mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Berterawih sambil telaah pelajaran

SEPERTIMANA kita ketahui belajar adalah tuntutan agama. ALLAH SWT berfi rman: "ALLAH meninggikan darjat orang yang beriman dalam kalangan kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa darjat." (Surah Al-Mujadalah: 11)

Konsep ilmu dalam Islam pula merujuk kepada hakikat ALLAH sebagai pemilik mutlak ilmu.

Manusia hanya diberikan sedikit sahaja ilmu. Namun begitu ilmu yang sedikit bermakna di sisi ALLAH jika digunakan sebaik mungkin sehingga membawa kepada keimanan yang kukuh terhadap ALLAH serta mengikut perintah dan menjauhi larangan-Nya.

Ilmu mesti dipelajari dan dikembangkan berdasarkan asas tauhid dan disertakan integrasi iman, kemanfaatan ilmu, amalan yang soleh dan akhlak yang mulia.

Tarawih pula adalah bahagian dari solat nafi lah (tathawwu'). Mengerjakannya disunnahkan secara berjemaah pada Ramadan, dan sunnah muakkad.

Disebut tarawih, kerana setiap selesai dari empat rakaat, jemaah duduk untuk istirahat.

Berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah RA: "Barang siapa melakukan qiam (lail) pada bulan Ramadan, kerana iman dan mencari pahala, maka diampuni untuknya apa yang telah lalu dari dosanya."

Maksud qiam Ramadan secara khusus, menurut Imam Nawawi adalah solat tarawih. Hadis ini memberitahu solat tarawih itu boleh mendatangkan maghfi rah dan boleh menggugurkan semua dosa, tetapi dengan syarat bermotifkan iman, membenarkan pahala dijanjikan ALLAH dan mencari pahala tersebut dari ALLAH. Bukan kerana riyak atau sekadar adat kebiasaan.

Terawih penghalang belajar?

Ramadan ini, mahasiswa universiti bertungkus-lumus menghadapi peperiksaan akhir. Mahasiswa beranggapan apabila menunaikan solat tarawih menjadikan tidak cukup masa untuk belajar.

Betulkah situasi ini? Secara peribadi, penulis beranggapan situasi ini tidak benar sama sekali kerana ia tidak boleh dijadikan alasan. Sebelum ini mereka tidak belajarkah? Alasan itu hanya digunakan mereka yang belajar pada saat-saat akhir sahaja, tidak kepada mereka yang bersedia dari awal lagi.

Dalam bulan Ramadan terdapat padanya kerahmatan dan kemuliaan, ia adalah satu peluang untuk kita memberikan tumpuan hanya kepada ibadah dan pelajaran. Pada bulan ini, kita tidak disibukkan dengan persiapan untuk makan dan minum seharian melainkan hanya waktu berbuka sahaja.

Peruntukan masa untuk bertarawih selama dua jam berbanding seharian belajar sepatutnya tidak dijadikan alasan untuk mengatakan tarawih menghalang waktu untuk belajar.

Berdasarkan pengalaman ramai penuntut, biasanya penuntut yang berjaga lewat malam belajar sampai jam 2 atau 3 pagi jarang menjadi pelajar terbaik, yang gagal mungkin ramai.

Kebiasaannya yang jadi pelajar terbaik adalah yang bangun dan tidur awal.

Sama ada anda pelajar atau bukan pelajar, jam 4 hingga 6 pagi adalah waktu terbaik untuk beribadah, munajat kepada ALLAH, berdoa dan mengerjakan solat sunat.

Waktu itu terbaik untuk membaca al-Quran dan belajar ilmu ALLAH. Pokok pangkalnya, ia bergantung kepada pengurusan masa pelajar itu sendiri untuk mengurus waktu antara ibadah dan pelajaran.

Mahasiswa perlu bijak mengambil peluang dan keberkatan dalam bulan yang mulia ini untuk menghidupkan Ramadan di samping menumpukan perhatian kepada pelajaran.

Kampus Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) di Nilai, Negeri Sembilan dihidupkan roh Ramadan dan diimarahkan padanya dengan pelbagai aktiviti dan program kerohanian.

Antaranya solat tarawih berjemaah di setiap kolej kediaman. Imam, bilal dalam kalangan penuntut juga.

Bahkan ada penuntut yang menjadi imam di surau dan masjid sekitar Nilai.

Mereka bertarawih tetapi masih cemerlang dalam peperiksaan.

Tags: pembelajaran, tarawikh
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments