mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: “Ibadah Korban; Syiar Allah Yang Penuh Pengajaran ”

Petikan Khutbah Jumaat 09 Septermber 2016: JAIS

“Ibadah Korban; Syiar Allah Yang Penuh Pengajaran ”

Tanggal 10 Zulhijjah akan menjelma lagi. Hanya tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut Idul Adha yang penuh dengan keberkatan.

jais.jpgPada hari tersebut ummat Islam diperintahkan supaya mengagungkan syiar Allah SWT. Bagi ummat Islam yang berada di Mekah al-Mukarramah mereka akan sibuk menyempurnakan Ibadah Haji, rukun Islam yang kelima. Manakala ummat Islam yang lainnya, mereka disyariatkan supaya menunaikan solat Idul Adha dan melaksanakan Ibadah Korban.

Korban adalah satu ibadah yang dilaksanakan pada Idul Adha. Idul Adha itu juga bermaksud menyembelih binatang ternakan seperti kambing, lembu, unta, atau seumpamanya dengan syarat-syarat tertentu yang bertujuan untuk bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah. Menyembelih qurban merupakan satu amalan yang sangat dicintai oleh Allah SWT untuk dilaksanakan pada hari raya Idul Adha dan hari-hari tasyriq.

Imam at-Tirmizi meriwayatkan daripada Saidatina 'Aisyah RAnha bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud; “Tidak ada suatu amalan pun yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Korban, lebih dicintai oleh Allah selain dari menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan korban itu kelak di hari Kiamat akan datang beserta tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah korban itu jatuh ke tanah, pahala korbannya telah diterima di sisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan pahala korban itu”.

Oleh kerana itu, sesiapa yang berkemampuan hendaklah ia melaksanakan ibadah korban, sekurang-kurangnya satu bahagian korban bagi setiap keluarga. Hukum perlaksanaannya adalah sunat muakkad, iaitu suatu sunnah yang sangat dituntut oleh Islam.

Nabi SAW juga telah memberi peringatan kepada orang-orang yang berkemampuan supaya melakukan ibadah tersebut. Imam Ahmad meriwayatkan sebuah hadis daripada Abu Hurairah RAnhu bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang mempunyai kemampuan untuk berqurban, tapi ia tidak mahu berkorban, maka janganlah ia mendekati musalla (tempat solat) kami”.

Muslimin yang dirahmati Allah sekalian, Bagi sesiapa yang telah berniat untuk melakukan ibadah korban pada tahun ini, mereka disunatkan supaya tidak memotong rambut dan kuku mulai 1 Zulhijjah sehingga selesai sembelihan qurban dilaksanakan dan mereka juga disarankan supaya menyembelihnya sendiri atau menyaksikan penyembelihannya.

Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis daripada Ummu Salamah RAnha bahawa Nabi SAW bersabda, “Jika kamu telah menyaksikan anak bulan Zulhijjah dan kamu ingin berkorban, maka hendaklah orang yang ingin berkorban itu tidak memotong rambut dan kukunya”.

Ibadah korban juga mengajar kita bahawa sesuatu amalan yang diterima oleh Allah SWT ialah amalan yang menepati ajaran Nabi Muhammad SAW. Dalam penyembelihan korban ada cara atau ketentuan yang mesti dipenuhi.

Binatang yang hendak dikorban mestilah sihat, tidak cacat, cukup umur. Waktu penyembelihannya juga hendaklah dilakukan setelah solat Idul Adha selesai. Imam al-Baihaqi meriwayatkan hadis daripada Al Barra’ bin ‘Azib RAnhu bahawa Nabi SAW bersabda,
“Sesiapa yang solat seperti solat kami dan menyembelih korban seperti korban kami, maka ia telah mendapatkan pahala korban. Sesiapa yang menyembelih korban sebelum solat Idul Adha, maka itu hanyalah seperti sembelihan yang ada sebelum solat dan ia tidak dikira sebagai korban”.

Begitu juga pengagihan daging qurban, ia hendaklah diagihkan secara percuma dari daging yang belum dimasak. Bahkan kulitnya tidak boleh dijual atau diberi sebagai upah kepada pekerja sembelihan.

Jika ketentuan di atas dilanggar maka sembelihan tersebut tidak menjadi ibadah qurban seperti yang disyariatkan. Setelah sembelihan korban selesai, 1/3 bahagian bolehlah diambil oleh orang yang berkorban kecuali korban nazar. 1/3 bahagian lagi kepada golongan fakir miskin dan baki 1/3 lagi bolehlah diagih-agihkan kepada jiran tetangga sebagai sedekah atau hadiah supaya sama-sama dapat merasai dan mensyukuri sebahagian dari nikmat kurniaan Allah SWT.

Hadirin yang berbahagia sekalian, Sesungguhnya terdapat banyak faedah dan pelajaran yang dapat diambil dan dihayati oleh ummat Islam di sebalik pensyariatan ibadah korban ini.

Antaranya, ibadah korban mengajar kita tentang pentingnya ikhlas dalam amalan. Dengan keikhlasan dan ketakwaan yang sebenar, maka keredhaan Allah SWT dapat dicapai.

Penyembelihan korban dan pengagihan dagingnya semata-mata bukanlah menjadi matlamat utama, sebaliknya keikhlasan yang tulus ketika berkorban itulah yang dikehendaki oleh Allah SWT.

Firman Allah SWT dalam surah al-Hajj ayat 37;“Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan taqwa dari kamu...”.

Muslimin yang dirahmati Allah sekalian, Pengajaran yang lain yang dapat dihayati dari ibadah korban ialah penyemaian sifat berkorban dan berinfaq harta kesayangan semata-mata kerana Allah SWT.

Dalam ibadah korban kita diperintahkan supaya mengorbankan binatang ternakan yang terbaik dan disayangi. Manakala dagingnya pula tidak boleh dijual, tetapi hendaklah diagihkan secara percuma sebagai infaq pada jalan Allah SWT.

Hal ini amat menguji keimanan kita, kerana naluri seorang manusia itu adalah sangat cintakan pada harta. Ingatlah, harta yang diinfaqkan pada jalan kebaikan dan ketaatan, semakin banyak ia dikeluarkan akan semakin bertambah keberkatannya. Sebab itu kita dapati tiada seorangpun yang berkorban hartanya untuk ibadah korban, hidupnya menjadi papa dan miskin. Ingatlah janji-janji Allah SWT melalui firman-Nya dalam surah Saba’ ayat 39, …dan apa sahaja yang kamu dermakan, maka Allah akan menggantinya; dan Dialah jua sebaik-baik Pemberi rezeki”.

Bagi mengakhiri khutbah pada hari ini marilah kita memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

1. Umat Islam hendaklah menghayati dan meyakini bahawa pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail AS adalah sebagai salah satu contoh pengorbanan yang ikhlas dalam mentauhidkan Allah SWT.

2. Umat Islam diseru supaya sama-sama berkorban demi memartabatkan syiar dan syariat Islam dalam kehidupan harian.

3. Umat Islam hendaklah sentiasa ikhlas dalam melaksanakan segala perintah Allah SWT untuk mendapat ganjaran dan keredhaan Allah SWT.

4. Umat Islam yang berkemampuan amat dituntut untuk melakukan ibadah korban sebagai tanda kesyukuran atas nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT.

“Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat). Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai tanda bersyukur). Sesungguhnya orang yang bencikan engkau, Dia lah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya). (al-Kautsar ; 1-3).
Tags: aidiladha, haji, khutbah, qurban
Subscribe

Posts from This Journal “aidiladha” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments