mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Memahami Aidiladha

KETIKA ini jutaan umat Islam berhimpun di Tanah Suci Mekah. Syukur kepada Allah SWT untuk mereka yang berpeluang menunaikan ibadah haji, menjadi tetamu Allah dan semoga dikurniakan kesihatan serta dipermudahkan segala urusan seterusnya memperoleh haji mabrur.

Bagi yang masih belum tertunai hajat tersebut, bersabarlah. Teruskan komitmen dan niat mengerjakan ibadah haji di samping menjaga kesihatan, bersabar serta berdoa kepada Allah SWT. Insya-Allah. Bagi individu yang tidak menunaikan ibadah haji, masih berpeluang mendapat kelebihan bulan Zulhijah terutama disunatkan berpuasa pada Hari Arafah (9 Zulhijah). Nabi SAW bersabda mafhumnya :

“Ketika puasa pada hari Arafah, aku berharap Allah SWT akan mengampunkan dosa-dosa setahun yang lepas dan dosa-dosa setahun yang akan datang,” - Riwayat Muslim.

Manfaatkannya untuk peroleh ganjaran Allah

SEBAIK-BAIK doa adalah pada hari Arafah. - GAMBAR HIASAN

Dianjurkan untuk berzikir dan berdoa pada hari tersebut. Sabda Rasulullah SAW: “Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah, sebaik-baik ucapan yang diucapkan olehku dan nabi-nabi sebelumku adalah: Tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Esa dan tiada sebarang syirik (sekutu) bagi-Nya, bagi-Nya segala penguasaan dan pujian, Dialah yang berkuasa bagi setiap sesuatu,”- Riwayat Tirmizi.

Aidiladha perayaan istimewa selain Aidilfitri, disambut pada 10,11,12 dan 13 Zulhijah. Bermula dengan takbir pada malam 10 Zulhijah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha pada pagi 10 Zulhijah dan dilangsungkan ibadah korban pada 10, 11, 12 atau 13 Zulhijah. Sambutan Aidiladha dalam kalangan masyarakat Arab di Timur Tengah lebih meriah berbanding sambutan Aidilfitri.

Aidiladha hari istimewa memperingati perjuangan Nabi Ibrahim a.s., isterinya Siti Hajar dan putera mereka, Nabi Ismail a.s. menghadapi ujian besar dalam mematuhi perintah Allah SWT. Ia turut merujuk kepada kemuncak ibadah haji iaitu wukuf di Padang Arafah. Wukuf di padang Arafah ini dilakukan kerana diyakini tempat pertemuan semula Nabi Adam a.s. dan isterinya, Hawa setelah diturunkan dari syurga. Setelah memohon keampunan dan bertaubat, akhirnya Allah SWT menerima taubat dan dosa mereka diampunkan di Padang Arafah.

Di Arafah peluang terbaik menumpukan sepenuh perhatian beribadah kepada Allah SWT. Jemaah haji semestinya tidak melepaskan peluang membaca al-Quran, berwirid, berzikir, solat sunat dan berdoa. Memohon keampunan Allah dan berharap mendapat haji mabrur. Hari wukuf dianggap hari paling mencabar menguji daya ketahanan jemaah sama ada dari mental, fizikal atau spiritual. Suasana panas terik membayangkan perhimpunan yang lebih besar, lebih panas dan lebih padat di Padang Mahsyar. Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Allah berfirman kepada para malaikat : Lihatlah hamba-hamba Ku! Mereka datang kepada-Ku dengan rambut kusut dan berdebu, mengharapkan rahmat-Ku. Aku bersaksi kepadamu bahawa Aku mengampunkan mereka,”- Riwayat Ahmad dan Tabrani.

PELENGKAP 
RUKUN ISLAM

Ibadat haji pelengkap rukun Islam selepas syahadat, solat fardu lima waktu, puasa Ramadan dan menunaikan zakat. Haji wajib sekali seumur hidup bagi mereka yang mampu melaksanakannya. Ibadah haji bukan sekadar ibadah pelancongan ke Baitullah. Ia merupakan ibadah mencapai keredaan Allah SWT.

Ibadah haji menuntut keikhlasan dan pengorbanan jiwa raga mahupun harta benda, menuntut kesatuan umat dan saling berinteraksi dalam kesatuan Muslimin yang teguh.

Nikmat ukhuwah ini hanya boleh dirasai oleh mereka yang ikhlas mengerjakan ibadah haji dan faham dengan jelas ibadah dalam Islam. Mereka yang ingin menyempurnakan agama dengan menunaikan ibadah haji, wajib berusaha mencari harta membiayai perjalanan ke Tanah Suci.

Usaha paling minimum ialah sehingga mempunyai lebihan wang untuk keperluan diri dan tanggungan setelah ditunaikan ibadah haji. Ibadah haji mendorong umat Islam berusaha bagi menjamin kebahagiaan hidup dan keselesaan menjalani ibadah dengan sempurna.

Hukum melaksanakan ibadah korban adalah sunat muakkad bagi individu yang berkemampuan sebagai mensyukuri nikmat dan mengharapkan keampunan Allah SWT. Ia membolehkan mereka yang berkemampuan berkongsi rezeki dengan golongan yang kurang berkemampuan.

Paling afdal bersedekah semuanya kecuali beberapa ketul atau suapan yang berpatutan dimakan oleh orang yang berkorban untuk mengambil berkat seperti sebahagian hati kerana ia sunat dimakan. Amalan ini pernah dilakukan oleh Nabi SAW ketika baginda melakukan korban.

Mengutamakan pembahagian daging korban kepada fakir miskin, anak yatim dan jiran tetangga agar dapat disemai ikatan kasih sayang dan ukhuwah antara mereka yang kekurangan di samping meningkatkan rasa keprihatinan dan persahabatan terhadap kebajikan sesama insan.

Meraikan Aidiladha, umat Islam yang tidak mengerjakan haji disunatkan menghidupkan malam 10 Zulhijah dengan :


 • Membaca al-Quran,

 • Qiyamullail dan bertahajjud

 • Bertaubat memohon keampunan

 • Berzikir mengagungkan Allah SWT yang memberikan nikmat dalam kehidupan.

 • Pada pagi 10 Zulhijah, disunatkan :

 • Mandi sunat Aidiladha.

 • Memakai pakaian baharu, bersih, wangian

 • Menjamah jamuan selepas selesai solat sunat Aidiladha.

 • Menggunakan jalan berbeza pergi dan pulang dari masjid, lebih afdal berjalan kaki jika masjid tidak terlalu jauh.

 • Bertakbir, tahmid dan tahlil bermula dari malam 10 Zulhijah hingga terbenam matahari 13 Zulhijah.

 • Mendirikan solat sunat Aidiladha dan mendengar khutbah dengan penuh penghayatan.

Melakukan ibadah korban menyembelih haiwan ternakan seperti unta, lembu, kerbau, biri-biri atau kambing bermula 10 Zulhijah dan hari Tasyrik (11 - 13 Zulhijah). Nabi Muhammad SAW bersabda mafhumnya :

“Tiada sesuatu amalan anak Adam di Hari Nahar (Hari Raya Aidiladha) yang lebih disukai Allah selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada Hari Kiamat (sebagai saksi) dengan cukup segala tubuh anggota, cukup bulunya, tanduknya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak pada suatu tempat di sisi Allah SWT sebelum mengalir ke tanah, kerana itu berbahagialah dirimu dengannya,”- Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim.


 • Menurut pandangan 
ulama mazhab Shafie pembahagian daging korban dilakukan :

 • 1/3 dimakan oleh pihak yang berkorban dan ahli keluarga.

 • 1/3 disedekahkan kepada fakir dan miskin.

 • 1/3 dihadiahkan kepada sahabat handai termasuk orang kaya atau jiran-jiran.

Tags: aidiladha, haji
Subscribe

Posts from This Journal “aidiladha” Tag

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments