mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Manfaat gam Arab terhadap kesihatan

RAMAI tidak tahu rahsia khasiat gam Arab Al Manna dari negara Sudan yang dihasilkan daripada getah pokok acacia, mampu mengubati pelbagai jenis penyakit dan memberi banyak manfaat terhadap kesihatan.

Malah kebaikan gam Arab itu disebut dalam surah al-Baqarah ayat 57: “Dan kami payungi kami dengan awan (panas matahari di padang pasir) dan kami turunkan kepada kamu ‘manna dan salwa’...”.


GAM Arab Al Manna dihasilkan daripada getah pokok acacia yang mengeras menjadi damar berupa kristal. IHSAN PEMBACA

Kajian membuktikan amalan pengambilan gam Arab mampu melindungi dan memulihkan buah pinggang daripada rosak akibat penyakit kencing manis, darah tinggi atau pengambilan ubat-ubatan terlalu lama, selain mencegah selesema serta merawat masalah usus dan darah tinggi.

Disebabkan gam Arab itu sendiri adalah 100 peratus prebiotik serta mengandungi fiber yang terlarut, maka ia menjadi pilihan pihak 
Hospital Pakar Kanak-Kanak di Sudan untuk merawat 
kanak-kanak mengalami masalah penghadaman dan sakit perut.

Selain itu, kandungan mineral dan kalsium tertinggi di dunia yang terdapat dalam gam Arab itu juga bagus untuk kesihatan tulang, sekali gus amat sesuai untuk pembesaran kanak-kanak. Seperkara menarik, tiada kesan ­sampingan buruk terhadap kesihatan ­biarpun pengambilannya dibuat tanpa sukatan.

Tags: kesihatan, makanan
Subscribe

Posts from This Journal “makanan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments