mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pilih untuk jadi ‘orang asing’

“APABILA kalian mengikuti jejak mereka, maka tiada keraguan terhadap apa yang mereka fahami. Tiada keraguan berhubung amalan mereka. Tiada keraguan terhadap apa yang mereka saksikan. Tiada keraguan berhubung komitmen mereka,” kata Khalid Yasin dalam satu kuliah Maghrib yang dimuat naik dalam media sosial.

Penceramah tersohor dari Amerika Syarikat itu kemudiannya bertanya kepada hadirin, siapakah golongan itu? Jawapannya adalah ‘orang asing’.

Merujuk kepada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, daripada Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda: “Islam pada mulanya asing, dan akan kembali asing seperti semula. Maka berbahagialah kiranya yang terasing.”

Beliau yang bermula sebagai seorang penganut Kristian, kemudian memeluk Islam sebelum menjadi seorang penceramah bebas yang bergiat aktif di United Kingdom itu berkata, semua orang mengetahui bahawa tiada individu yang paling dihormati dalam Bani Quraisy sebelum kedatangan Islam, mereka ialah Rasulullah SAW dan Abu Bakar As-Siddiq.

Namun apa yang berlaku selepas kedua-duanya membawa Islam sebagai cara hidup? Mereka berdua yang paling dihormati dalam kalangan Bani Quraisy itu kemudiannya menjadi ‘orang asing’ ekoran membawa dan menyebarkan dakwah Islam.

Begitu juga dengan Sayidina Umar Al-Khattab r.a., daripada seorang jaguh atau perwira dalam kalangan orang Quraisy, akhirnya dipandang sepi oleh kaumnya sendiri ekoran memilih Islam sebagai agama yang dianuti.

Umar adalah individu yang ingin membunuh Rasulullah SAW, namun pada hari beliau berniat untuk membunuh baginda, Allah SWT memberikan petunjuk, sekali gus pada saat itu juga, dia turut tergolong dalam kelompok ‘orang asing’.

“Kita perlu menjejaki langkah ‘orang asing’ tersebut. Kita..., Muslim adalah orang asing pada masa ini. Maka haruslah kita ‘berhubung’ dengan kumpulan orang asing pada masa lalu, iaitu golongan sahabat.

“Selain itu, kita juga mesti menghubungkan anak-anak kita kepada orang asing tersebut. Ini kerana orang asing itulah yang telah menyokong dan membangunkan agama Allah. Merekalah yang telah merintis agama ini. Mereka telah banyak berkorban demi agama,” katanya yang kini menetap di Manchester, England.

Jelas Khalid, biarpun tidak diterima oleh masyarakat kerana memilih jalan yang benar, namun perkara itu adalah sesuatu yang terbaik buatnya, meskipun terpaksa menjadi orang asing.

Tidak diterima rakan, hilang punca pendapatan atau dibuang daripada keluarga, semua itu merupakan ujian terhebat buat mereka yang bersedia untuk menjadi orang asing di dunia ini.

Malah ketika dilabelkan sebagai seorang yang ekstrem oleh golongan jumud tentang Islam, perkara itu bukannya satu kerugian tetapi satu anugerah terbaik daripada Ilahi.

“Bersyukurlah dan ucapkan Alhamdulillah. Berdoalah agar mereka juga akan memperoleh orang asing dalam kehidupan. Ini kerana orang asing adalah milik orang asing.

“Wahai seluruh umat Islam, kita seharusnya menginginkan untuk menjadi orang asing. Sudah semestinya kita ingin menjadi sebahagian daripadanya dan kembali kepada situasi keterasingan itu,” katanya.

Tambahnya, umat Islam juga harus sedar dan tidak mempedulikan apa yang dilakukan oleh orang kafir. Tidak peduli dengan apa yang mereka mahu lakukan dan upaya mereka untuk memadamkan cahaya Allah SWT.

Jelasnya, tidak mempedulikan apa yang keluar dari mulut mereka (orang kafir) termasuk melalui televisyen, filem, akhbar, buku dan radio.

“Apa pun yang mereka lakukan adalah untuk melawan Islam dengan pembohongan, penyimpangan dan fitnah. Ini kerana setiap yang dilakukan untuk menekan Islam, mereka tidak akan pernah berhasil melakukannya kerana Allah menyempurnakan cahaya-Nya, meskipun orang kafir tidak menyukainya.

“Allah SWT akan menyempurnakannya melalui kumpulan orang asing. Tugas kita hanyalah memohon kepada Allah agar kita semua dijadikan orang asing, selain berdoa agar puteri-puteri kita mencintai orang asing.

“Berdoa agar generasi kita yang mana lalai dan tersasar jauh untuk kembali kepada Allah serta bertaubat, seterusnya menjadi golongan orang asing. Bersolat bersama kumpulan orang asing. Semoga kemuliaan kembali kepada kita semua dan sehingga Islam akan kembali kepada kejayaan,” katanya. - Hisyamuddin Ayub Utusan Malaysia Rencana 17 September 2016 12:13 AM

Tags: islam, kafir
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments