mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Rakyat Malaysia beruntung, Ramadan, Nuzul al-Quran dan Piala Eropah

Ramadan, Nuzul al-Quran dan Piala Eropah

Tahun ini, Ramadan yang sedang kita hayati akan banyak dugaan dan godaan. Godaan yang tidak kalah hebatnya selain cuaca panas, boleh saja berlaku kepada diri kita dengan adanya Piala Eropah yang sekarang berlangsung di Perancis. Sebenarnya, bukan bermaksud kita mahu menyalahkan dunia bola sepak yang amat disukai ini akan tetapi kita risau, kita tewas kepada pesona Piala Eropah sehingga kita terkial-kial menjalankan semua ibadah dalam bulan penuh pengampunan itu.

Kita amat risau akan lebih tergoda ‘berqiyamullail’ di de­pan TV berbanding qiyamullail dan menyambut ke­da­tangan lailatulqadar yang amat dinanti-nantikan pada bu­lan Ramadan ini. Hakikatnya semua orang Is­lam mengetahui malam itu disebut dengan lailatulqadar, suatu malam yang dinilai oleh al-Quran malam yang pe­­­­nuh barakah dan malam yang lebih baik daripada seribu bu­lan. Lailatulqadar sangat dimuliakan oleh umat Islam ke­ra­na pada malam tersebut turun rahmat dan kebaikan dari Allah SWT kepada umat-Nya. Maknanya sudah tentu kualiti ibadat kita dalam mengejar lailatulqadar akan terganggu apabila kita berkongsi perhatian dengan aktiviti peristiwa lain.

Tidak lama lagi, umat Islam juga akan berada dalam sua­sana memperingati Nuzul Quran (turunnya al-Quran). Peringatan ini bagi kita kaum Muslimin amat penting kerana kita memperingati peristiwa besar yang terjadi pada sekitar 14 abad yang lalu.

Kita memperingati Nuzul Quran kerana kita ber­ke­yakinan bahawa al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW adalah satu-satunya rahmat yang se­be­sar-besarnya kepada umat manusia di seluruh alam. Kalau kita sekarang ini sedang berbicara tentang Nuzul Quran, sangat wajarlah bagi kita sebagai hamba Allah SWT secara khusyuk dan rendah hati menghayati suasana malam diturunkannya al-Quran.

Penghormatan ini ber­lang­sung satu malam sun­tuk dengan tenang dan aman damai sehingga ter­bit­nya fajar pagi. Sengaja digam­barkan oleh Allah SWT dengan kata 'salam’ akan ketenangan malam yang semalaman itu se­ba­gai kiasan daripada me­sej dan isi yang dibawa oleh kitab suci iaitu per­da­mai­an.

Inilah satu penghor­ma­tan yang begitu besar yang pernah terjadi da­lam coretan seluruh seja­rah kemanusiaan. Jus­teru Lailatulqadar sen­tiasa segar dan hi­dup setiap tahun se­pan­jang perjalanan seja­rah manusia untuk memperingati peristiwa turunnya wahyu Allah SWT.

Hakikatnya dalam kita merai­kan demam Piala Eropah mampu menyihir manu­sia untuk tenggelam dalam gegap gempita di benua biru itu, kita jangan lupa untuk menghayati peristiwa turunnya al-Quran. Ramai yang mempersiapkan sukan terbesar di dunia itu sebagai ritual empat tahun sekali. Perkara ini wajar kerana sifat tabii manusia yang suka hiburan dan rekreasi untuk melepas lelah bekerja dan tekanan menjadikan Piala Eropah begitu dinanti-nantikan kehadirannya.

Solat malam

Demam Piala Eropah boleh dirai dan dipestakan. Akan tetapi pada masa sama, ia perlu diseimbangkan dengan keperluan untuk memenuhi dimensi ukhrawi. Tengok bola boleh, namun solat malam dan zikir dilaksanakan. Kedua-duanya iaitu unsur duniawi dan ukhrawi perlu berjalan seiring.

Pada kebiasaannya, terjaga di waktu malam hari adalah waktu yang paling sukar bagi kita untuk bangun, apatah lagi untuk melaksanakan solat tahajud.

Demikianlah tabiat jiwa itu cenderung mengikut hawa nafsu, bersifat malas dan suka mencari alasan. Lantaran itu, bagi memperoleh keperluan dan mendapatkan keberkatan duniawi dan ukhrawi, alangkah baiknya sekiranya peminat bola menyusun satu pendekatan yang boleh merangkumi kedua dimensi itu.

Niat pertama terjaga malam hari adalah diniatkan untuk melakukan ibadah pada malam hari seperti melaksanakan solat tahajud. Kemudian baru menonton perlawanan bola.

Hakikatnya, kita sebenarnya sudah biasa terjaga pada waktu malam hari. Akan tetapi malangnya kita terjaga semata-mata untuk menyiapkan kerja pejabat, menonton filem, berborak atau menyaksikan perlawanan bola sepak.

Dalam usaha kita untuk meningkatkan ketakwaan kepada Allah, kita digalakkan untuk mengerjakan solat tahajud dan solat malam yang lain (qiyamullail). Kita perlu mempunyai azam yang kuat untuk mengerjakan solat tahajud seperti mana azam kuat yang kita tanam untuk menyaksikan perlawanan bola sepak.

Bagi memperoleh pahala terjaga malam hari, kita perlu kuatkan dengan niat untuk beribadah dulu.

Untuk mengekalkan momentum peribadatan kita sepanjang Ramadan ini jangan sesekali kita dikalahkan oleh nafsu yang bersifat keduniawian mahupun nafsu syahwat seks. Ini termasuklah dengan ti­dak terlalu melayan secara membuta tuli panggung bola sepak piala Eropah yang sekarang semakin rancak.

Sudah sepatutnya demam bola sepak Piala Eropah dijadikan momentum yang tepat untuk kita memulakan lembaran hidup kita dengan secara istiqamah mendirikan solat tahajud setiap malam. Sesungguhnya graf puasa nabi dan sahabat-sahabat meningkat berterusan sejak puasa pertama hingga hari puasa terakhir. Dan graf itu mengalami peningkatan yang amat ketara pada saat-saat akhir bulan Ramadan.

Tetapi bukan sedikit antara kita yang grafnya terbalik. Semakin menjelang berlabuhnya Ramadan, semakin banyak masa dihabiskan dengan perkara-perkara yang tidak ada hubungan sama sekali dengan kesucian bulan Ramadan. Kita lebih sibuk dengan baju baru, sibuk memikirkan pulang kampung dan sibuk membeli-belah di pusat-pusat perniagaan yang banyak menawarkan potongan harga. - Utusan Malaysia Rencana 19 Jun 2016 6:00 PM


Rakyat Malaysia beruntung

Pada bulan mulia ini, seperti tahun-tahun dahulu, rakyat Malaysia menjalani ibadat puasa dalam keadaan aman dan serba ada. Umumnya, berbuka dengan mencukupi, kebanyakannya membeli juadah daripada apa yang kini dikenali sebagai Bazar Ramadan. Berbuka bersama keluarga atau di masjid. Ada yang berbuka di tempat kerja.

Selepas berbuka, umumnya umat Islam pergi bersembahyang tarawih di masjid atau surau. Sudah banyak masjid di Malaysia yang selesa dan berhawa dingin. Ada surau yang mengundang imam dari luar negara dan dapat menikmati bacaan al-Quran yang merdu. Masa bersahur pula, umumnya umat Islam dapat menikmati makanan panas dan mencukupi untuk memberi tenaga bagi tubuh yang akan berpuasa.

Dalam menjalani ibadah secara amannya, cuba bandingkan dengan apa yang dilalui oleh umat Islam di sebahagian tempat di rantau apa yang disebut sebagai Timur Tengah. Rantau ini meliputi wilayah geografi yang disebut Asia Barat dan Afrika Utara.

Di rantau inilah terletaknya kota-kota suci Islam iaitu Mekah, Madinah dan Baitulmaqdis. Di sini jugalah terletak kota-kota yang pernah menjadi pusat pemerintahan para khalifah, Madinah, Kufa, Damsyek, Baghdad dan Istanbul.

Tetapi di rantau ini, banyak kalangan umat Islam bukan saja tidak dapat berpuasa dengan aman, tetapi mereka berbuka dan bersahur dengan serba kekurangan. Di Syria, Turki, Jordan, Lebanon dan Iraq, terdapat banyak umat Islam yang tinggal di kem-kem pelarian yang hanya bergantung pada bantuan.

Mereka berada di kem-kem pelarian kerana bandar dan kampung halaman musnah akibat perang lima penjuru melibatkan pihak pemerintah Parti Baathis di Damsyek pimpinan Presiden Bashar Assad, penentangnya dari kalangan Syrian National Coalition atau Pakatan Kebangsaan Syria (SNC), Islamic Front atau Barisan Islam, Jabhat Nusra iaitu sekutu al-Qarda di Syria dan Islamic State atau Daesh.

Tetapi suasana perang yang menghasilkan pelarian bukan saja di Syria tetapi juga Yaman. Peperangan di Yaman pula adalah empat penjuru iaitu pemerintah General People’s Congres atau Kongres Rakyat Umum pimpinan Presiden Abdul Rabbuh Hadi, Jawatankuasa Revolusi yang dikenali sebagai golongan Houthis, sekutu al-Qaeda Semenanjung Arab (AQAP) dan Islamic State atau Daesh.

Sementara di Iraq, keadaan belum aman lagi. Peperangan masih berlaku. Sekurang-kurangnya empat penjuru juga iaitu kerajaan Baghdad, golongan bekas tentera Saddam Hussein, kumpulan yang berkaitan dengan al-Qaeda dan Islamic State.

Penderitaan

Begitu juga di Libya. Arab Spring menghasilkan peperangan tiga penjuru. Dua pemerintah di Benghazi dan Tripoli. Ketiga ialah kumpulan yang berkaitan dengan Islamic State. Arab Spring yang bermakna Musim Bunga Arab membawa kepada keadaan yang kini disebut sebagai Arab Winter, iaitu Musim Sejuk Arab di mana negara-negara yang mengalami kebangkitan menuntut demokrasi dahulu dilanda dengan ancaman keganasan. Daripada Tunisia hinggalah ke Mesir.

Pada waktu yang sama umat Islam di Palestin mengalami penderitaan bulan Ramadan seperti tahun-tahun dahulu sejak Israel ditubuhkan pada tahun 1948. Mereka tidak bebas beribadat di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis sementara penduduk Gaza menghadapi kesukaran besar apabila pihak Israel menyekat separuh daripada bekalan air ke wilayah itu.

Sementara Turki yang penduduknya sepatut dapat berpuasa secara aman turut terancam dengan serangan bom oleh dua pihak yang saling bertentangan, iaitu daripada pengganas Kurdis dan Islamic State, maka pertembungannya juga adalah juga tiga penjuru.

Peperangan di Asia Barat dan Afrika Utara ini mempunyai susur-galurnya daripada zaman silam. Tetapi bagi memudahkan perhatian, cuba lihat keadaan rantau itu daripada sejak Perang Dunia Kedua dan bandingkan dengan Asia Tenggara.

Dalam Perang Dunia Kedua, kesan kepada Afrika Utara adalah peperangan di Libya dan Maghribi apabila tentera Jerman dan Itali menakluk kedua-dua negara tetapi kemudian dipatahkan oleh Britain. Di Asia Tenggara pula, hampir keseluruhannya dikuasai Jepun.

Di penghujung Perang Dunia Kedua, Palestin, Iraq, Syria dan Lebanon di bawah mandat Britain dan Perancis. Sementara Sudan, Yaman Selatan dan beberapa emiriah di Semenanjung Arab adalah sebahagian daripada Empayar British. Di Asia Tenggara, negeri-negeri umat Islam berada di bawah penjajahan Belanda dan British.

Apabila proses kemerdekaan berlaku, Palestin terbahagi dua dengan sebahagiannya menjadi Israel. Sementara negara-negara Arab yang lain dapat merdeka tetapi diperintah secara autoritarian, sama ada berbentuk monarki atau republik. Ada yang pada mulanya monarki seperti Libya, Mesir, Iraq dan Syria, tetapi kemudiannya menjadi republik. Tetapi tetap autoritarian.

Di Asia Tenggara, Indonesia dan Malaya pada awal kemerdekaannya melaksanakan demokrasi. Walaupun kemudian Indonesia menjadi autoritarian semasa Suharto tetapi akhirnya demokrasinya dipulihkan. Amalan demokrasi mengelak perebutan kuasa secara bersenjata dan berdarah.

Tetapi tidak di Afrika Utara dan Asia Barat. Banyak negara umat Islam diperintah secara autokratik dan akhirnya berlaku pemberontakan dan peperangan yang antaranya tidak dapat dilihat penghujungnya.

Maka rakyat Malaysia beruntung bahawa sistem demokrasinya yang berjalan sejak tahun 1957 telah melahirkan kerajaan yang melaksanakan program pembangunan. Sebaliknya di beberapa negara Asia Barat, kekayaan minyak tidak dapat memberikan demokrasi, perdamaian dan pembangunan. Negara-negara seperti Libya dan Iraq yang kaya minyak tetapi manfaatnya tidak sampai pada rakyatnya secara demokratik.

Ketika banyak negara Asia Barat dilanda peperangan pada Ramadan ini, rakyat di Malaysia bukan saja boleh beribadah secara aman dan serba ada tetapi mampu juga menyertai pesta demokrasi di dua kawasan pilihan raya kecil.

Apa yang dapat mengekalkan keamanan dan melaksanakan pembangunan di negara ini ialah sikap para pemimpin politiknya dan rakyat umumnya. Apabila ada penghormatan pada demokrasi dengan pematuhan terhadap undang-undang, secara mengamalkan kesopanan serta kesusilaan, maka rakyat dapat hidup dengan aman, teratur, sekali gus memudahkan ibadat bulan Ramadan, iaitu melebihi berpuasa.

Apabila sesama kumpulan rakyat negara ini menahan diri daripada bertelagah yang boleh mendatangkan kekacauan dan pertumpahan darah, maka tidak ada sebab kuasa asing perlu campur tangan hingga membawa kepada peperangan lebih besar.

Syria merupakan contoh apabila pemerintahnya bersifat autoritarian hingga membawa kepada kebangkitan Arab Spring, dengan sokongan kuasa asing iaitu Amerika Syarikat, yang melarat kepada pemberontakan. Hingga akhirnya masuk pihak asing lain yang kejam iaitu Islamic State dan kemudian turut mengheret negara lain iaitu Iran, Arab Saudi, Turki, dan Rusia. Bertambahlah kehancuran Syria yang pada asalnya merupakan benteng menghalang kemaraan Israel ke atas dunia Arab. - Utusan Malaysia Rencana 19 Jun 2016 6:00 PM

Tags: al-quran, malaysia, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “al-quran” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments