mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kena musibah bukan tanda dibenci

Usah tonjolkan kelemahan diri kepada syaitan kerana syaitan tidak pernah berhenti menghasut insan yang lemah dan selalunya selepas selesai satu ujian, akan datang ujian lain.

Oleh itu, bersedialah menghadapi ujian yang seterusnya. Melihat daripada sudut pandang yang positif, mereka yang diberi ujian adalah golongan yang beruntung kerana ujian tanda Allah SWT sayang kepada seseorang itu.

Lebih-lebih lagi jika yang berdepan ujian reda dengan ketentuan Allah SWT.

Sebenarnya kita sangka apa yang kita inginkan adalah yang terbaik tetapi yang ditetapkan untuk kita oleh Allah SWT itulah yang terbaik. Justeru, berdoalah kepada Allah SWT iaitu tempat kembali segala masalah yang membelenggu kita.

Jangan malu untuk merayu, meminta, memohon kepada Allah SWT kerana Allah SWT tidak pernah jemu mendengar rintihan hamba-Nya.

Mukmin soleh akan terus mendekatkan diri kepada Allah SWT walaupun diuji. - Gambar hiasanUstaz Muhamad Abdullah al-Amin dalam rancangan Pesona D'Zahra berkata, setiap manusia akan sentiasa diberi musibah, ujian atau masalah di dunia yang sementara ini.

Katanya, Allah SWT mempunyai rahsia-Nya tersendiri apabila menguji seseorang itu, sama ada untuk menambah keimanan atau melihat sejauh mana tahap iman kerana ada kala disebabkan ujian dihadapi mematangkan mereka.

"Perlu diingat jika kita rasa diri ditimpa musibah yang besar, sebenarnya ada orang lain berdepan ujian lagi besar.

Allah SWT menjelaskan dalam al-Quran yang Allah SWT tidak akan sekali-kali menguji di luar kemampuan hamba-Nya.

"Allah SWT menguji seseorang bukan kerana benci tetapi percayalah Allah SWT sangat kasihkan hamba-Nya. Cuma kita tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujian-Nya.

Pasti Allah SWT sudah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya," katanya.

4 perkara bina kekuatan

Beliau berkata, terdapat empat perkara yang boleh membina kekuatan iaitu tegas yang berilmu (boleh buat keputusan).

Tegas itu bermaksud berpegang teguh dengan syariat Islam walau di mana sekalipun.

Tegas bukan bererti keras, kasar, berdemonstrasi, bergaduh atau maki hamun.

Kedua, perlu ada gurauan dalam rumah tangga untuk menseimbangkan antara sifat lemah lembut dan tegas. Maknanya dalam bergurau itu, kehormatan suami tetap dijaga dan jangan mengikut hawa nafsu hingga melampaui syariat.

Ketiga, biar ada kejutan yang baik antaranya memberi hadiah untuk menyemarakkan hubungan dalam rumah tangga dan keempat ialah menahan marah.

Kelebihan tahan marah

Diriwayatkan oleh Abu Daud dan Tirmizi, Baginda SAW bersabda: "Sesiapa yang menahan marahnya sedangkan dia mampu melepaskan marahnya, Allah SWT akan memanggilnya daripada kalangan makhluk pada hari kiamat dan dia diberi peluang memilih bidadari yang ia sukai di syurga."

Kepahitan di dunia diiringi kesabaran akan menjanjikan kebahagiaan di akhirat nanti sebaliknya kepahitan dan secebis penderitaan di dunia diiringi kelalaian kepada Allah SWT bakal mengundang kemurkaan-Nya serta menerima azab akhirat yang terlalu pedih.
Tags: marah, musibah
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments