mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nikmat mencintai Allah SWT amat besar ganjarannya

KITA mungkin atau kerap kali berada di persimpangan antara kehendak dunia dan akhirat. Tetapi apa yang pasti, kita sering kali terpaksa pilih satu daripada dua pilihan itu. Mungkin ia disebabkan sifat manusia yang tidak boleh memilih kedua-duanya secara serentak.

Walaupun ada dalam kalangan manusia menyatakan dia boleh berbuat demikian (memilih kedua-duanya secara serentak) tetapi jika diteliti kepada sudut kecenderungan, dia juga perlu memilih satu daripadanya.

Apa yang pasti, setiap pilihan itu ada kesan atau impaknya yang tersendiri dan ini diakui sendiri oleh seorang pendakwah kelahiran Amerika Syarikat (AS), Yusha Evans ketika dia mula-mula memeluk Islam di penghujung tahun 1990-an.

Anak kelahiran Greenville, South Carolina, AS dan juga merupakan bekas pendeta Kristian tegar itu menyatakan pengalaman tersebut dialami ketika bekerja di Florida, AS.

“Saya akui ia satu pengalaman yang menakjubkan tentang sejauh manakah sayangnya Allah SWT kepada hamba yang taat kepada perintah-Nya,” katanya dalam satu siri kuliahnya yang dipetik daripada Youtube, baru-baru ini.

Berikut wawancara tentang pengalamannya itu:

Bagaimanakah kisah itu bermula?

Yusha Evans: Saya memperoleh satu pekerjaan dalam bidang pembinaan di Florida dan waktu itu masih baru sebagai seorang Muslim. Walaupun inilah satu-satunya pekerjaan yang boleh saya lakukan tetapi saya yakin Allah SWT tetap bersama dengan saya sepanjang masa.

Pada satu pagi Jumaat, saya berjumpa dengan majikan syarikat berkenaan dan menyatakan yang saya kena mengerjakan solat Jumaat pada waktu tengah hari. Jadi, saya kena ambil masa rehat tengah hari yang agak panjang tetapi berjanji untuk kerja lebih masa.

Jadi, apa kata majikan tuan?

Dia tidak benarkan sama sekali. Tetapi saya katakan bahawa solat itu adalah antara perintah agama yang saya kena patuh dan sebab itulah, saya kena pergi solat Jumaat.

Tegas majikan saya, jika berkeras juga, maka saya akan dibuang kerja. Saya kata, kalau macam itu, saya akan datang balik dua minggu lagi untuk ambil gaji saya. Selepas itu, saya tinggal kerja itu dan pergi menunaikan solat Jumaat.

Saya kata pada diri sendiri bahawa saya tidak perlu mencabul keimanan saya kepada Allah SWT semata-mata untuk dapatkan habuan dunia.

Apa jadi selepas itu?

Saya menunaikan solat Jumaat pada hari berkenaan walaupun tidak tahu apakah nasib selepas itu. Tetapi selepas selesai, saya di sapa oleh seorang Muslim yang berasal daripada Palestin.

Dia yang memiliki sebuah kedai piza di Baitulmaqdis, Palestin, merancang untuk membuka kedai sama di Florida kerana berhasrat membawa keluarganya ke sini (Florida).

Jadi, lelaki Muslim itu bertanya adakah saya mempunyai sebarang pekerjaan dan katakan padanya yang baru sahaja dibuang kerja. Dia kata bagus sebab dia sedang mencari pekerja untuk bekerja di kedai pizanya itu dan terus menawarkan kerja itu kepada saya.

Lebih menarik, gaji yang ditawarkannya adalah dua kali ganda daripada yang diterima semasa bekerja dengan syarikat pembinaan sebelum ini.

Apakah pengajarannya?

Saya percaya Allah SWT tidak akan pernah membiarkan kita merana apabila kita secara ikhlas meletakkan Dia di tempat yang lebih tinggi berbanding makhluk ciptaan-Nya atas muka bumi ini.

Rasulullah SAW dalam sebuah hadis qudsi, bermaksud: “Kalau Allah SWT mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil Jibril. “Jibril! Aku mencintai si fulan, maka cintailah dia. Lalu Jibril memanggil penghuni langit. “Wahai penghuni langit! Sesungguhnya Allah mencintai si fulan maka cintailah dia. Lalu penghuni bumi pun mencintainya.”

Inilah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW, sahabat dan tabiin sepanjang hidup mereka. Tidak hairanlah mereka disayangi dan diingati bukan hanya oleh Muslim tetapi bukan Islam. - Hashnan Abdullah Utusan Malaysia Rencana 01 Oktober 2016 12:16AM

Tags: allah, cinta, nikmat
Subscribe

Posts from This Journal “nikmat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments