mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Fikir secara positif elak simpan dalam hati

Berfikir adalah satu fitrah selagi kita hidup dan bernafas, maka berfikirlah dengan bijak dalam membuat pilihan kehidupan. Jaga minda kita, jangan izinkan walau sedetik pun fikiran negatif berada dalam fikiran kita. Jika fikiran negatif itu datang walau sekilas cuma, cepat-cepat cantas dan balaskan dengan fikiran positif. Fokus hanya perkara yang positif dan padamkan sama sekali semua gambaran, perasaan dan fikiran negatif sama ada dalam minda atau dalam hati.

Seterusnya berhati-hati dengan jangkaan fikiran kita. Jangkakan perkara yang baik-baik sahaja dalam fikiran kita. Setiap hari masuklah ke bilik minda kita, pejamkan mata dan jadilah pemerhati diri kita, sebelum kita tidur renung dan lihat akhlak kita dari mula kita mencelikkan mata pada pagi hari hinggalah malam menjelang sebelum kita tidur. Nilai diri kita sendiri sebelum kita lelapkan mata, apakah sistem akidah kita? Adakah sempurna akidah dan ibadah kita? Adakah lembut akhlak kita? Adakah kita sibuk untuk menarik perhatian untuk dipuji atau bukan sibuk hendak memberi perhatian? Jom audit diri kita setiap hari.

Allah menjadikan manusia melebihi makhluk lain dengan mengurniakan akal untuk berfikir. Bagi orang yang suka berfikir dan melihat suruhan Allah secara saintifik, kita akan dapat melihat kebesaran Allah SWT tiada tandingannya dengan kehebatan manusia. Contohnya tentang makanan dan proses pemakanan yang mesti kita lakukan setiap hari kecuali berpuasa. Setiap makanan yang kita ambil dipecahkan menjadi molekul glukos/gula, dan makanan itu dipecahkan oleh sistem pencernaan kita. Kita mendapat tenaga daripada proses pemakanan itu yang akan pergi ke seluruh sel dan menjana tenaga, yang memboleh organ kita melaksanakan tugasnya. Iaitu mata untuk melihat, jantung untuk mengepam dan kaki untuk bergerak dan sebagainya. Semuanya itu membuktikan kebesaran dan kehebatan Allah SWT.

Maka, dengan fikiran itu, jadilah kita orang yang sangat berinformasi, dan faham akan setiap apa yang kita lakukan. Khususnya dalam ibadah, maka kita akan bertambah khusyuk dan tawaduk, kerana kita melakukannya dengan fikiran dan pengetahuan. Umpamanya pergerakan dalam solat, menurut kajian saintifik sangat bagus terhadap koposisi jantung, gelombang otak dan lutut. Solat merupakan satu proses fisioterapi dan terapi diri manusia.

Dengan pengetahuan itu, kita sedar setiap hari kita perlu melakukan lima perkara lazim yang mampu memberi kesan baik kepada kesihatan badan, selain atas tujuan utama untuk mendapat pahala kerana mengerjakan perintah Allah SWT. Pertama, kena kerap bersolat. Solat wajib jangan tinggal dan solat sunat diperbanyakkan. Lakukan solat tersebut dengan penuh tertib dan khusyuk. Kedua, fahami apa yang dibaca dalam rukun solat. Ketiga, bersolat berjemaah. Keempat, kerjakan rukuk 90 darjah, dan jangan lakukan rukuk dalam bentuk nombor tujuh (rukuk yang tidak lengkap dan tidak sempurna). Kelima, dibengkokkan ibu cari kaki ketika duduk antara dua sujud dan semasa sujud.

Melakukan sujud yang betul dari segi fisioterapi dan terapi menunjukkan, pada waktu itulah lemak-lemak di bawah kaki kita dapat dikurangkan. Solat membantu proses menguruskan badan, kerana hasil kajian setiap hari 15 rakaat solat yang kita lakukan dengan khusyuk dan tawaduk kerana Allah, umpama senaman/regangan 30 minit. Denyutan jantung akan sangat tinggi ketika kita berdiri, apabila rukuk denyutan jatung rendah, dan ketika sujud denyutan jantung sangat rendah. Maka itu kita digalak untuk lebih lama bersujud. Memahami maksud bacaan dalam solat menjadikan kita bersolat dengan hati, kekhusyukan semakin bertambah, hati/emosi akan lebih tenang dan suci. Hasil daripada kesempurnaan solat selain ganjaran pahala daripada Allah SWT, tindak-tanduk kita dalam kehidupan seharian dengan sesama manusia juga akan positif.

Hidayah

Ingatlah bahawa, cara kita berfikir menentukan tindakan kita. Sekarang kita berada dalam bulan Ramadan, kita diwajibkan melaksanakan ibadah puasa. Apakah yang kita fikirkan tentang puasa? Kalau kita fikirkan puasa itu suatu bebanan, maka tindakan kita juga tidak akan menjurus kepada kebaikan. Sebaliknya kalau kita fikirkan Ramadan ini bulan mulia, bulan beramal dan bulan keampunan kita akan menyambut ketibaan Ramadan dengan kegembiraan dan melepasnya Ramadan berlalu dengan kesedihan. Orang yang mendapat hidayah Allah akan ternanti-nanti ketibaan Ramadan untuk melaksanakan ibadah puasa kerana Allah dan berlumba mengerjakan kebaikan untuk mendapat pahala.

Sesungguhnya setiap amal ibadah yang kita lakukan jangan dilakukan secara fizikal sahaja tetapi lakukanlah dengan hati. Orang yang melakukan ibadah dengan hati tidak akan berasa terbeban dengan setiap perintah Allah. Maka mohonlah kepada Allah agar Allah menambahkan ketakwaan hati kita dan meringankan tubuh fizikal kita untuk beribadah kepada-Nya. Apabila kita hendak menuju kebaikan, Allah akan datangkan kita dengan orang yang boleh membawa kita ke arah kebaikan, seperti teman atau sahabat-handai. Imam al-Syafiie berpesan, “Jika engkau punya teman yang selalu membantumu dalam rangka ketaatan kepada Allah; maka peganglah dia erat-erat dan jangan sesekali kau lepaskannya. Kerana mencari teman baik itu susah. Tetapi melepaskannya sangat mudah sekali.”

Namun begitu, dalam mendapatkan kekhusyukan beribadah ini kita jangan fokus kepada amalan sahaja tetapi fokus kepada akidah. Contohnya dalam ibadah puasa, kita bukan fokus kepada puasa sahaja tetapi fokus kenapa kita kena berpuasa? Begitu juga kepada anak-anak, sering berlaku kepada ibu bapa asyik menyuruh anak berpuasa, tetapi tidak pula ibu bapa tentukan anak-anak mesti bersolat sejak mereka kecil. Kita mesti tanamkan dalam minda anak-anak, mengapa kita sebagai orang Islam wajib bersolat dan berpuasa, bukan untuk mendapat habuan dunia (tidak dapat duit raya kalau tidak berpuasa), tetapi untuk mendapat pahala.

Pahala itu daripada Allah SWT yang menjadikan kita dan mengusai seluruh alam ini, maka barulah berlaku proses menanam akidah dalam minda anak-anak. Sebutlah dosa pahala dahulu kepada anak-anak, iaitu “kenapa kita kena lakukan” bukan “apa yang kita kena lakukan”. Maka barulah terjentik hati anak-anak bahawa dalam hidup ini ada tanggungjawab kita sebagai khalifah Allah untuk melakukan suruhan Allah sebagai tanda ketakwaan kita kepada-Nya. Bayangkan anak-anak yang telah disemaikan keimanan sejak dari akarnya akan tumbuh membesar dengan sempurna – kerana subur pokoknya kerana akarnya. Demikianlah betapa pentingnya kita berfikir dan menilai dengan hati atas setiap kejadian Allah dan atas setiap perintah-Nya. - Dr Muhaya Muhamad Utusan Malaysia Rencana 19 Jun 2016 6:00 PM

Tags: fikir, hidayah, solat
Subscribe

Posts from This Journal “hidayah” Tag

 • Mohon hidayah Allah untuk berubah

  Hidayah, milik Allah dan hanya Allah yang berhak memberikan hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Namun begitu, kita tidak boleh nantikan,…

 • Nikmat hidayah semai perasaan reda dalam jiwa

  Hidayah adalah nikmat daripada Allah SWT kepada hamba-Nya yang berusaha untuk mendapatkannya dengan berpegang teguh kepada syariat. Seruan kepada…

 • Hidayah milik Allah

  FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang engkau kasihi, tetapi Allah…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments