendiri yang bagi gambaran bahawa semua orang dialu-alukan. Kita pemudah itu dan ini supaya orang luar boleh datang ke negara kita untuk bekerja, belajar, bercuti dan bermastautin.

Malangnya, bukan semua orang hormat dasar tangan terbuka kita.

Dah sah pun ramai yang datang dari China misalnya atas visa pelajar, tapi jadi tukang urut, GRO, pelacur, isteri dan perempuan simpanan tauke dan penanam halia di Bentung.

Ini bukan cerita Kunta Kinte, tapi laporan berita media arus perdana. Malah Pergerakan Wanita MCA pernah buat kempen cegah lelaki Cina Malaysia yang dah berumahtangga daripada berfoya-foya dengan perempuan dari China itu.

Sekarang kita dengar berita kata, peraturan visa nak dilonggarkan lagi supaya lebih ramai pelancong dari negara China boleh masuk dengan lebih mudah.

Bila ramai pelancong dibagi masuk dengan lebih mudah dan campur pula dengan penguatkuasaan yang sambil lewa serta amalan rasuah, maka tentulah ada pelancong yang akan melencong untuk menetap lebih lama di negara kita atau menyusup keluar untuk pergi ke negara-negara lain.

Tak hairanlah kita kerap dituduh sebagai pusat pemerdagangan manusia. Jadi jangan salahkan pendatang asing. Pokok pangkalnya kita. Kita yang berkuasa.

Tapi nampak-nampaknya kita suka cari jalan mudah dan jalan pintas. Macam Kunta Kinte dah selalu kata, sebagai negara membangun, ekonomi kita sebenarnya besar berbanding banyak negara yang sama taraf.

Salah satu sebabnya adalah dari zaman penjajah lagi kita bergantung kepada buruh asing. Kerana tak cukup buruh tempatan atau buruh tempatan kurang sesuai, British bawa masuk buruh dari China, India dan Jawa untuk kerja di ladang-ladang getah, kelapa dan teh, lombong-lombong emas dan timah, perhutanan dan perkhidmatan awam.

Jadi ekonomi kita lebih besar daripada yang boleh ditampung oleh tenaga buruh tempatan. Aliran ini berterusan sampailah hari ini. Yang buruknya adalah bila boleh bergantung kepada buruh asing, kita jadi malas dan cari jalan mudah. Ramai orang kita marah dengan kemasukan buruh asing.

Tapi mereka sendiri lebih suka menganggur atau buat kerja ringan yang rendah gajinya berbanding apa yang dibuat oleh buruh asing.

Cuba kita tanya, dalam rancangan FELDA misalnya, berapa ramai peneroka yang masih tinggal di rancangan dan daripada jumlah itu, berapa orang yang mengusahakan sendiri kebun getah dan sawit mereka?

Yang Kunta Kinte tahu, ramai pekerja di rancangan FELDA dan di ladang-ladang swasta ada buruh import. Kunta Kinte dengar majikan ladang lebih suka pekerja asing sebab mereka kerja kuat dan tak banyak kerenah.

Unsur salah guna kuasa

Cuma yang kita tak berapa seronok dengar adalah import pekerja asing ini dah jadi industri berbilion-bilion ringgit dan dikhuatiri sudah dijangkiti unsur salah guna kuasa dan rasuah. Ini yang kita tak mahu.

Kita takut kerana ada orang buat duit atas angin, negara kita dibanjiri orang asing yang kita sendiri tak tahu latar belakangnya.

Lebih 30 tahun lalu Kunta Kinte ingat lagi bincang hal ini dengan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri masa itu, Tun Musa Hitam.

Cuma masa itu masalah kita lebih tertumpu kepada pendatang asing, khususnya warga Filipina di Sabah dan Indonesia di Sarawak. Isu pekerja asing belum merebak macam sekarang.

Cerita pekedai India bawa masuk suku sakat jadi pembantu dan orang Pattani masuk Kedah dan Perlis untuk tuai padi biasalah.

Apa yang Kunta Kinte rasa kita semua patut ambil berat dan khuatir adalah masalah dulu belum selesai, masalah baharu pula bertimbun dan bertindih.

Kita tak mahu Malaysia jadi negara cacamarba atau tempat melambakkan orang asing yang negara lain tak mahu. Akhirnya kita jadi mangsa dan terpenjara di negara sendiri, kena rompak, kena samum, kena bunuh. Wallahuklam.

E-mel ke rencanabh@bh.com.my untuk berkongsi pendapat anda Kunta Kinte Berita Harian Kolumni 20 Februari 2016 @ 9:12 AM
Tags: kuasa, rasuah
Subscribe

Posts from This Journal “rasuah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments