mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pemahaman orang bukan Islam pada bulan Ramadan

PENGERTIAN puasa dari blog Fardzuan Hatta menyatakan puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai menahan diri. Daripada segi istilah syarak bermaksud menahan diri daripada makan atau minum untuk suatu jangka masa tertentu. Puasa ertinya menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari.

Umat Islam juga dikehendaki menahan diri daripada berbohong, mengeluarkan kata-kata buruk atau sia-sia, serta bertengkar atau bergaduh. Ini kerana puasa merupakan medan latihan memupuk kesabaran, kejujuran serta bertolak ansur sesama sendiri.

Puasa juga dipraktikkan oleh kaum Cina dan India dengan cara masing-masing dalam kepercayaan tersendiri. Berpuasa akan memberikan peluang kepada organ-organ di dalam tubuh badan membetulkan sistem penghadaman. Kepentingan puasa oleh agama masing-masing dengan cara berpuasa yang berbeza namun kebaikannya tetap ada. Maka, kita perlu memperhalusi pengertian berpuasa kerana kita ialah rakyat 1Malaysia.

Bila tibanya Ramadan, rakyat Malaysia perlu bersama-sama menyambut bulan ini dengan penuh kesedaran dan keinsafan. Sebenarnya orang bukan Islam gembira menyambut bulan Ramadan kerana mereka turut berpeluang ke bazar Ramadan.

Jika diperhatikan ramai yang bukan Islam membeli juadah berbuka puasa mengalahkan yang berpuasa. Ini kerana beraneka kuih-muih dan makanan yang tak pernah dilihat selama ini ada pada bulan ini. Hal ini adalah sesuatu yang baik bagi rakyat Malaysia untuk mengenali semula makanan dan kuih-muih tradisonal yang telah lama dilupakan.

Penglibatan orang bukan Islam bukan hanya dilihat dari segi lahiriah, namun mereka perlu benar-benar memahami kenapa orang Islam berpuasa dan menghormati orang yang berpuasa. Kanak-kanak bukan Islam perlu diterangkan oleh ibu bapa mereka tentang kepentingan bulan puasa oleh umat Islam.

Nilai-nilai yang murni boleh dijadikan teladan oleh orang bukan Islam. Kesabaran, kejujuran dan bertolak ansur perlu ada dalam sesuatu hubungan kerana kita hanyalah manusia biasa yang pasti melakukan kesilapan.

Saya terkenang zaman kanak-kanak semasa berada di kampung, bulan Ramadan adalah bulan yang dinantikan kerana saya akan membantu kawan-kawan menyediakan juadah berbuka puasa, menghantar kuih-muih dari rumah ke rumah dan saya ditugaskan untuk mencuba makanan maklumlah sebab saya tidak berpuasa penuh.

Belajar berpuasa dengan kawan-kawan adalah sesuatu yang baik kerana turut membantu kesihatan dan adalah suatu nikmat yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Berbuka puasa bersama orang Islam juga baik dan dapat mengeratkan silaturrahim antara kita.

Dokumentari One Month Ramadan In Kuala Lumpur merupakan sebuah dokumentari diterbitkan oleh Idris Sheikh Ahmad, program realiti dokumentari ini berkisar mengenai perjalanan sebenar seorang wanita bukan Islam dari Amerika Syarikat yang datang ke Malaysia bagi menyahut cabaran mengerjakan ibadah puasa dalam bulan Ramadan. Dokumentari berorientasikan drama yang telah menukar persepsi orang bukan Islam terhadap ibadah puasa pada tahun lepas dengan perjalanan orang bukan Islam dari luar negara mengenai berpuasa menerusi saluran TV AlHijrah.

Program realiti dokumentari membawa mesej utama ini perlu diteruskan oleh stesen televisyen lain supaya penonton yang bukan Islam dapat memahami ibadah puasa kepada umat Islam dan secara tidak langsung juga menukar persepsi masyarakat luar terhadap ibadah tersebut. Program sebegini juga sewajarnya diperbanyakkan di bulan Ramadan.

Situasi pertama yang ingin saya kongsikan bukan dokumentari tetapi isi hati kawan saya, Azlan yang bekerja dengan rakan sekerja yang kesemuanya bukan Islam di sebuah syarikat swasta terkemuka. Saya rasa hairan apabila melihat Azlan terpinga-pinga membuat kerja walaupun telah tiba waktu berbuka. Dia tidak diberikan masa untuk berbuka puasa kerana kerja terlalu banyak dan waktu kerja begitu panjang.

Saya sempat berbisik kepada majikannya bahawa Azlan perlu diberikan pengecualian untuk berbuka puasa. Majikan dan rakan-rakannya tidak tahu erti berpuasa dan tidak tahu bahawa Azlan tidak boleh melengahkan waktu berbuka sehinggalah dimaklumkan dan meminta maaf dengan Azlan.

Situasi kedua adalah tentang situasi semua rakan sekerja beragama Islam di sebuah organisasi dan hanya seorang yang bukan Islam yang dari kecil telah didedahkan tentang menghormati orang berpuasa. Sebagai orang bukan Islam, kita perlu tahu dan tidak boleh makan di hadapan orang yang berpuasa walaupun mereka tidak kisah. Keadaan ini sebenarnya perlu dijelaskan dan diterapkan oleh anak-anak dari kecil lagi.

Pengenalan kepada anak-anak tentang khasiat buah kurma yang digalakkan semasa berbuka puasa. Pentingnya solat tarawih kepada umat Islam di bulan puasa dan perkara-perkara yang baik dalam bulan Ramadan, bolehlah dijadikan sebagai pengetahuan bersama. Pemahaman yang jelas inilah dapat mewujudkan sikap hormatkan agama lain dalam mencapai gagasan 1Malaysia.

Pada Ramadan yang mulia ini, saya sempat berkongsi suasana di bulan puasa di mana saya mendapat banyak jemputan berbuka puasa daripada kawan-kawan beragama Islam amat saya hargai.

Terima kasih tak terhingga kepada ayah kepada kawan baik saya iaitu Abah. Saya juga memanggilnya Abah yang merupakan seorang pensyarah di UniMAP. Saya berkunjung ke rumah Abah yang tinggal di rumah anaknya di Bandar Tasik Permaisuri kerana perlu mengambil artikel yang ditulis bersama pada waktu yang agak lewat petang. Saya juga tidak sempat membawa buah tangan untuk Abah berbuka puasa.

Sebaliknya, Abah pula menjemput saya berbuka bersama keluarganya dan menyediakan buah-buahan untuk dibawa pulang. Ini amat mengharukan. Layanan Mama yang ingin menghidangkan air beberapa kali, saya tolak dengan baik kerana amat menghormati mereka.

Di bulan penuh keinsafan ini, maka kita perlu ambil yang jernih dan buang yang keruh dengan penuh kesabaran dan mulakan kehidupan dengan penuh bermakna. Kesabaran adalah separuh daripada iman dan saya masih ingat kata kawan baik saya Mohd. Zamzuri Mat Sehap, seorang guru di Petaling Jaya.

Katanya, sebelum tidur maafkanlah semua orang dan jangan simpan dendam di hati. Kalau itu dapat kita lakukan setiap hari maka itu adalah sesuatu perkara yang terbaik dan kita akan mendapat ketenangan terutama pada bulan Ramadan ini.

Selamat berpuasa untuk semua yang akan bersahur dan berbuka puasa nanti. Tenangkan diri, kuatkan imunisasi dan hadapi hari anda dengan penuh dedikasi. Salam 1Hati.DR. JESSICA ONG HAI LIAW ialah Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, Korporat dan Perhubungan Antarabangsa dan pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia. Sumber: Utusan Malaysia Online Rencana 31/07/2012


Tags: islam, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments