mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Gagal SPM, STPM bukan pengakhiran

RAMAI pelajar yang beranggapan bahawa peperiksaan di sekolah adalah penentu segalanya. Mereka akan bersungguh-sungguh di sekolah dan berusaha untuk memperoleh keputusan yang membanggakan bagi membolehkan mereka keluar sekolah dengan membawa satu ‘tiket’ bahawa mereka akan berjaya untuk peringkat seterusnya.

Proses pembelajaran tidak akan berhenti selagi mana kita masih hidup sebagai seorang manusia. Bukan semua yang dipelajari di sekolah itu merupakan titik permulaan bagi mereka untuk meneruskan kehidupan.

Akan tetapi ia merupakan satu permulaan bagi mereka meneruskan semangat untuk terus berhadapan dengan dunia yang sebenar. Hakikatnya, realiti yang berlaku dalam kehidupan hari ini merupakan ‘sekolah’ bagi mereka untuk mempelajari sesuatu yang tidak akan boleh dijumpai di dalam kelas.

Kebanyakan pelajar yakin bahawa sekiranya mereka berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan SPM atau STPM, ini akan membolehkan mereka untuk pergi ke mana sahaja yang mereka inginkan. Apa yang lebih parah lagi ialah apabila mereka cuba untuk memperkecilkan golongan yang kurang berjaya dalam peperiksaan tersebut. Ternyata pelajar-pelajar ini masih belum memahami cabaran sebenar dunia hari ini yang tidak seindah seperti yang diceritakan dalam novel-novel atau drama-drama Melayu yang ditayangkan di kaca televisyen.

Seharusnya apa yang mereka perlu lakukan adalah keluar dan pergi mencari peluang-peluang baharu untuk mereka terokai. Peluang untuk belajar tidaklah datang bergolek. Ilmu itu perlu dicari dan perlu dipelajari sejajar dengan hadis Rasulullah SAW yang membawa maksud: “Menuntut ilmu adalah wajib bagi setiap orang Muslim” - Hadis Riwayat Bukhari.

Berdasarkan daripada hadis tersebut kita boleh lihat dan mengambil iktibar daripada sejarah para sahabat yang tidak pernah lelah untuk menuntut ilmu. Mereka perlu berjalan sejauh beratus-ratus kilometer bagi membolehkan mereka mendalami sesuatu ilmu.

Kebanyakan jutawan yang ada pada hari ini juga bukanlah datangnya daripada golongan yang cemerlang dalam peperiksaan. Albert Einstain, Steve Jobs, Mark Zuckerberg dan lain-lain lagi yang boleh menjadi inspirasi bagi anak muda untuk terus bangkit dan tidak menyerah kalah pada saat kita merasakan bahawa tiada harapan lagi walaupun tidak berjaya di alam persekolahan. Oleh itu, kegagalan dalam peperiksaan bukanlah satu penamat bagi seseorang untuk tidak berjaya pada masa akan datang.

Memetik kata-kata seorang penulis novel dari negara Indonesia Pramoedya Ananta Toer, “Apalah guna sekolah-sekolah didirikan; kalau tidak dapat mengajarkan yang mana benar, dan yang mana tidak.”

Penyataan ini dapat dibuktikan dengan fungsi guru di institusi-institusi pendidikan yang ada pada hari ini bukan sahaja menekankan aspek kurikulum dan kokurikulum di sekolah, mereka juga berperanan bagi menanamkan nilai-nilai moral dan estetika yang boleh dijadikan amalan.

Tidak kurang dengan aspek nilai agama yang amat penting supaya mereka yakin dan percaya tidak ada kekuasaan lain yang boleh membantu mereka dalam apa keadaan sekalipun dan tiada kekuasaan lain yang boleh menjadikan sesuatu itu mustahil bagi-Nya melainkan Dia.

Matlamat hidup bukanlah terhenti sekolah. Ia satu jangka masa panjang yang perlu dirancang dan diatur dengan teliti agar setiap daripada rancangan tersebut berjaya dan yang pasti kita tidak lupa pada mereka yang tidak henti menyokong daripada belakang, iaitu ibu dan bapa kita yang sentiasa berkorban apa sahaja demi memenuhi keperluan anak-anak mereka.

Tags: gagal
Subscribe

Posts from This Journal “gagal” Tag

 • Kegagalan bukan nokhtah!

  PEPATAH Melayu ada mengatakan, “Usaha tangga kejayaan". Tetapi, pernahkah kita menemui situasi, kita telah berusaha bersungguh-sungguh, kita…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments