mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

10 kultus paling bahaya

KEBANYAKAN kultus mempunyai ideologi, agenda atau kepercayaan yang bertentangan dengan norma agama dan kehidupan sehingga menjadikan mereka sangat bahaya.

Ini dapat dilihat menerusi tindakan mereka seperti melakukan keganasan, penculikan, vandalisme, ugutan, pembunuhan, eksploitasi dan bunuh diri beramai-ramai.

Sebahagian besar kultus adalah serpihan daripada agama dan menubuhkan ajaran sendiri kerana mempunyai ideologi yang berbeza. Malah, banyak pemimpin kultus mengaku sebagai Tuhan dan nabi.

Rencam minggu ini memaparkan 9 kultus paling popular dan berbahaya di dunia dengan melihat ideologi serta tindakan mereka.

Children of God

GERAKAN Children of God (COG) ditubuhkan oleh bekas paderi, David Brandt Berg di Huntington Beach, California, AS pada 1968. Dalam kalangan pengikutnya, Berg dikenali sebagai Moses David, Mo, King David, Dad dan Grandpa.

Kultus ini beberapa kali menukar namanya sebanyak dua kali iaitu kepada Family of Love pada 1978 dan "Family" pada 1987. Ideologi kultus ini banyak berkisar tentang seks. Oleh sebab itu, beliau menyeru ahlinya mengamalkan pelbagai bentuk hubungan seks termasuk bertukar pasangan, sumbang mahram, lesbian, onani dan seks dengan kanak-kanak. Malah, pengikut wanita muda dijadikan pelacur untuk menarik lelaki menyertai kultus tersebut.

Antara ideologi berkaitan seks kumpulan itu termasuk:


 • Tuhan sukakan seks sebab seks ialah cinta.

 • Syaitan bencikan seks sebab seks itu indah.

 • Seks dengan ibu kandung dibenarkan kerana itu adalah cara terbaik untuk anak belajar melakukan seks.

 • Boleh melakukan seks dengan kanak-kanak berusia 11 tahun kerana mereka boleh mengandung.

 • Melakukan seks dengan datuk sendiri adalah sesuatu yang hebat.

 • Setiap orang adalah berkahwin dengan setiap orang lain.

 • Gambar ahli kumpulan dalam keadaan bogel adalah penanda buku yang baik untuk Bible.

 • Menentang hubungan sejenis sesama lelaki (gay) tetapi menggalakkan seks sejenis sesama wanita (lesbian).

 • Melakukan onani membayangkan melakukan seks dengan Jesus (Nabi Isa). Apabila lelaki melakukan seks dengan Jesus, dia bukan lagi lelaki tetapi isteri Jesus. Jadi, ia dibenarkan kerana bukan hubungan gay.

Selain tentang seks, Berg percaya Perang Armageddon akan berlaku pada pertengahan 1980-an dan tentera perikatan Israel dan AS akan dikalahkan oleh Kesatuan Soviet, seorang pemimpin akan muncul dari Mesir dan menjadi diktator dunia pada 1986 dan pada 1989, pemimpin itu mendedahkan dirinya sebagai Dajjal dan meminta semua orang menyembahnya. Jesus akan kembali pada 1993 dan akan memerintah dunia selama 1,000 tahun dengan bantuan ahli COG. Namun, kesemua itu tidak berlaku.

Ku Klux Klan

KU Klux Klan (KKK) yang juga disebut sebagai Klan terkenal dengan jubah putih dan hud kepala berbentuk tajam serta pendirian mereka tentang kekuasaan orang kulit putih. Nama Ku Klux diambil daripada perkara Greek "kyklos" yang bermaksud bulatan. Klan pula berasal daripada perkataan Inggeris "clan" yang bermaksud keluarga.

Kumpulan tersebut yang merupakan secta agama dalam kalangan ekstremis Kristian, ditubuhkan selepas Perang Saudara AS di Pulaski, Tennessee pada 1865 oleh veteran Askar Konfederasi sebagai kelab sosial.

Kumpulan tersebut dikenali kerana tindakan kejam dan pembunuhan yang dilakukan ke atas orang kulit hitam, Yahudi, Katolik dan minoriti lain. Mereka sering membakar rumah, menyerang dan membunuh penduduk kaum minoriti serta membiarkan mayat mangsa di atas jalan.

Mengikut kajian yang dijalankan oleh Institu Tuskegee, sebanyak 3,446 orang kulit hitam dibunuh oleh orang kulit putih tanpa perbicaraan antara 1882 hingga 1968.

Unification Church

FAMILY Federation for World Peace and Unification ditubuhkan sebagai Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity tetapi lebih dikenali sebagai Unification Church (Penyatuan Gereja) atau Unificationism.

Kumpulan tersebut merupakan gerakan keagamaan baharu yang ditubuhkan di Korea Selatan oleh Sun Myung Moon pada 1954. Gerakan tersebut mempunyai ahli di seluruh dunia dengan kebanyakannya tinggal di Korea, Jepun, Filipina dan negara-negara Asia Timur.

Myun Moon dipanggil sebagai True Father (Bapa Sebenar) manakala pengikut pula dipanggil Moonies. Mereka menganggap Myung Moon sebagai Tuhan. Kultus itu banyak menaja syarikat dan projek termasuk perniagaan, media, pendidikan dan seni, politik serta aktivis sosial. Unification Church diketuai Myung Moon sehingga beliau meninggal dunia pada 3 September 2012.

Meskipun ajaran kumpulan itu berdasarkan Bible tetapi pentafsiran mereka terhadap kitab itu berbeza berbanding Kristian sehingga mereka dituduh menyeleweng dan antisemetik.

Unification Church mencetuskan banyak kontroversi termasuk Myung Soon pernah dipenjara 18 bulan di AS kerana melakukan penipuan dalam cukai pendapatan pada 1982 dan dikritik kerana menawarkan upacara restu bagi majlis perkahwinan kepada pengikut gereja lain.

Scientology

SCIENTOLOGY merupakan aliran kepercayaan baharu yang dicipta oleh L. Ron Hubbard pada 1954. Berbanding kultus agama lain, doktrin dan aktiviti Scientology hanya diketahui selepas didedahkan oleh mereka yang berjaya membebaskan diri daripada kumpulan ajaran itu.

Bekas pengikut kultus itu mendakwa Scientology melakukan penipuan, mencuci otak, mengeksploitasi dan merosakkan kewangan ahlinya.

Mereka mendakwa ajaran itu untuk merehabilitasi jiwa untuk memperoleh semula keadaan asal iaitu kebebasan total. Pengamal ajaran ini mendakwa ajaran Hubbard yang disebut Tek (teknologi) dalam terminologi Scientology telah menyelamatkan mereka daripada masalah dan membolehkan mereka menyedari potensi tertinggi dalam perniagaan dan kehidupan harian.

Banyak selebriti Hollywood menyertai ajaran ini termasuk Alanna Masterson, Tom Cruise, John Travolta dan Juliette Lewis.

Aum Shinrikyo

AUM Shinrikyo yang berpecah kepada Aleph dan Hikari no Wa pada 2007, merupakan kultus yang diasaskan oleh Shoko Asahara di Jepun pada 1984. Berselindung di sebalik yoga dan meditasi, kultus ini diberikan status agama dan menjadi semakin berbahaya.

Asahara dan para pengikutnya dituduh memaksa orang memberikan derma, menipu dan pembunuhan. Ekoran terdapat banyak aduan terhadap Aum Shinrikyo, polis mula mengambil perhatian serius terhadap Asahara dan dakwaan-dakwaan tersebut. Bagi mengalihkan perhatian polis, Asahara mengarahkan supaya pengikutnya melepaskan gas saring di stesen kereta api bawah tanah Tokyo pada 20 Mac 1995.

Dalam lima serangan terancang, pengikut Aum Shinrikyo melepaskan gas sarin ke dalam beberapa kereta api ketika waktu puncak, menyebabkan 12 orang terbunuh, 50 orang cedera parah dan lebih 5,000 orang mengalami gangguan penglihatan sementara.

Polis kemudian berjaya menangkap Asahara dan menemukan banyak stok senjata, bahan letupan dan tawanan manusia. Antara yang bahan yang ditemukan oleh polis itu mengandungi gas racun yang boleh membunuh empat juta orang, sebuah helikopter, dadah dan senjata kimia seperti anthrax. Asahara dipenjarakan dan kultusnya dibubarkan, namun beberapa ideologinya masih ada dalam kultus lain termasuk di Eropah.

Heaven’s Gate

HEAVEN's Gate atau Pintu Syurga merupakan kultus ajaran keagamaan yang berpangkalan di San Diego, California, Amerika Syarikat (AS). Kultus tersebut ditubuhkan pada 1970-an dan diketuai Marshall Applewhite (1931-1997) dan Bonnie Nettles (1927-1985).

Pengikut ajaran itu percaya planet Bumi akan mengalami proses kitar semula agung iaitu dimusnahkan, diperbaharui, diperbaiki dan diberikan nafas baharu. Bagi mereka, satu-satunya peluang untuk mereka terselamat daripada kitar semula itu ialah dengan lari meninggalkan planet Bumi.

Mereka percaya badan manusia cuma kapal dan sering merujuk badan sebagai kenderaan. Mereka juga percaya untuk layak menjadi ahli Next Level (tahap seterusnya), manusia perlu membuang segala ciri-ciri manusia seperti keluarga, rakan, seks, pekerjaan, wang, sifat perseorangan dan semua pemilikan.

Memandangkan sukar untuk meninggalkan planet Bumi, ketua kultus itu menyeru ahli-ahlinya membunuh diri sebagai jawapan untuk meninggalkan badan dan mencapai makrifat. Applewhite dan Nettles menyediakan dan mengedarkan video tentang cara meninggalkan badan kepada ahli-ahli kultus tersebut.

Pada 1997, Applewhite mengarahkan 38 pengikutnya melakukan upacara bunuh diri beramai-ramai di San Diego supaya dapat menaiki sebuah kapal angkasa yang kononnya terbang bersama Komet Haley yang melintasi Bumi. Beliau mendakwa Komet Haley adalah tanda yang dinanti-nantikan selama ini.

Pada 26 Mac 1997, polis menemukan mayat 39 pengikut Heaven's Gate termasuk Applewhite yang membunuh diri beramai-ramai untuk membolehkan mereka menumpang kapal angkasa yang mengikut Komet Halley.

People’s Temple

PEOPLE'S Temple of the Disciples of Christ atau ringkasnya People's Temple merupakan gerakan agama baharu yang diasaskan pada 1955 oleh Jim Jones di Indianapolis, Indiana, AS. Jones merupakan bekas pengikut ajaran Marxist dan penyokong komunis yang kemudian berubah menjadi paderi Methodist.

Dalam merekrut pengikut, Jones menyebarkan mesej yang menggabungkan elemen Kristian dan politik sosialis dengan memberikan penekanan kepada komsep kesamarataan. Dengan karisma pada dirinya, Jones berjaya menarik ramai orang miskin menyertai kultusnya kerana tindakannya yang lantang mengkritik golongan elit. Pernah satu ketika, kultus itu mempunyai pengikut lebih 20,000 orang dan menjalinkan hubungan dengan pemimpin politik berhaluan kiri.

Jones menyebarkan mesej kepada ahli baharunya bahawa Roh Kudus ada dalam diri mereka. Beliau juga mendakwa kuasa menyembuh yang ada padanya adalah manifestasi "Christ the Revolution." Beliau turut mendakwa AS adalah Antichrist (Dajjal) dan kapitalisme merupakan sistem Dajjal.

Menurut Jones, "nuclear holocaust" akan berlaku dan mereka yang terselamat akan mewujudkan syurga sosialis di Bumi. Pada 1965, Jones meramalkan kejadian itu bakal berlaku pada 15 Julai 1967. Sebagai persiapan, Jones percaya mereka perlu berpindah ke Redwood Valley, California.

Pada Julai 1965, beliau mengetuai 140 ahli berpindah ke Redwood Valley dan membina sebuah gereja di situ. Pada 1970-an, kultus tersebut semakin berkembang di California dan menubuhkan ibu pejabat di San Francisco.

Pada 18 November 1978, sebanyak 918 orang dibunuh atau membunuh diri secara beramai-ramai di sebuah penempatan terpencil yang dikenali sebagai "Jonestown". Ahli Kongres, Leo Ryan dan anggota delegasinya yang turut dibunuh di kawasan berhampiran Port Kaituma.

Branch Davidians

JUGA dikenali sebagai "The Branch", Branch Davidians merupakan sekta keagamaan yang berasal kumpulan Davidian Seventh-day Adventist (Davidians) yang perpecah dari Gereja Seventh-day Adventist pada 1930.

Kumpulan ini diketuai Benjamin Roden yang mengaku sebagai nabi dan menerima wahyu dari Tuhan. Selepas kematian Benjamin, isterinya, Lois mengambil alih kumpulan ini dan mempunyai hubungan baik dengan Vernon Howell yang menyertai kumpulan itu pada 1981.

Selepas Lois meninggal dunia, anaknya, George menjadi nabi dan ketua kultus itu. Howell pula menukar namanya kepada David Koresh dan mempunyai pengaruh yang cukup kuat dalam kumpulan tersebut dan juga mengaku sebagai nabi.

Perebutan kuasa antara dua pemimpin kumpulan itu berpihak kepada Koresh, menyebabkan George diusir keluar dari pusat Mount Carmel Center berhampiran Waco yang merupakan kawasan penempatan pengikut ajaran tersebut.

Koresh menyatakan sesiapa yang enggan mengikutnya adalah musuh Tuhan. Menggunakan kedudukannya sebagai penyampai wahyu dan nabi, Koresh mengadakan hubungan seks dengan pengikut-pengikut wanita. Selepas terdapat dakwaan berlaku penderaan seks dan pencabulan ke atas kanak-kanak, Biro Alkohol, Tembakau dan Senjata Api (BATF) dan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) mula menyiasat Mount Carmel Center.

Selepas mendapat waran geledah pada 28 Februari 1993, ejen BATF cuba melakukan serbuan ke atas Mount Carmel Center tetapi tidak berjaya selepas berlaku pertempuran senjata yang mengakibatkan empat pengikut The Branch dan enam ejen BATF terbunuh.

FBI kemudian melakukan kepungan ke atas tempat itu selama 51 hari. Selepas pelbagai rundingan yang dilakukan tidak berjaya, FBI melepaskan gas pemedih mata dalam kuantiti yang banyak pada 19 April 1993 tetapi selepas lebih enam jam, pengikut kultus itu tetap tidak keluar dari bangunan. Kereta kebal tentera turut digunakan dalam operasi itu.

Tiba-tiba berlaku kebakaran di Mount Carmel Center menyebabkan Koresh dan 74 orang pengikutnya termasuk 21 kanak-kanak terbunuh. Hanya sembilan pengikut ajaran itu yang sempat keluar dari bangunan untuk menyelamatkan diri.

Order of the Solar Temple

KULTUS ajaran sesat Order of the Solar Temple (OTS) ini mempunyai kepercayaan bahawa Kesatria Templar atau Tentera Miskin Pengikut Nabi Isa dan Kuil Sulaiman masih wujud.

OTS diasaskan oleh Joseph Di Mambro dan Luc Jouret pada 1984 di Geneva, Switzerland dengan nama l'Ordre International Chevaleresque de Tradition Solaire (OICTS) dan kemudian dinamakan sebagai Ordre du Temple Solaire.

Sebahagian ahli sejarah mendakwa OTS berasal dari penulis Perancis, Jacques Breyer yang memperkenalkan Sovereign Order of the Solar Temple pada 1952.

Disebabkan aktiviti OTS begitu dirahsiakan, maka orang luar tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh kultus tersebut. Namun, pada 1994, pengikut kultus itu membunuh seorang bayi dengan kejam kerana mereka percaya bayi itu adalah Dajjal.

Selepas itu, apa yang lebih mengejutkan, ahli kumpulan tersebut melakukan bunuh diri beramai-ramai termasuk seorang masing-masing di Kanada dan Switzerland.

Mereka sama ada ditembak, diracun, dibakar atau dilemaskan, kebanyakannya oleh diri sendiri atau ketua mereka.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments