mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tiada alasan gugur zakat

Bilakah seorang itu wajib mengeluarkan zakat, adakah perlu berstatus kaya terlebih dahulu? Kekayaan atau harta bagaimanakah yang wajib dizakatkan?

Jawapan


Tidak dinafikan, ramai dalam kalangan umat Islam berfikiran sedemikian dengan andaian yang bukan-bukan, contohnya pendapatan mereka kecil lalu mengambil keputusan untuk tidak menaksirkan zakat.

Sepatutnya mereka perlu terlebih dahulu menilai kedudukan diri dan harta sebelum membuat sesuatu keputusan. Allah SWT mengingatkan: “Maka bertanyalah kamu kepada ahlinya (orang yang alim atau berpengetahuan dalam sesuatu bidang) andai kamu tidak mengetahui (akan keadaan sesuatu perkara itu).” (al-Anbiya: 7 dan an-Nahl: 43)

Perlu membuat tafsiran harta, gaji untuk buat keputusan

PARAS minimum harta yang wajib dizakatkan adalah disandarkan kepada nilai 85 gram emas pada harga semasa. GAMBAR HIASAN -

Perkara tersebut adalah enam syarat asas wajib zakat iaitu apabila ada pada diri seseorang itu maka dia wajib mengeluarkan zakat tanpa mengira sama ada lelaki atau wanita, masih kecil atau sudah tua, gila atau berakal.

Kedua, harta bagaimanakah yang wajib dizakatkan? Seorang yang mempunyai harta secara sempurna milik perlu berhati-hati. Ini berkemungkinan dia sudah cukup syarat wajib untuk menunaikan zakat.

Ini kerana, definisi kekayaan dalam Islam adalah apabila harta dimiliki sempurna milik dan berada di atas paras nisab. Nisab bermakna, paras minimum harta wajib zakat yang disandarkan kepada nilai 85 gram emas pada harga semasa. Nisab zakat boleh turun dan naik, bergantung kepada harga emas dalam pasaran.

Nilai 85 gram emas itu bukanlah terlalu tinggi, julat buat masa ini (tahun 2016) iaitu antara RM13,000 hingga RM16,000 sahaja. Jika kita mempunyai pendapatan tahunan melebihi RM13,000, kita mungkin sudah wajib mengeluarkan zakat pendapatan.

Maka, jalan terbaik ialah dengan meminta pihak amil zakat menaksirkan zakat pendapatan kita. Ini kerana, dalam taksiran zakat sudah ada kaedah pengiraan yang mungkin kita sendiri kurang mahir.

Jika ditakdirkan selepas ditolak penggunaan dan harta kita masih di atas paras nisab, maka jelaslah bahawa kita wajib mengeluarkan zakat, walaupun hanya RM1 atau 50 sen.


HARTA YANG WAJIB DIKELUARKAN ZAKAT

Wajar juga kita ketahui bahawa Islam menggariskan hanya harta tertentu wajib dikeluarkan zakat dan harta-harta yang tidak termasuk dalam senarai harta zakat, tidak wajib dizakatkan. Namun begitu, jika ia diniatkan dengan niat tertentu, maka harta yang asalnya tidak wajib zakat akan menjadi wajib zakat.

Satu contoh mudah. Apabila dikatakan zakat ternakan, maka hanya haiwan ternakan yang disebut sebagai ‘al-An’am’ sahaja yang diwajibkan zakat.

Maka, lembu, kambing, kerbau, biri-biri, kibas atau unta, adalah dikira sebagai haiwan al-An’am. Selain daripadanya tidak dikira haiwan ternakan seperti rusa, kijang, seladang dan begitu juga ayam, itik, angsa, arnab dan sebagainya.

Bagaimana halnya jika ada yang bertanya, bukankah burung unta juga mendatangkan hasil lumayan, begitu juga rusa dan sebagainya? Kenapakah ia tidak dikenakan zakat seperti unta?

Hakikatnya, rusa dan burung unta itu bukanlah haiwan ternak al-An’am. Memang ia mahal, tetapi kakinya dua dan tidak diternak secara jinak sejak zaman dahulu. Maka, biar pun ia diternak ribuan ekor tetapi tidak dikenakan zakat ternakan. Namun, adakah sudah terlepas kewajipan zakat itu?

Di sini kita perlu melihat keadaannya, sekiranya rusa atau burung unta itu diternak secara komersial, maka ia wajib dizakatkan atas nama zakat perniagaan kerana pemiliknya meniatkan untuk menjualnya sebagai ‘barangan’ atau komoditi.

Jika diternak suka-suka dan wujud permintaan misalnya disewa untuk tujuan pameran, persembahan atau dijual kepada orang yang berminat, maka ia masih wajib dikenakan zakat pendapatan kepada pemiliknya.

Oleh itu, dalam konteks dunia moden hari ini perkembangan harta dan kekayaan sebenarnya terlalu pantas, justeru kita wajib menyesuaikan diri dengan pelbagai kekayaan baharu itu, biar pun zahirnya dilihat seakan-akan tidak dikenakan zakat.

-
Tags: zakat
Subscribe

Posts from This Journal “zakat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments