mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mencipta Dunia Dalaman yang Positif

CUBA bayangkan dua jenis kehidupan manusia, iaitu pertama seorang yang selalu risau atau susah hati, sakit hati dan bimbang. Perkataan yang mereka suka sebut, “kalau”, “tetapi” “nanti”, “tengoklah” dan sebagainya yang semuanya negatif. Cuba lihat orang macam ini, bagaimanakah hasil kehidupan mereka? Biasanya orang yang berfikiran negatif begini, hidup mereka selalu tidak sihat, duit pun tidak banyak, isteri/suami memberi masalah, anak-anak pula degil, dan hidup mereka tidak habis-habis dengan masalah.

Kedua, seorang yang sentiasa tenang, bahagia, baik, sihat, hidup suami isteri harmoni, penuh kasih sayang dan saling mempercayai, anak-anak mereka semuanya berjaya. Apabila kita bercakap dengan mereka, mereka sentiasa senyum, dan perkataan yang selalu keluar daripada mulutnya, “alhamdulillah” dan “syukur”. Mereka sangat bahagia dan sangat murah hati.

Cuba bezakan antara dua jenis manusia ini. Kalau dilihat dari segi fizikal mereka sama sahaja; ada mata, hidung dan semua anggota badan lengkap. Kadang-kadang dua jenis manusia ini duduk di kampung yang sama atau mungkin di dalam rumah yang sama atau mungkin bilik yang sama. Tetapi, apakah yang membezakan mereka? Yang membezakan mereka adalah pemikiran; iaitu cara mereka berfikir. Sebab siapa yang berfikiran sangat positif, emosi mereka sangat positif, sangkaan mereka positif, tindakan mereka pun positif, dan jangkaan mereka juga positif. Jika kita berfikiran sebaliknya (negatif) segala-galanya juga akan menjadi negatif.

Semua orang menginginkan hidup yang positif, lebih tenang, ingin lebih bahagia, dan seronok dalam semua perkara yang dilakukan. Namun begitu, tidak semua orang dapat mengecap rasa positif tersebut dalam kehidupan ini, kerana mereka selalu berasakan diri mereka menjadi mangsa kehidupan, serta faktor sekeliling sering mempengaruhi dan menjadikan hidup mereka negatif.

Sebenarnya apa-apa yang berlaku ke atas kita adalah tindak balas atau respons daripada apa yang kita lakukan terhadap orang lain. Lantaran itu sangat perlu kita mencipta dunia dalaman kita yang baik, supaya kita dapat mempamerkan dunia luaran fizikal kita yang baik iaitu dari segi kesihatan, ketenangan, kebahagiaan dan kekayaan. Apabila kita berfikir yang baik, insya-Allah emosi akan baik, emosi yang baik menghasilkan tindakan yang baik. Tindakan yang baik akan menghasilkan kehidupan yang baik.

Apabila kita tidak disukai orang, kita selalu menyalahkan orang, kita tidak cermin diri kita sendiri untuk melihat kekurangan diri, hingga menjadikan orang berpandangan negatif terhadap kita. Dan selalunya apabila kita ada masalah, kita mengatakan jadi macam ini sebab kesilapan ibu bapa mendidik kita semasa kita kecil. Atau kita mendakwa sebab di sekolah kita tidak mendapat perhatian daripada guru dan guru pilih kasih, maka kita tertinggal dalam pelajaran. Atau kita menyalahkan kawan-kawan yang kita anggap selalu menganiayai kita. Sedangkan kita tidak pernah merenung diri dan bertanya mengapa orang sekeliling kita bersikap negatif terhadap kita, hingga kita tidak bahagia. Sedangkan bahagia itu anugerah Allah SWT yang perlu diusahakan.

Tip untuk bahagia, buat yang disuruh tinggalkan yang dilarang, dengan menggunakan formula, “HIDUP DARI DALAM KE LUAR” bukan “HIDUP DARI LUAR KE DALAM”. Orang yang “HIDUP DARI DALAM KE LUAR”, kental semangat tidak mudah dipengaruhi tetapi mempengaruhi orang lain menjadi baik/jernih seperti mereka. Orang yang “HIDUP DARI DALAM KE LUAR”, mempunyai kekuatan dalam jiwa dan rohnya sendiri, sehingga tidak mudah dipengaruhi oleh persekitaran. Maksudnya, diri kita yang mencipta suasana, menarik orang lain ke dalam suasana yang kita cipta. Sebaliknya orang yang hidupnya “DARI LUAR KE DALAM”, suasana yang mempengaruhi kehidupannya, hingga mudah orang memperdayakannya, untuk memilih kehidupan yang negatif.

Sebab itu kekuatan dalaman amat penting untuk menempuh kehidupan ini. Satu kajian telah dilakukan oleh Brucelipton, dia meletakkan sel dalam persekitaran yang berbeza iaitu dalam patrij (alat untuk meletakkan sel) yang berbeza. Sel kalau diletakkan pada lutut ia menjadi organ lutut. Jika diletakkan di jantung ia akan menjadi organ jantung. Sel boleh berubah-ubah mengikut dalam persekitaran mana sel itu diletakkan.

Maknanya, manusia boleh berubah sikapnya bergantung pada persekitaran mana ia diletakkan. Kajian yang dilakukan oleh pakar sel tersebut mendapati bahawa sel-sel yang diletakkan dengan hormon yang berlainan akan menyebabkan sel itu berubah mengikut jenis hormon yang diletakkan kepadanya. Bayangkan dalam tubuh manusia ini ada 50 trilion sel, yang ditutup oleh kulit yang diibaratkan nisbahnya satu peratus (%) untuk kulit/luaran dan 99 % untuk dalaman seluruh tubuh kita yang mempunyai 50 trilion sel.

Renungkanlah, berdasarkan fakta tersebut, yang mana satu lebih penting kita jaga, (luaran/fizikal (1%) atau dalaman (99%)? Dunia sekarang menjadi kacau kerana manusia lebih tumpukan atau fokuskan untuk kehebatan yang 1% (luaran) bukan untuk kehebatan 99% (dalaman). Banyak orang lebih pentingkan kecantikan luaran; baju cantik, rumah besar, kereta besar dan seumpamanya, tetapi tidak ramai orang yang fokuskan kecantikan dalaman; pembinaan jiwa dan sistem nilai.

Untuk “HIDUP DARI DALAM KE LUAR”, kita perlu mendekatkan diri kepada Allah atas kesedaran ketuhanan yang tinggi dengan membina sikap positif. Antara sikap positif itu contohnya, suka bekerjasama, kalau bercakap menjaga silaturahim, penuh kasih sayang, suka melihat kebaikan dan kecantikan manusia dan semua makhluk Allah, suka perbaiki diri, terima manusia seadanya, sentiasa hendak membantu dan memberi bukan sentiasa hendak mendapat atau menerima.

Sebab itulah banyak orang yang asyik hendak dapat atau menerima, tetapi amat kurang orang yang lebih hendak memberi. Orang yang paling bijak ialah orang yang sibuk menyemai benih kehebatan dalaman seawal usianya, kerana dia akan menuai hasilnya pada usia dewasanya. Buatlah satu perubahan untuk membetulkan dalaman diri. Set semua (reset) minda dengan membersihkan jiwa dan melihat semua perkara, dengan “mata hati” untuk “memberi”. Kebahagiaan akan datang kalau kita meletakkan harga diri kita di tempat yang tinggi. Sebab orang yang bahagia ialah orang yang banyak memberi, bukan orang yang banyak menerima.

Biasa kita temui orang yang tidak berkemampuan, tetapi mereka tidak meminta-minta, sebaliknya berusaha sendiri untuk meneruskan hidup dan menerima kehidupan yang ala kadar itu dengan penuh keredaan dan kesyukuran. Orang yang ada harga diri, malu untuk mendapatkan sesuatu dengan percuma. Jika mendapat sesuatu, mesti mereka hendak memberi kembali. Kita tidak akan bahagia, jika kita sentiasa menghendaki sesuatu secara percuma sahaja. Hal ini adalah kerana rezeki datang daripada Allah melalui usaha, bukan apa yang kita dapat melalui pemberian orang sahaja. Oleh sebab itu berusahalah untuk mendapat sesuatu yang kita inginkan dalam hidup. - Dr. Muhaya Muhamad Utusan Malaysia Rencana 03 April 2016 6:12 PM

Tags: hidup
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments