mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Persaudaraan jamin keamanan dunia

Islam agama yang mementingkan hubungan persaudaraan. Hubungan silaturahim yang baik dan erat kunci kepada keamanan dunia.

Ustaz Rushdi Ramli Al-Jauhary dalam program Islam Itu Indah di IKIMfm membicarakan mengenai persaudaraan mengikut konsep Islam.

ALLAH SWT berfirman yang bermaksud: "Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah SWT, sesungguhnya Allah SWT mengasihi orang yang bertawakal kepada-Nya." (Surah Ali-Imran, ayat 159)

Keterangan ayat itu menjadi sumber inspirasi kepada keazaman umat Islam untuk istiqamah ke arah kebaikan dengan bermujahadah (berpenat lelah) kepada Allah SWT.

Umat Islam yang soleh dan solehah menjadi produk untuk mempamerkan kebaikan dan menjalin hubungan baik kepada seluruh warga dunia.

HORMAT menghormati dalam kalangan ahli keluarga perlu dipupuk sejak kanak-kanak.


Sesuai dengan mesej itu, Ustaz Rushdi Ramli Al-Jauhary dalam program Islam Itu Indah membicarakan tajuk 'Islam agama persaudaraan melangkaui bangsa dan bahasa.'

Katanya, pengertian Islam dari sudut bahasa turut membawa maksud 'thariq' yang bererti jalan kehidupan menjadi panduan merangkumi semua aspek kehidupan. Islam juga membawa maksud 'hukmu' menterjemahkan hukum-hakam yang menjadi prinsip kehidupan.

Keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT yang menjadi prinsip utama agama Islam memberi pendekatan keamanan dibawa oleh agama ini. Oleh itu, orang yang beriman akan selalu memberi keamanan kepada orang lain.

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sebenarnya orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat." (Surah al-Hujurat, ayat 10)

Rahmat persaudaraan

Justeru, apabila umat Islam menghubungkan persaudaraan, mereka akan mendapat rahmat kasih sayang Allah SWT selain dikurniakan pahala dan balasan syurga yang diidamkan dapat dikecapi dengan pengampunan serta syafaat daripada Rasulullah SAW.

Rasulullah SAW bersabda: "Orang Islam yang sebenar adalah orang yang tidak mengganggu orang Islam lain baik dengan lidah mahupun tangannya dan orang yang hijrah itu adalah orang yang hijrah meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah." (Riwayat al-Bukhari)

Agama Islam bukan milik sesuatu bangsa sahaja. Perhubungan persaudaraan Islam dapat dilihat apabila tiba musim haji di mana ia adalah himpunan terbesar umat Islam membawa mesej luas untuk disahut setiap umat Islam di seluruh dunia tidak mengira bangsa, bahasa mahupun tempat.

Perkukuh silaturahim

Persaudaraan dan silaturahim dibawa Islam menjadi inti pati utama menentukan keamanan dunia yang membawa keberkatan di akhirat. Rasulullah SAW telah berpesan: "Tidak akan masuk syurga bagi orang yang memutuskan silaturahim." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Amalan mentauhidkan Allah SWT, mendirikan solat, berpegang teguh kepada sifat jujur dan menjauhkan diri daripada perbuatan buruk adalah modul lengkap disediakan Allah SWT kepada hamba-Nya.

Sifat umat Islam akan menjadikan persaudaraan manusia itu istimewa apabila mereka berpegang teguh kepada kalimah 'hablun minan nas' seimbang dengan 'hablun minallah' untuk berpaut kepada pertalian Allah SWT.

Oleh itu, persaudaraan dalam Islam yang menjadi konsep hubungan antara manusia di seluruh dunia dapat melahirkan keharmonian dunia dan akhirat.

Keseimbangan hidup yang bahagia di dunia dan akhirat akan terus dapat dikecapi dengan berpandukan seruan Allah SWT.
Tags: aman, rahmat, saudara, silaturahim
Subscribe

Posts from This Journal “saudara” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments