mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Peperangan ikut syariat perlu bersandarkan ilmu, bukan kejahilan

Ramai orang terpengaruh dengan gerakan keganasan, termasuk pembunuhan sesama sendiri, kerana menganuti kepercayaan bahawa Islam mensyariatkan keganasan dan pembunuhan terhadap golongan yang diiktikadkan sebagai musuh Allah dan Islam.

Sebenarnya Islam tidak semudah itu mensyariatkan peperangan dan pembunuhan tanpa dalil yang jelas dan nyata daripada al-Quran serta hadis.

Fatwa muktabar daripada ulama yang menyatakan dengan terang bilakah peperangan itu disyariatkan dan menjadi amalan direstui syarak.

Generasi muda mudah terpengaruh dengan pertubuhan yang bertopengkan Islam kerana tidak memahami ajaran berdasarkan syariat. - Gambar pilihan


Penulis amat mengharapkan penjelasan dan fatwa yang jelas mengenai hal ini dapat disebarluaskan kepada masyarakat, kerana belia Islam dan angkatan muda kita pada umumnya amat ghairah bertindak melaksanakan syariah agama walaupun dengan mengorbankan nyawanya sendiri, sedangkan tindakan mereka ini dilakukan dalam kejahilan, tanpa panduan agama yang sahih.

Tanpa penyebaran ilmu dan pengajaran Islam yang fundamental dalam isu ini sebagai satu wadah pendidikan yang meyakinkan umat Islam, termasuk di negara kita, maka selama itulah kita akan terus menerus menyaksikan dunia Islam berada dalam krisis peperangan dan pembunuhan yang hanya akan merosakkan imej dan prestasi Islam yang maha suci.

Pembangunan dinamik

Kebangkitan Islam yang meluas sejak tahun 70-an di seluruh dunia menyaksikan pembangunan dinamik di Timur dan Barat.

Pembangunan ini dilihat sebagai agenda pembangunan yang universal, malah memberikan kekuatan kepada umat Islam dalam bidang ilmu pengetahuan, ekonomi, sains dan teknologi, juga dalam aspek kekuatan umat umumnya, yang secara langsung atau tidak langsung menghimpit malah ada kalanya mengancam agama lain.

Maka dalam senario ini, dalam situasi yang senyap-senyap pula, kita dapat merasakan bahawa amaran Allah SWT yang membawa tujuan bahawa Yahudi dan Nasrani tidak akan rela dengan agama yang dibawa oleh Rasulullah SAW itu, telah mulai menjelma dalam satu permainan di tengah-tengah pentas dunia dalam bentuk permainan yang tersembunyi mesejnya dan amat licin sekali.

Masuk jarum permusuhan

Pihak Zionis dan pelampau Barat mula memasukkan jarum permusuhan di dalam dunia Islam dan dengan halus mulai menyamar dan bermain wayang yang menggambarkan bahawa umat Islam sedang menghadapi gerakan sekular yang amat ekstrem dan gerakan kemodenan melampau yang seharusnya ditentang habis-habisan oleh umat Islam yang masih berpegang teguh dengan ajaran dan syiar Islam yang dicabuli oleh umatnya sendiri.

Dengan itu timbullah iktikad bahawa keganasan melampau, malah pembunuhan dan peperangan adalah amalan yang harus dilakukan berdasarkan ajaran syariah Islam sendiri.

Perpecahan dan krisis kefahaman mazhab dan amalan ijtihad dalam masyarakat Islam telah diapi-apikan begitu rupa oleh anasir Zionis dan nasara, sehingga timbul puak yang merasakan bahawa mereka saja yang benar-benar berjuang kerana Islam, dan merekalah yang menentang musuh Allah, yang mengikut syariah, maka golongan musuh itu yang seharusnya dibunuh, kerana membunuh musuh Allah adalah tuntutan syariah, dan sesiapa yang terkorban di dalam proses ini akan mati syahid dan akan masuk syurga.

Ajaran Islam yang memberikan ganjaran syurga kepada pejuang yang berjuang dan berjihad bersama-sama Rasulullah SAW ketika menegakkan agama tauhid dalam kalangan masyarakat jahiliah dan kufur telah secara mudah diselewengkan kepada pejuang semasa yang kononnya berjuang menegakkan agama Allah dan mempertahankan agamanya tanpa memeriksa segala prinsip dan ajaran Islam yang sebenarnya mengenai jihad, dan membuat usul periksa berdasarkan dalil syariah yang sah mengenai siapakah musuh Allah dan siapakah musuh agama itu.


Beberapa kurun dan sehingga ke dekad terakhir ini, tidak terlihat kepada sarjana dan ahli sosiologi serta antropologi Barat bahawa agama itu mempunyai relevensi kepada pembangunan dan aktiviti dinamik manusia, terutamanya Yahudi dan Kristian, untuk pembangunan masyarakat dan negara yang diasaskan kepada ajaran agama itu.

Tetapi sejak kebangkitan Islam, dan kelihatan bahawa Islam ada sifat dinamik dalam menjadikan petrol sebagai senjata, kejatuhan Shah Iran yang ditunjangi begitu kuat oleh Amerika, malah kekuatan Arab yang mula mengancam penjajahan Yahudi ke atas Palestin, maka kuasa Barat dan penganut agama mereka mulai membuka mata, dan mulai merancangkan taktik serta strategi untuk melemahkan Islam dan umatnya, termasuklah segala kekusutan dan krisis yang berjaya dilakukan di dalam dunia Islam sekarang ini.

Umat Islam yang masih lemah iman dan kekuatan syariahnya menyerah kalah kepada ketentuan nasib dan matlamat yang dirangka oleh musuhnya, sehingga akhirnya Islam dicemarkan oleh umatnya sendiri dan mulalah jarum permusuhan yang dicucukkan ke dalam badan mereka oleh musuhnya, amat menyakitkan.

Kewajipan kita ialah memperkuatkan daya tahan ketika menghadapi permainan kotor orang lain dan mencerahkan minda generasi baharu mengenai bahaya serangan musuh. Islam tetap suci dan kuat, tetapi yang kotornya ialah fenomena 'Islamism', bukan ummah sebagai penganut Islam, tetapi Islam politik yang diselewengkan.
Tags: ilmu, jahil, perang, yahudi, zionis
Subscribe

Posts from This Journal “perang” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments