mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Berikan Kebaikan Dapat Kebaikan

SYARAT utama untuk berjaya: Tinggalkan fikiran negatif dan berfikirlah secara positif. Orang yang berjaya langsung tidak membenarkan perkara yang negatif menguasai fikirannya. Dia hanya menggunakan mindanya untuk berfikir perkara yang positif sahaja. Bagaimanakah hendak berfikiran positif? Fikiran negatif atau positif itu datang dalam dua keadaan.

Pertama, fikiran yang terbentuk secara tiba-tiba yang dipengaruhi oleh faktor persekitaran (apa-apa yang dilihat di luar). Biasanya dalam situasi ini kita tidak dapat mengawal perasaan kita kalau hati kita goyah, mudah terpesona dengan perkara yang menyeronokkan, hingga kita lupa kepada sasaran kehidupan yang kita perlu gapai. Sedangkan orang yang hebat dia akan dapat mengawal mindanya. Apa yang berlaku di luar tidak penting tetapi yang penting apa yang berlaku di dalam. Apabila sakit, jaga hubungan dengan Allah walaupun sakit teruskan. Kita tidak boleh ubah apa yang tidak boleh ubah, jadi ubah cara kita melihat kejadian – “betulkan fikiran maka betullah kehidupan”.

Kedua, fikiran yang datang daripada pilihan kita. Iaitu kita pilih atau tapis perkara apa yang perlu dan patut kita fikirkan. Situasi ini membuatkan kita lebih berfokus dan tahu sasaran matlamat kita. Sebab itulah kualiti kehidupan kita bergantung kepada persepsi kita, dan kehidupan kita bergantung kepada makna yang kita beri kepada kehidupan.

Jom lakukan perubahan diri untuk mendapatkan empat hasil kehidupan yang positif. Pertama, untuk mendapatkan ketenangan, tingkatkan ketakwaan – “Orang tenang sentiasa menang”. Kebahagiaan mesti bermula daripada rumah tangga yang tenang. Kalau hendak tahu kejayaan di sebalik seorang lelaki yang bergelar suami, lihat siapa isterinya. Demikian jugalah bagi seorang wanita yang bergelar isteri, di sebalik kejayaannya ada sokongan suami di sisinya. Suaminya positif isterinya pun positif. Isteri yang bahagia dan ceria, suaminya bahagia dan ceria. Suami yang garang dan serius, isterinya murung dan pendiam. Suami yang takwa, isteri dan anak-anaknya hidup dalam tenang.

Kedua, untuk mendapatkan kebahagiaan, jaga silaturahim – “Bahagia dan membahagiakan”. Orang yang menyukakan orang akan disukai orang walau di mana pun dia berada. Orang yang menghargai akan dihargai. Orang yang menyayangi akan disayangi. Orang yang mengasihi akan dikasihi. Orang yang mencintai akan dicintai. Jom ubah diri kita daripada ingin “di” (disukai/disayangi/dikasihi/dicintai/dipuji/dihargai) kepada “me” (menyukakan/menyayangi/mengasihi/mencintai dan menghargai) dan berikan kasih sayang kepada semua makhluk.

Ketiga, untuk mendapatkan kesihatan, pilih pemakanan. – “Makan makanan sihat, bukan makan makanan sedap”. Kesihatan adalah menyeluruh. Apabila minda positif dan emosi juga positif badan kita akan sihat. Untuk sihat kena sentiasa melihat kebaikan. Keajaiban kesihatan akan membuatkan kita ringan beribadah kepada Allah SWT.

Keempat, untuk mendapatkan kekayaan, gigih dalam pekerjaan – “Duit alat meningkatkan ketakwaan”. Simpan duit untuk pergi haji, sejak dari awal kita bekerja dengan membuat potongan gaji. Hakikatnya dari segi tasawufnya pergi haji ini atas jemputan Allah SWT sebagai tetamu Allah. Sebab itulah banyak orang berhalangan untuk mendapat peluang menunaikan ibadah haji. Bentuk halangan itu pertama, ada orang ada duit tetapi tidak ada masa atau kesihatan tidak mengizinkan untuk menunaikan fardu haji. Kedua, ada orang dia sihat ada banyak masa tetapi, tidak ada duit pula untuk menjadi tetamu Allah di Tanah Suci. Ketiga, ada orang banyak masa tetapi, dia tidak ada duit atau kesihatannya tidak mengizinkan untuk mengerjakan haji.

Dalam kehidupan kita, biasa kita jumpa orang yang tidak mampu dari segi kewangan, tetapi tidak dia mendapat peluang menunaikan fardu haji di Tanah Suci Mekah, sebab kita pergi menunaikan haji dengan jemputan Allah. Yang penting niat, siapa yang berniat akan sesuatu kerana Allah dan bersungguh-sungguh berdoa, maka Allah akan tunaikan niat dan permintaannya.

Barakah

Banyak orang pergi menunaikan haji ketika usia sudah tua dan sudah tidak larat, sebab masa mudanya digunakan wang untuk kehidupan dan keperluan pengajian anak-anaknya. Jadi anak-anak apabila telah berjaya dan mempunyai pekerjaan yang baik, niatkan duit gaji kita simpan untuk ibu bapa pergi menunaikan haji. Tujuan untuk membahagiakan ibu bapa yang bersusah payah menyara pengajian kita, hingga kita berjaya menjawat jawatan yang tinggi dalam pekerjaan. Sebelum anak-anak pergi haji, biarlah ibu bapa kita dahulu yang pergi menunaikan fardu haji. Maka gunakanlah segala wang yang kita ada untuk terlebih dahulu membiayai ibu bapa menunaikan fardu haji (mula bekerja simpan duit untuk haji emak dan ayah mungkin RM200 dan untuk sendiri cukuplah RM50 sebulan).

Insya-Allah akan Allah gantikan untuk kita dengan rezeki yang lain, jika kita menggunakan wang kita untuk kebajikan dan kebahagiaan ibu bapa kita. Barakah, tiada orang yang berbakti kepada ibu bapa yang tidak bahagia. Penting bagi kita berbuat baik kepada ibu bapa yang Allah angkat darjat kita.

Bayangkan untuk berikan kebaikan dan dapat kebaikan. Jika kita tidak dapat seperti kita hendak, ubahlah cara kita melihat sesuatu: kalau dapat sesuatu perkara yang baik kita bersyukur. Jika kita dapat perkara yang kita tidak berkenan atau sangat tidak kita ingini atau layanan buruk daripada orang yang kita berbuat baik kepadanya, kita belajar daripada kesalahan orang itu. Belajar memahami erti kehidupan, serta bersyukur kerana kita tidak berperangai seburuk itu. Belajar daripada kesalahan orang dan bersyukur Allah tidak pilih kita membuat perangai buruk itu.

Tiga perkara yang perlu kita lakukan jika berlaku orang berbuat perkara yang buruk kepada kita. Pertama, bersyukur sebab kita tidak terpilih dan diizinkan Allah berbuat perkara yang buruk. Kedua, bersabar menangani kekasaran orang itu. Ketiga, mendoakan orang itu, “Ya Allah macam mana engkau memberi hidayah kepada aku supaya berbuat baik, maka Engkau berilah hidayah kepadanya supaya dia berbuat perkara yang baik”. Sentiasa mendoakan orang lain tanpa orang itu tahu kita mendoakannya.

Kita hendaklah menahan sabar, tidak mahu marah dan menghukum orang, sentiasa menghormati dan menghargai orang bukan dihormati dan dihargai orang, suka mendoakan orang sedangkan orang itu tidak tahu pun kita mendoakannya, malaikat akan mengaminkan dan segala doa kita untuk orang lain itu akan dapat balik kepada kita.

Jom buang semua penyakit hati dan sifat negatif serta gantikan dengan cinta kepada Allah untuk bahagia dunia dan akhirat. Semoga segala amalan kita mencari bekalan untuk kembali kepada Allah. Kalau kita tidak bahagia bermakna kita belum cukup tolong orang. Semakin banyak kebaikan yang kita boleh berikan, bermakna semakin banyak kebaikan yang akan dapat balik kepada kita. -Dr. Muhaya Muhamad Utusan Malaysia Rencana 18 September 2016 6:00 PM

Tags: baik, barakah, kebaikan
Subscribe

Posts from This Journal “kebaikan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments