mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Awas! Jangan Anda Terjebak”

Petikan Khutbah Jumaat 29 April 2016: JAIS

“Awas! Jangan Anda Terjebak”

Isu ajaran sesat sering mendapat perhatian masyarakat hari ini. Ia sering didedahkan di dada-dada akhbar dan menjadi viral di media maya sosial.

Hal ini berlaku kerana sejarah ajaran sesat itu sendiri telah mula tumbuh di zaman Rasululah SAW.

Musailamatul Kazzab telah mengaku sebagai nabi hingga Saidina Abu Bakar memerintahkan agar beliau diperangi habis-habisan.

Di Malaysia ajaran sesat dikatakan mula bertapak di Kampung Seronok, Pulau Pinang dengan nama ajaran Taslim yang diketuai oleh Hj Ahmad Matahari.

Manakala di Selangor pula ajaran Qadiani yang merupakan ajaran sesat zaman kolonial dan dikatakan mula bertapak di Jeram, Kuala Selangor sejak zaman British lagi.

Menurut JAKIM, definisi ajaran sesat ialah sebarang ajaran,fahaman atau amalan yang dibawa oleh orang Islam atau bukan Islam yang mendakwa bahawa ajaran, fahaman atau amalan tersebut adalah ajaran Islam walaupun hakikatnya ia bertentangan daripada ajaran Islam berdasarkan Al Quran dan As Sunnah serta bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Perlu diketahui bahawa ajaran sesat boleh dikesan dalam beberapa ciri, antaranya;

1. Bentuk ajaran. Seseorang guru itu membawa atau mencipta ajaran baru yang bertentangan dengan akidah, syariah dan akhlak. Contohnya mengerjakan haji tidak perlu ke Mekah dan mengerjakan solat fardhu dengan niat sahaja.

2. Berselindung atas nama Tariqat. Pengasas atau guru biasanya menggunakan nama tariqat yang masyhur tetapi amalan mereka bertentangan dengan ajaran tariqat yang sebenarnya.

3. Bentuk dan kepercayaan. Ia berkaitan fahaman atau amalan mistik dan ilmu-ilmu sihir yang sebahagiannya berakar umbi sejak dahulu kala seperti pemujaan tempat atau kubur keramat wali-wali yang kononnya mempunyai kelebihan. Ia juga berbentuk kepercayaan kepada kuasa sakti seperti dalam amalan seni persilatan melayu dan ilmu mempertahankan diri. Mempercayai bomoh yang mendapat ilmu melalui mimpi atau jin dengan amalan menurun dan pembedahan batin.

Marilah kita hindari diri kita dari terjebak dengan ajaran-ajaran sesat tersebut kerana ia akan membawa kesan yang cukup besar dalam kehidupan kita sebagai seorang Muslim iaitu:

1. Terkeluar daripada Islam;

Hal ini adalah berdasarkan hadis daripada Anas Bin Malik RA bahawa Rasulullah SAW bersabda; إِنَّ الرِّسالَةَ والنبوةَ قَد انقَضت فَلاَ نبِي ولاَ رسولَ بعدي “Sesungguhnya risalah kenabian itu telah habis, maka tidak ada nabi dan rasul la sesudahku”. (Riwayat Imam Ahmad).

2. Putus hubungan dengan ahli keluarga dan masyarakat di kalangan orang Islam;

3. Berlaku zalim dan menganiaya orang lain kerana patuh dengan arahan dan ajaran guru;

4. Mengancam keselamatan negara

Sebelum ajaran sesat ini menjadi barah yang sukar untuk dibenteras, marilah sama-sama kita mengambil sikap lebih prihatin untuk mengelak dari terjebak dengan 37 kumpulan ajaran sesat yang telah difatwakan sesat di negeri ini. 22 kumpulan masih bergerak aktif dan 6 kumpulan merupakan yang paling aktif iaitu Syiah, Qadiani, Milah Abraham, Hizbut Tahrir, Liberalisme, dan Islamic State, maka usaha pengembelingan tenaga secara jamaie diperlukan oleh seluruh umat Islam dinegeri Selangor ini dalam memastikan akidah umat Islam terus terpelihara berdasarkan panduan alQuran dan as-Sunnah.

Hadis daripada Malik Bin Anas RA bahawa Rasulullah SAW bersabda; تركْت فيكُم أَمرينِ لَن تضلُّوا ما تمسكْتم بِهِما كتاب اللَّه وسنةَ نبِيه “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang kamu tidak akan sesat selama kamu berpegang kepada kedua-duanya iaitu Kitab Allah dan Sunnah Nabi”. (Riwayat Imam Malik).

Marilah kita mengambil pengajaran dan penghayatan dari khutbah ini iaitu;

1. Umat Islam hendaklah menjauhkan diri dari terjebak dengan ajaran sesat yang boleh merosakkan akidah, memusnahkan syariah dan menghancurkan akhlak dan menggugurkan segala amalan yang dilakukan di atas dunia ini hingga boleh menjerumuskan diri kita ke dalam neraka.

2. Umat Islam hendaklah sentiasa berpegang teguh kepada empat sumber hukum iaitu al-Quran, as-Sunnah, Ijmak dan Qias dalam menjalani kehidupan di dunia ini.

3. Umat Islam hendaklah sama-sama berperanan dalam usaha membanteras ajaran sesat sebelum ianya menjadi barah kerana ia bukan sahaja membawa kerosakan kepada individu sahaja bahkan meruntuhkan institusi keluarga, masyarakat, agama dan Negara.

4. Umat Islam hendaklah sentiasa memelihara keharmonian dan kesejahteraan masyarakat supaya ajaran sesat tidak mampu berkembang dan boleh dibanteras.

“Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka Allah sekali-kali tidak akan dapat menerima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak tergolong dikalangan orang-orang yang rugi”. (Surah ali-Imran : ayat 85)

Wallahualam.
Tags: khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments