mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Sambutan kemerdekaan menyatukan umat, Membudayakan usrah dalam masyarakat

Membudayakan usrah dalam masyarakat

PENDEKATAN secara usrah bukanlah suatu yang asing di Malaysia. Usrah yang berasal daripada perkataan Arab bererti keluarga adalah hasil usaha gerakan dakwah bagi meningkatkan lagi kefahaman Islam khususnya dalam kalangan masyarakat Islam negara ini.

Sejarah menunjukkan kaedah usrah ini telah dimulakan oleh Rasulullah SAW dalam menjayakan misi dakwah baginda kepada umat ketika itu.

Hari ini kita dapat lihat bagaimana suburnya usrah ini dihidupkan di pelbagai peringkat. Contohnya di sekolah-sekolah terutamanya sekolah agama dan juga di institusi pengajian tinggi. Malah di era kini usrah juga diadakan dalam media sosial.

Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm) turut mempelopori kaedah usrah dalam memberikan kefahaman tentang Islam melalui segmennya Usrah Nurani yang diadakan setiap petang Jumaat. - Muhamad Ammar Abdul Mutalib Utusan Malaysia Rencana Agama 30 Ogos 2016 6:27 PM


Sambutan kemerdekaan menyatukan umat

KITA menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos setiap tahun setelah British secara rasminya menyerahkan tampuk pemerintahan Tanah Melayu kepada rakyat tempatan pada 31 Ogos 1957. Sebagai masyarakat pasca merdeka dan bebas daripada penjajahan kuasa asing, kita menyambut hari berkenaan dengan tujuan mengenang kembali jasa tokoh-tokoh yang telah berjuang untuk memerdekakan tanah air.

Tokoh-tokoh ini seperti negarawan ulung Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, seorang tokoh yang berjaya mendapatkan kemerdekaan negara melalui meja rundingan tanpa penumpahan darah, Mat Kilau, seorang pahlawan Melayu terkenal daripada Jerantut Pahang yang disegani kerana perjuangannya menentang British, Tok Janggut iaitu seorang tokoh agama dan pejuang dari Kelantan yang disegani khalayak ramai dan lain-lain tokoh lagi.

Tanpa menafikan pengorbanan bangsa lain dalam menentang pencerobohan dan penjajahan asing Siam, Portugis, Belanda, Inggeris, Jepun dan komunis ke atas Tanah Melayu, sejarah menyaksikan bahawa mereka yang gugur dan berjuang melawan penjajah kebanyakannya orang Melayu. Tokoh-tokoh ini sanggup menggadai nyawa demi sebuah kemerdekaan. Perjuangan mereka menempuhi liku-liku kesusahan, perit dan penuh dengan pengorbanan.

Sebagai masyarakat pasca merdeka, kita menikmati hasil perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan ini. Kita akhirnya hidup tanpa dijajah dalam sebuah negara berdaulat lagi merdeka.

Walaupun begitu, da­lam kemajuan dunia mo­den tanpa sempadan, ma­syarakat harus ingat bahawa erti penjajahan tidak lagi terhad kepada penjajahan berbentuk geografi semata-mata. Bahkan kini wujud penjajahan dalam pelbagai bentuk. Penjajahan mo­den termasuk dalam aspek pemikiran, ekonomi, politik dan juga sosial yang membawa kepada perpecahan umat. Pihak berkepentingan sentiasa mencari peluang untuk melihat kehancuran umat dan masyarakat. Mereka akan melakukan apa sahaja dalam misi dan visi penjajahan berbentuk moden ini. Salah satunya adalah melalui perpecahan umat Islam.

Perpecahan dan pergeseran sesama umat adalah antara faktor utama membawa kepada kelemahan dan kemunduran mereka. Faktor perpecahan ini boleh menyebabkan umat menjadi terjajah semula secara langsung atau pun tidak. Ini kerana dengan faktor ketidakmuafakatan sesama umat, maka mereka akan menjadi lemah dan tidak ada kuasa dominan dalam masyarakat. Pihak berkepentingan lain akan mudah mengambil kesempatan untuk menguasai dan mengambil peluang. Kepimpinan masyarakat akhirnya boleh tergadai di tangan pihak lain.

Kejadian yang berlaku di luar negara khasnya di tanah Arab patut menjadi teladan yang besar kepada masyarakat kita. Sebagai contoh, Iraq menjadi huru-hara akibat perselisihan di antara golongan Syiah dan Sunni serta pelbagai puak lagi. Faktor ini mendorong campur tangan kuasa asing atas alasan tertentu. Begitu juga di Syria, pergolakan masih berlaku sesama umat Islam di sana. Ini disebabkan perbezaan ideologi dan demi menjaga kepentingan puak masing-masing. Umat Islam di Palestin turut berpecah kepada kalangan penyokong Hamas dan Fatah.

Sehingga sekarang, kehidupan umat Islam di negara-negara ini masih terjajah dalam pelbagai bentuk. Segala-galanya disekat termasuklah amalan agama dan rutin kehidupan harian. Aktiviti ekonomi, pertanian dan sosial menjadi terhad.

Perpecahan yang berlaku dalam kalangan umat Islam pada kebanyakan kes berpunca daripada pergese­ran dalam kalangan mereka sendiri. Ini disebabkan pelbagai faktor khasnya dalam isu cabang dan ranting. Disebabkan isu-isu yang kecil ini, umat Islam hidup sesama mereka bagai kucing dengan anjing yang bergaduh dari semasa ke semasa.

Perbuatan negatif ini perlu dielakkan dalam kalangan umat di tanah air. Perbalahan dan perselisihan yang berlaku dalam kalangan kita tidak kira dalam politik, agama dan lain-lain jika dibiarkan berlarutan akan memberi kesan buruk kepada maslahah umat dan ­generasi masa depan khasnya, serta masyarakat keseluruhan amnya. Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi dalam ucapannya bertajuk “ Kepimpinan Sesebuah Negara Melalui Kekuatan Bangsanya” di Putrajaya baru-baru ini turut berkata sikap terlalu fanatik terhadap parti tertentu yang mewujudkan perpecahan dan permusuhan, sekali gus menyebabkan umat Melayu dan Islam yang dominan di negara ini menjadi lemah.

Jalan terbaik adalah umat Islam perlu mencari titik perpaduan dan kesatuan dalam kalangan mereka. Perpaduan dan kesatuan membawa erti menjadi satu, kukuh dan utuh bermuafakat dan berunding dengan bersungguh-sungguh. Apabila mereka berada di landasan yang sama maka keseluruhan masyarakat juga turut berada di landasan yang baik dan dapat hidup sejahtera.

Kesatuan umat dapat dibentuk apabila mereka kembali berpegang kepada ajaran Islam yang mementin­gkan kesatuan dan jemaah. Dalam konteks ini Saidina Omar al-Khattab r.a. pernah berkata: “Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, bila kita mencari kemuliaan selain daripada Islam, maka kita akan dihina oleh Allah”.

Kita perlu menghayati perjuangan tokoh kemerdekaan dahulu yang tidak lari daripada prinsip hidup beragama. Jati diri hidup mereka terbina ber­asaskan nilai Islam. Kekuatan rohani ini akhirnya dapat membawa kesatuan yang memerdekakan mereka daripada segala bentuk penjajahan.

- Mohamad A’si M Ismail Utusan Malaysia Rencana 29 Ogos 2016 6:30 AM
Tags: merdeka, umat, usrah
Subscribe

Posts from This Journal “usrah” Tag

 • Usrah IM eratkan silaturahim

  IMPAK yang dicetuskan oleh program Imam Muda (IM) di saluran Astro Oasis selama tiga musim bermula 2010 itu cukup signifikan kepada gerakan dakwah…

 • Penyelewengan dalam usrah

  SYAITAN itu tidak pernah memungkiri janji atau berputus asa untuk memesongkan umat Islam ke jalan yang salah. Tekad syaitan ini seharusnya…

 • Selebriti sebagai daie

  MENUNTUT ilmu adalah sesuatu yang harus bagi setiap umat Islam, tanpa mengira jantina dan umur. Ini kerana ilmu pengetahuan, sama ada ilmu duniawi…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments